Dag van de Animator of Jeugdbeweging als thema op school

Verschillende jongeren kiezen er in hun vrije tijd voor om animator te zijn bij een speelplein- of vakantiewerking. Meestal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden om anderen een adembenemende vakantie te bezorgen.

Wat doet een animator?

Animatoren verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen uiteraard mee. Maar ze poetsen ook de toiletten, houden de administratie bij, verzorgen, troosten, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar. 

29 juli

Vele jeugdwerkorganisaties willen daarom al dat engagement in de verf zetten, en roepen kinderen én ouders op om op donderdag 29 juli samen de Dag van de Animator te vieren.

Dag van de Jeugdbeweging 

Deze speciale themadag heeft uiteraard veel gemeen met de Dag van de jeugdbeweging. In oktober is er namelijk dé feestdag voor de jeugdbewegingen. De Dag van de Jeugdbeweging gaat altijd door op de vrijdag, de week voordat de herfstvakantie begint. De actie wil de vele leiding die ons land telt bedanken voor hun vrijwillige inzet, het hele jaar door.

De jeugdbewegingen komen samen naar buiten. Zo krijgen alle jeugdbewegingen de kans om deel te nemen aan een actie in de buurt. Kortom: geen keuzestress over welke kleren je die vrijdagochtend uit je kast moet plukken. Hemd, short, sjaal en een paar vuile, maar stevige schoenen is alles wat je leerlingen die in een jeugdbeweging zitten, nodig hebben.

Door Jasper Van Biesen | Bijgewerkt:
Getty Images