Ga aan de slag rond dierenwelzijn in de klas!

Wil je aan de slag met het thema dierenwelzijn in de klas? Fijn! Op deze pagina helpen we je op weg met concrete tips & tricks en handig lesmateriaal om rond dit boeiend thema te werken.

Wat is dierenwelzijn?

Als we denken aan het welzijn van dieren, denken we snel aan voeding en verzorging. Maar dierenwelzijn omvat veel meer dan dat. Het is alles wat dieren nodig hebben voor een goed leven.

De 5 vrijheden of de 5 domeinen zijn een goed vertrekpunt om kinderen en jongeren te leren wat dierenwelzijn inhoudt. Het gaat over deze 5 zaken: voeding, fysieke omgeving, gezondheid, gedrag en interactie, en mentale gezondheid. Kortom, alle behoeften die dieren hebben voor van hun welzijn.

Bekijk de video waarin op eenvoudige manier wordt uitgelegd wat dierenwelzijn is.

Waarom werken rond dierenwelzijn op school?

Kinderen van alle leeftijden komen bewust of onbewust in aanraking met dieren. De poes bij oma, de papegaai in de dierentuin, de koeien langs de spoorlijn, … Dieren behoren nu eenmaal tot hun leefwereld en dat vormt een mooi aanknopingspunt om het over dierenwelzijn te hebben.
Dierenwelzijn is bovendien een zeer actueel onderwerp, dat in deze tijden van groeiend bewustzijn rond dierenwelzijn zeker en vast de nodige aandacht verdient als thema in het onderwijs.
Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’, kan je kinderen en jongeren bewust maken van het belang van dierenwelzijn en hun eigen verantwoordelijkheid in de omgang met dieren.

Ontdek de leermiddelen hieronder. Maak handig gebruik van de filters aan de linkerzijde om onder andere op onderwijsniveau te filteren!

Hoe kan je dierenwelzijn integreren in de les?

Dierenwelzijn is een thema waarvoor je kinderen van alle leeftijden warm kan maken en dat ook sterk tot de verbeelding spreekt. Laat de leerlingen nadenken over hun ideale baasje als ze zelf een hond zouden zijn, of zelf een dierenverblijf ontwerpen vanuit het standpunt van een landbouwdier.

Met het kant-en-klare lesmateriaal van Oog in Oog verken je met je leerlingen wat dierenwelzijn inhoudt, gekoppeld aan de eindtermen. Er is veel beeldmateriaal, dat makkelijk aanpasbaar is aan jouw klascontext. Denk maar aan pictogrammen waarmee zelfs jonge kinderen zelf leren nadenken over het belang van dierenwelzijn. Meer weten?

Bekijk de webinar over dierenwelzijn in de klas


Deze themapagina werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met Departement Omgeving - Dierenwelzijn Vlaanderen
Weetje: 4 oktober is het Werelddierendag. 

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Shutterstock - Departement Omgeving