Zorg voor een open klasklimaat
Vlaams Vredesinstituut: 'Onze samenleving staat onder spanning. Discussies over politiek en samenleving raken snel verhit, tegenstellingen worden scherper gesteld.'
Gevoelige thema's in de klas?
Dat laat zich ook voelen in de klas en op school. Leraren en directies worden voor flinke uitdagingen geplaatst. Hoe moet je reageren op heftige of haatdragende uitspraken? Hoe geef je les over gevoelige thema’s in het leerplan? Hoe voer je gesprekken over gepolariseerde onderwerpen zonder dat de klas opvliegt?
Op deze pagina ontdek je een mooie selectie aan lesmateriaal dat je tal van richtingwijzers en tips biedt over het aangaan van moeilijke gesprekken en het bewerkstelligen van een open klasklimaat. Grijp daarnaast de kans om No Cap te leren kennen. Die erkende online training reikt je handvaten aan bij de preventie van polarisatie.
De inhoud werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met:
- Wij-Zij
Dit netwerk van heterogene partnerorganisaties werkt samen om een duurzaam antwoord te bieden op polarisatie. De partners verbinden zich over verschillende sectoren heen om een meer krachtige ondersteuning te ontwikkelen voor professionals, beleidsmakers en burgers. Je kan bij Wij-Zij terecht voor ondersteuning bij het brengen van gepolariseerde thema’s in de klas. - Vlaams Vredesinstituut
Sinds de oprichting doet het Vlaams Vredesinstituut aan onderzoek naar vredesopvoeding en conflicthantering. Wat betekent vredesopvoeding en welke invullingen kunnen eraan gegeven worden in het onderwijs? Een centraal onderzoeksthema is omgaan met controverse in de klas. - Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie
- Aanspreekpunt 'radicalisering en polarisering' van het beleidsdomein Onderwijs & Vorming (stel vragen via deradicalisering.onderwijs@vlaanderen.be). Met je vragen over diversiteit in het onderwijs, bijvoorbeeld al dan niet gescheiden zwemmen, bidden op school, halalvoeding ... kan je terecht op volgende mailbox: diversiteit.onderwijs@vlaanderen.be
- BeGlobal
-
Nepnieuws: Waarom laten we ons verleiden?
Waarom laten we ons zo verleiden door nepnieuws? En waarom circuleren er net in onzekere tijden (zoals deze corona-tijden) zoveel geruchten, fake berichten en complottheorieën?
Video (6) -
Clash of Conflicts
- Wat doe je als je ruzie hebt?
- Hoe reageer je op beledigende opmerkingen?
- Hoe ga je om met racisme?
Conflicten komen dagelijks voor. Hoe ze eindigen hangt af van hoe je ermee omgaat. Pak je een probleem aan of steek je liever je kop in het zand? …
Nascholing of activiteit -
Debat in de klas: Site met thema's en ideeën voor debatvoering
Deze uitgebreide site wil zo veel mogelijk scholieren lekker laten debatteren! We geloven dat het het kritisch en onafhankelijk denken bevordert.
Op deze website vind je alles wat je nodig hebt om zelf te debatteren. Het grootste deel is helemaal …
Website (20)Organisatie, firma, vzw -
Brandende kwesties ontwijken of aanpakken: Suggesties voor leerkracht en klas
Gevoelige thema’s, brandende actualiteit in de klas en op school. Hoe pak je ze aan? Waar liggen de mogelijkheden om deze materie om te buigen tot gesprekken die ieders opinie doen aanscherpen? Hoe geraak je verder dan cafépraat? …
Downloadbaar lesmateriaalOrganisatie, firma, vzw -
De klas van juf Jill: Blog
Een weblog die gemaakt is als eindwerk voor didactisch atelier media. Er is ook een rubriek met oefeningen en projecten.
WebsiteStudent (lerarenopleiding) -
Reageren op moeilijke situaties: Infofiches
Deze infofiches reiken handvatten en richtingwijzers aan voor leerkrachten om te reageren op moeilijke situaties en gesprekken over moeilijke thema's vorm te geven. Elke fiche is gewijd aan één scenario:
- je klas staat op stelten door …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Omgaan met controverse en polarisatie in de klas
Ons samenleven staat onder spanning. Discussies over politiek en samenleving raken snel verhit, tegenstellingen worden scherper gesteld. Dat laat zich ook voelen in de klas en op school. Leraren en directies worden voor fikse uitdagingen …
Fysiek materiaal -
Deep Democracy: Tools & tips
Een praktische leidraad voor moedige onderwijsprofessionals die spannende mondiale thema’s bespreekbaar willen maken op school.
Deze leidraad helpt je bewust te worden van de rol die je als leraar of educatief begeleider in een gesprek met de …
Downloadbaar lesmateriaal -
Omgaan met polarisatie en controverse in de klas: Webinar
Maatschappelijke fenomenen stoppen niet aan de schoolmuren. Wanneer polarisatie in de samenleving toeneemt, dan ook in de klas. Thema’s als migratie, gendergelijkheid of zelfs simpele geschiedkundige feiten verhitten de gemoederen. Dat stelt …
Video -
EDUbox Identiteit: Lespakket
In deze EDUbox bespreek je samen met je leerlingen het thema identiteit, hoe ons zelfbeeld wordt gevormd en welke factoren een impact hebben op de manier waarop we naar onszelf kijken. Iedereen doorloopt dat proces, maar we doen het allemaal op …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
EDUbox Wij-zij-denken: Interactieve video
Over sommige onderwerpen lopen de spanningen hoog op. Het lijkt dan alsof je alleen een kamp voor en een kamp tegen hebt. En toch zou elk thema bespreekbaar moeten kunnen zijn in de klas, ook de gevoelige. Met de EDUbox Wij-zij-denken leer je …
Interactieve oefening (4) -
EDUbox Wij-zij-denken: Educatieve tool
Over sommige onderwerpen lopen de spanningen hoog op. Het lijkt dan alsof je alleen een kamp voor en een kamp tegen hebt. En toch zou elk thema bespreekbaar moeten kunnen zijn in de klas, ook de gevoelige. Met de EDUbox Wij-zij-denken kunnen …
Downloadbaar lesmateriaal (3)