Blended leren
Met blended onderwijs combineer je het beste van 2 werelden. Je creëert een leeromgeving waarin je een doordachte mix maakt van online en face-to-face leeractiviteiten. Een goede blend biedt heel wat voordelen: betere leerresultaten, flexibiliteit, gemotiveerde leerlingen en meer kansen tot differentiatie. Bovendien help je leerlingen hun zelfregulerende vaardigheden te ontwikkelen.
Op deze themapagina verzamelen we wat je nodig hebt om met blended onderwijs aan de slag te gaan: nuttige informatie, ontwerpmethodes, onderzoeken, lesmateriaal, praktijkvoorbeelden, tips ... Ontdek hoe blended onderwijs jouw lessen kan verrijken en versterken!
Een voorbeeld van blended onderwijs is Flipping the classroom. Daarbij verwerken leerlingen de leerstof eerst zelfstandig online, zodat de tijd in de klas gebruikt kan worden voor vragen, verdieping, discussies of oefeningen.
Blended onderwijs kan ook buiten de klas plaatsvinden. Een deel van de blend gebeurt dan in afstandsonderwijs:
- Afstandsleren in de praktijk: hoe pak je dat aan?
- Afstandsleren in theorie: algemene documentatie en advies
Online tools zijn onmisbaar bij blended onderwijs. Inspiratie nodig? Die vind je hier:
De themapagina is gemaakt in samenspraak met het Kenniscentrum Digisprong.

-
Ontwerpreis blended leren: Toolkit
Ontwerpreis blended leren is een toolkit die je meeneemt langs alle stappen van het ontwerpen voor blended leren. Van visie tot toetsing, van klaslokaal tot tool en van motivatie tot werkvormen.
Met veel tips en voorbeelden geeft deze toolkit jou …
Downloadbaar lesmateriaal (9)Leerkracht -
Ontwerpen van blended learning in drie stappen
Het ontwerpen van blended learning is niet gemakkelijk. Er bestaat geen universeel recept, dus elke leraar zal op basis van de eigen beoogde leeruitkomsten een ontwerp moeten uitwerken.
In dit artikel deelt Barend de drie stappen voor een …
ArtikelLeerkracht, ICT-coördinator, … -
Blendy: Online en blended werkvormen
Deze site helpt je bij het zoeken naar activerende werkvormen die je kan gebruiken in je eigen lespraktijk. Er zijn bijpassende digitale tools beschreven die de werkvorm kunnen ondersteunen.
Je kan filteren volgens:
- interactie …
Website (4)Leerkracht -
Flipping the classroom: E-learning voor leraren
Een gratis zelfstudiecursus om aan de slag te gaan met flipping the classroom én het maken van kennisclips (bordvideo's, presentatievideo's, interactieve video's en screencasts).
Website (7)Leerkracht, ICT-coördinator -
Do.IT.school: Digitale leerpaden
Deze bijdrage van het do.IT.school-project bundelt informatie en tips over het ontwikkelen van digitale leerpaden. Dat zijn (gepersonaliseerde) leertrajecten die leerlingen op hun eigen tempo kunnen volgen.
Het do.IT.school-project neemt je mee …
Downloadbaar lesmateriaal -
Ontdek de wereld van Xerte op onze miniconferentie: Evenement
Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde Xerte-expert, deze miniconferentie biedt voor ieder wat wils. Kom samen met andere enthousiastelingen en verdiep je in de veelzijdige mogelijkheden van Xerte.
In mei maken we het volledige programma …
Nascholing of activiteit -
Onderzoek: Blended learning, hybride leren en design thinking
Voor onze master opleiding Management en Innovatie in Maatschappelijke organisaties, ben ik samen met mijn studiegenoot opzoek naar scholen die op het gebied van blended learning, hybride leren en design thinking al mooie stappen hebben gemaakt. …
AankondigingLeerkracht -
Flipped Classroom Tutorials: Online lerarentools
Flipped Classroom Tutorials, is een website over educatieve technologie. Versterk jouw lesgeven met praktische, gemakkelijk te volgen bronnen! Verken de blog voor stapsgewijze handleidingen, diepgaande artikelen of door uitdagende vragen, ontdek …
WebsiteLeerkracht, ICT-coördinator, … -
Videolessen fysica: Overzicht per thema
Overzichtslijst van videolessen fysica (theorie en oefeningen), geordend per thema. Dit overzicht is nog niet af, maar wordt up-to-date gehouden telkens er een nieuwe video wordt toegevoegd.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Hoe creëer je een blended leeromgeving?
Ben je overtuigd van de voordelen van blended onderwijs? Maar kun je hulp gebruiken om dat in je lessen in praktijk te brengen? In dit artikel helpen we je stap voor stap een blended leeromgeving te maken. Elke stap helpt je bij de juiste …
Artikel -
Microsoft Teams als krachtige leeromgeving: Maattraject
Microsoft Teams heeft alles in huis om een online klas te zijn. Je creëert een krachtige leeromgeving die zowel bruikbaar is in de klas en tijdens flexibele uren als thuis. Leerlingen en studenten kunnen er onder andere actief samenwerken …
tot
Nascholing of activiteit -
Via blended onderwijs inzetten op flexibiliteit: Maattraject
Fysieke lessen combineren met zelfstandige digitale activiteiten heeft veel voordelen. Je kunt de betrokkenheid en het zelfgestuurd leren van je leerlingen verhogen, de leerwinst van elke leerling in kaart brengen en op maat werken van elk kind. …
tot
Nascholing of activiteit