Dans in de kijker
Zaterdag 27 april 2024 was het Dag van de Dans! Dit jaar was het de negende editie, met als thema Dans & jong publiek. Daarbij liet de organisatie van Dag van de Dans zich leiden door ambassadrice Carli Gellings, zelf actief als maker en danser in het dans- en theaterveld voor jong publiek.
De ambassadrice van Dag van de Dans aan het woord
'Toen ik dit seizoen gevraagd werd om ambassadeur te zijn voor Dag van de Dans voelde ik me meteen geprikkeld. Het leek me een fijne uitdaging om mijn schouders onder de missie van Dag van de Dans te zetten: Dans meer bekend én bemind maken. Het thema van dit jaar, Dans & jong publiek, ligt me nauw aan het hart. Ik vind het belangrijk dat kinderen en jongeren de kans krijgen om op jonge leeftijd in aanraking te komen met verschillende kunstvormen. Dans als kunstvorm draagt in mijn ogen een enorme rijkdom in zich. Dans en beweging zijn in ons dagelijks leven overal om ons heen; dans heeft de capaciteit om taalbarrières te overstijgen en heeft de kracht om mensen dichter bij elkaar te brengen; dans heeft een enorme overvloed aan diverse stijlen, genres en mengvormen én dans geeft kinderen en jongeren de kans om zichzelf en hun creativiteit te ontdekken en om dit te kunnen meenemen naar hun volwassen leven. Het is een krachtig instrument voor culturele groei, verbinding en expressie van onze volgende generaties. Het jonge publiek is de generatie van morgen. Op mijn manier een klein deel mogen uitmaken van hun ontwikkeling en het vormen van hun blik op de wereld vind ik een hele eer, maar voelt ook als een missie waar ik als danser én als maker onverminderd voor wil
blijven gaan.”
Deze themapagina is opgesteld met inhoud van de website van Dag van de Dans.
Aan de slag in de klas
Ben je benieuwd wat er allemaal al opgeladen is aan leermiddelen rond dans? Neem dan zeker een kijkje in de leermiddelen hieronder. KlasCement groeit en voor dans kunnen we zeker nog een duwtje in de rug gebruiken. Heb jij nog fijne lesideeën die je wil delen, websites, video's ... Deel ze dan zeker met ons via de toevoegknop.

-
Dansles: Ruimtegebruik en improvisatie
In deze lesvoorbereiding voeren je leerlingen danspassen uit in een beperkte ruimte, met nadruk op draaibewegingen. Er wordt aandacht besteed aan cardiovasculaire opwarming, dynamische en statische stretching, isolaties, spotten ...
De leerlingen …
Downloadbaar lesmateriaalStudent (niet lerarenopleiding) -
Museum voor Schone Kunsten: Audiogids bij de vaste route
De luistertour laat je nieuwe inzichten en leuke weetjes ontdekken en nodigt je uit om langer stil te staan bij opmerkelijke details in de werken. Elke stop in de tour staat op zich, dus je kiest zelf hoe vaak je even langer wil stilstaan, …
Downloadbaar lesmateriaal -
Erich Heckel: Inspiratiebundel
De expo Erich Heckel in Vlaanderen in het Museum voor Schone Kunsten Gent belicht een bijzondere periode in het werk van de Duitse expressionist. Heckel werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleger voor het Rode Kruis in Roeselare, …
Downloadbaar lesmateriaal -
Museum voor Schone Kunsten Gent: YouTubekanaal
Via dit YouTubekanaal vind je videomateriaal van tentoonstellingen, lezingen, presentaties ... in het Museum voor Schone Kunsten Gent.
Video -
CEMPER: Centrum voor muziek- en podiumerfgoed
CEMPER is het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed. CEMPER adviseert, begeleidt en ondersteunt iedereen die met het cultureel erfgoed van muziek, theater, dans en andere podiumkunsten in aanraking komt.
Op onze website vind je heel wat informatie …
Website -
FAAM: Ontdek de Vlaamse geschiedenis
FAAM of het Virtueel Museum van Vlaanderen is een digitaal project van de Vlaamse overheid dat werd voorgesteld op 12 maart 2024. Via FAAM wordt het aanbod van de Vlaamse musea en erfgoedlocaties ontsloten. De website is opgebouwd …
App of software -
Soundpainting met dans en muziek
In deze video zien we een eindresultaat waaraan vijf dagen gewerkt is met twee klassen. Eric Le Louvier is de soundpainter. In dit praktijkvoorbeeld kan je zien hoe je kan soundpainten met dans en muziek, er wordt bewogen, gedanst, gezongen en er …
VideoLeerkracht -
Conservatorium Mechelen: YouTubekanaal met danslessen
De dansleerkrachten van het Conservatorium Mechelen hebben filmpjes die ze opnamen om hun leerlingen op afstand te kunnen lesgeven, gebundeld in playlists per graad en per vak. Zo kan je binnenkijken in de lessen van het conservatorium.
VideoLeerkracht -
Swing, showdance en tapdans: Kennismaking
In deze sleepoefening maak je kennis met minder bekende dansstijlen zoals swing, showdance en tapdans.
De hele oefening vertrekt vanuit de muziek van Super Mario en maakt deel uit van een reeks met oefeningen rond het bekende spel.
Interactieve oefeningLeerkracht -
Ziza wil geen ninja zijn: Twee zelfgemaakte liedjes bij het boek
Deze twee liedjes (bestaande uit de zangpartituur met akkoorden) zijn geschreven bij het boek Ziza wil geen ninja zijn van Marjet Huiberts.
Deze liedjes werden geschreven op vraag en richten zich tot twee verschillende doelgroepen:
- Het liedje …
Downloadbaar lesmateriaal (4)Leerkracht -
Rosas danst Rosas: Dans je eigen voorstelling
Stoelen, enthousiaste leerlingen en instructievideo’s van Anne Teresa De Keersmaeker. Meer heb je niet nodig om een professionele dansroutine aan te leren. Danst jouw klas straks haar eigen Rosas?
Nog meer weten over Rosas danst Rosas …
WebsiteLeerkracht -
Dansstudio Sarah: Easy kids dance
Dansstudio Sarah toont je in deze videoreeks dansjes die eenvoudig uit te voeren zijn door de jongsten onder ons. Bij de dansjes wordt gebruik gemaakt van hedendaagse en populaire liedjes.
Video (7)Leerkracht, ICT-coördinator, …