Artificiële intelligentie in het onderwijs
Artificiële intelligentie (AI)ontwikkelt zich razendsnel. Wist je dat online zoekmachines, GPS-systemen, weersvoorspellingen, spraakassistenten, verkeerslichten … al gebruikmaken van deze technologie? Onbewust kom je er dagelijks mee in contact. AI-technologie is best moeilijk te definiëren. We proberen het even in mensentaal uit te leggen.
AI is kort gezegd het vermogen van computers om taken uit te voeren waarvoor mensen hun intelligentie inzetten. AI doet dit aan de hand van een reeks instructies, een algoritme. De computer volgt dat algoritme om een taak uit te voeren en tot een resultaat te komen. Zo’n algoritme kun je vergelijken met een recept waarin je stappen volgt om tot een resultaat – het gerecht – te komen. Het algoritme van AI is soms zo complex dat het een neuraal netwerk wordt genoemd omdat het op de denkpatronen in onze hersenen lijkt. Daarmee bedoelen we: AI kan gegevens detecteren en interpreteren en op basis daarvan zelfstandig handelen.
- Wil je aan de slag gaan met AI in je klas of school? Bekijk de materialen hieronder of beter nog, neem een kijkje op de deelsite van KlasCement over AI. Daar vind je alles netjes geordend, met extra nuttige info!
- Heb je graag meer informatie over wat AI net is en wat de impact ervan is op ons onderwijs? Dan kan je terecht op de AI-pagina van Kenniscentrum Digisprong.
Studiedag AI in onderwijs: uitdaging of kans?
Op maandag 18 november organiseerde het Kenniscentrum Digisprong de studiedag AI in het onderwijs: uitdaging of kans? Tijdens deze studiedag deelden experts, organisaties en enkele bedrijven inzichten over hoe AI kan bijdragen aan het verbeteren van het leerproces en hoe scholen AI verantwoord kunnen integreren in hun werking. Je kan alle presentaties van de studiedag raadplegen via deze map op KlasCement.
Naar de deelsite AI in onderwijs
-
Visietekst verantwoorde AI in het Vlaamse onderwijs
AI verantwoord inzetten en gebruiken in het onderwijs: het is geen koud kunstje. Deze visietekst geeft via zeven basisvoorwaarden een aanzet om een evenwicht te vinden tussen de mogelijkheden van AI en de potentiële negatieve effecten. Het is …
Artikel -
Gebruik jij al AI voor je afbeeldingen?
Wedden dat ook jij op internet al eindeloos hebt zitten scrollen en zoeken naar die ene foto om in je toets, op je werkblad of in een ander leermiddel te zetten? Om je na een hele tijd tevreden te stellen met eentje die bijna is wat je zoekt? En …
Artikel (3) -
Wie zoekt die vindt: Haal meer uit je AI-zoekterm
Ken je generatieve artificiële intelligentie (AI), een technologie waarmee je nieuwe tekst, afbeeldingen en andere inhoud maakt? Ook voor je lessen is dat een waardevol hulpmiddel. Zoek je ideeën om in je les te integreren? Wil je …
Artikel -
Help! Mijn leerlingen gebruiken AI
In dit artikel vind je informatie over het gebruik van AI in een educatieve context. Het staat boordevol tips en inspiratie voor het vormen van je schoolvisie over dit onderwerp.
Artikel -
Zeven sleutelvoorwaarden voor betrouwbare AI
De mogelijkheden van artificiële intelligentie voor ons onderwijs? Die zijn net zoals in andere sectoren bijna eindeloos. Maar AI brengt ook risico’s en uitdagingen met zich mee. Daarom is het belangrijk dat je de technologie doordacht …
Artikel -
AI in het onderwijs: meerwaarde of niet?
Artificiële intelligentie of AI komt vaker in het nieuws. Denk maar aan AI-chatbots zoals ChatGPT waarmee leerlingen kant-en-klare opstellen schrijven. Of adaptieve leersystemen die leerlingen automatisch oefeningen aanbieden op hun niveau. …
Artikel -
Blendbox: Aanpasbare AI-afbeeldingen
AI-gegenereerde afbeeldingen bieden veel creatieve mogelijkheden, maar het aanpassen van je instructie is vaak een uitdaging. Het proces vereist meestal lange en complexe prompts met het risico dat de AI je instructie verkeerd interpreteert.
Deze …
App of softwareNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Xerte Talk: AI, een stand van zaken: Webinar
Tijdens deze talk krijg je een exclusieve update over de nieuwste toepassingen van artificiële intelligentie binnen Xerte. Ontdek welke innovatieve mogelijkheden er voor jou beschikbaar zijn. Verken hoe AI ons leren en onderwijzen kan …
Nascholing of activiteitNieuw -
Een cover voor een nieuwjaarsbrief ontwerpen met artificiële intelligentie
Tijdens deze les verkennen de leerlingen hoe ze steeds ingewikkeldere prompts kunnen maken voor het maken van afbeeldingen met de AI-afbeeldingsgenerator van Canva. Dit doen ze aan de hand van enkele oefeningen.
Als eindopdracht maken ze een eigen …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwICT-coördinator -
ChatGPT in de klas: Webinar
- Hoe werkt ChatGPT precies?
- Waarin schuilt de kracht?
- Wat zijn de beperkingen?
- Hoe kan ChatGPT je helpen bij het voorbereiden en optimaliseren van jouw lessen?
- Op welke manier kan ChatGPT jouw evaluatie en feedback versterken?
- Hoe kan ChatGPT de …
, , ,
Nascholing of activiteit -
Taalbeleid: Regels gebruik AI
Deze poster biedt een visuele samenvatting van de belangrijkste regels rond het gebruik van AI.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
ChatGPT in het onderwijs: Luisteropdracht
In dit luisterexamen luisteren je leerlingen naar een fragment van Terzake rond ChatGPT. Het fragment is te bekijken via Het Archief voor Onderwijs.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht