Tips voor dagschema's en planning van je kinderen

Met een goede planning en organisatie kunnen zowel ouders als kinderen efficiënt werken/studeren en toch een zinvolle vrijetijdsbesteding hebben.

Tips voor jou:

 

  • Probeer jouw werktijd en vrije tijd op eenzelfde moment te laten plaatsvinden met die van jouw kinderen door samen een dagschema voor het hele gezin te maken. Het is daarbij belangrijk dat je kinderen mee beslissen. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen de afspraken makkelijker naleeft. Iedereen staat ‘s ochtends best op eenzelfde moment op en begint dan aan zijn dagtaak. Pauzes worden ook best samen genomen. Je kinderen kunnen dan vrij kiezen wat ze tijdens de pauzes doen, maar probeer ook wat bewegingsmomenten in te lassen. Laat je kinderen gaan slapen op een vast uur zoals ze gewend zijn tijdens de schoolperiode.

  • Probeer het tijdens de werkmomenten stil te houden thuis. Als je kinderen vragen hebben over hun opdrachten, dan kruisen ze deze aan en stellen ze die op een later moment, wanneer jij niet aan het werk bent. Of ze verzamelen deze vragen voor de leraar zodat ze die kunnen doorsturen.

  • Als je kinderen weinig inspiratie hebben voor de invulling van de pauzes of als ze steeds dezelfde dingen doen, dan kan je zelf activiteiten voorstellen die ze alleen of samen met jou kunnen doen.

  • Schrijf de planning op een groot blad en hang ze ergens zichtbaar op, bv. in je keuken. Probeer deze planning strikt te volgen. Dit zal in het begin wat aanpassingen vragen, maar iedereen zal na een tijd de routine gewoon worden.

In deze collectie vind je alvast enkele uitgewerkte dagschema’s voor thuisonderwijs, en sites met pictogrammen om zelf een dagschema voor (kleine) kinderen op stellen.

Door KlasCement | Bijgewerkt: 30-03-2020
Vrouw maakt planning Getty Images

Leermiddelen (23)

|
Sorteer
Datum | Score