Dag van de Animator of Jeugdbeweging als thema op school
Verschillende jongeren kiezen er in hun vrije tijd voor om animator te zijn bij een speelplein- of vakantiewerking. Meestal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden om anderen een adembenemende vakantie te bezorgen.
Wat doet een animator?
Animatoren verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen uiteraard mee. Maar ze poetsen ook de toiletten, houden de administratie bij, verzorgen, troosten, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar.
29 juli
Vele jeugdwerkorganisaties willen daarom al dat engagement in de verf zetten, en roepen kinderen én ouders op om op donderdag 29 juli samen de Dag van de Animator te vieren.
Dag van de Jeugdbeweging
Deze speciale themadag heeft uiteraard veel gemeen met de Dag van de jeugdbeweging. In oktober is er namelijk dé feestdag voor de jeugdbewegingen. De Dag van de Jeugdbeweging gaat altijd door op de vrijdag, de week voordat de herfstvakantie begint. De actie wil de vele leiding die ons land telt bedanken voor hun vrijwillige inzet, het hele jaar door.
De jeugdbewegingen komen samen naar buiten. Zo krijgen alle jeugdbewegingen de kans om deel te nemen aan een actie in de buurt. Kortom: geen keuzestress over welke kleren je die vrijdagochtend uit je kast moet plukken. Hemd, short, sjaal en een paar vuile, maar stevige schoenen is alles wat je leerlingen die in een jeugdbeweging zitten, nodig hebben.

-
Het grote carnavalspel
Leerlingen worden verdeeld in groepjes en krijgen allerlei opdrachten (galgje, titel en uitvoerder van liedjes raden, woorden uitbeelden ...). Welk groepje kan de meeste punten scoren?
Downloadbaar lesmateriaal (6)Leerkracht -
Zilveren weken: Achtergrondinformatie en inspiratiebundel
Dit pakket bevat een bundel met informatie voor de leraar en een bundel met leuke energizers en tussendoortjes om het groepsgevoel binnen de klas te versterken.
Enkele voorbeelden van de activiteiten:
- vakantiebingo,
- over de streep, …
Downloadbaar lesmateriaal (30)Leerkracht -
Dag van de jeugdbeweging: Opdracht bij artikel
Verwerkingsvragen bij een nieuwsartikel over de dag van de jeugdbeweging. Leerlingen geven antwoord op de vragen, zoeken logo's op, interpreteren een taartdiagram en zoeken feiten op in het artikel.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Gouden weken: Inspiratiebundel
Dit pakket focust op het belang van de gouden weken aan het begin van een schooljaar. In de inspiratiebundel vind je verschillende groepsbevorderende activiteiten die je kan uitvoeren met je nieuwe klasgroep.
Downloadbaar lesmateriaal (88)Leerkracht -
Vrije tijd toen en nu: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je video- en geluidsfragmenten over vrije tijd toen en nu.
Een goede balans tussen school, werk en ontspanning is voor velen vandaag een belangrijk streefdoel. Even op de pauzeknop drukken en alles achterlaten om te reizen; het …
Video -
Wie is de mol?
Dagelijks krijgen de leerlingen een opdracht waarbij ze moeten samenwerken. Eén leerling is de mol. Kunnen jouw leerlingen de mol ontmaskeren?
Downloadbaar lesmateriaal (41)Leerkracht -
Ik-boodschap: Groepsopdrachten
De cursisten leren de ik-boodschap gebruiken om te communiceren met collega's. In groep doen ze verschillende oefeningen, waaronder een rollenspel.
Downloadbaar lesmateriaal (4)Organisatie, firma, vzw -
Groepsspellen: Hersenkrakers en puzzels voor jong en oud
Op deze site vind je een verzameling hersenkrakers, puzzels, rebussen, droedels, breinbrekers, raadsels, tongbrekers, anagrammen, 24 games, quizvragen en woordgrappen.
Website (5)Leerkracht -
Crazy 50: Voer verschillende opdrachten uit
Crazy 50 is een spannende race tegen de klok en tegen elkaar. De klas wordt opgesplitst in groepjes. Er zijn maar liefst vijftig opdrachten waarmee leerlingen punten kunnen scoren.
Bij Crazy 50 gaat het er om dat er zoveel mogelijk opdrachten …
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Bewegingsspel
Tijdens dit bewegingsspel voeren leerlingen in kleine groepjes verschillende bewegingsopdrachten uit:
- hinkelspel;
- dribbelen;
- een parcours over Zweedse banken afleggen;
- haasje over;
- ...
De leerlingen krijgen telkens een stempel per voltooide …
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Misdaad op Scoutskamp: Educatief erfgoedspel
Zin in een spannend misdaadspel? Zak met je klas af naar het Scouts en Gidsen Museum voor een interactief bezoek. Spelenderwijs leer je knopen leggen, oefen je oriëntatievaardigheden, kaart lezen, morsecode ontcijferen en nog veel meer.
…tot, tot, tot, tot, tot, tot, tot
Nascholing of activiteit -
Het orkest: Muzikale teambuilding
Deze muzikale teambuilding, gemaakt door Herman Otten, is geschikt om te werken aan creativiteit en samenwerking. Elke deelnemer, of het nu een kind of een volwassene is, vertolkt het geluid van een instrument en heeft de verantwoordelijkheid om …
VideoLeerkracht