Verschillende types digitale schoolborden

Met een digibord of digitaal schoolbord breng je interactie, visualisatie en ICT in je klaspraktijk. Een goed gebruik van een digibord verhoogt de activiteit, betrokkenheid en motivatie van de leerlingen. Digitale schoolborden dienen uiteraard om les te geven maar kunnen ook gebruikt worden om te vergaderen en te presenteren. Wanneer je op school de klassieke krijtborden wilt vervangen, zal je moeten kiezen tussen een digibord of een touchscreen.

Een digitaal schoolbord is eigenlijk een wit bord met daaromheen een dunne infraroodrand die de aanrakingen op het bord signaleert. Het bord werkt met een (interactieve) beamer die wordt aangesloten op een computer of laptop. De beamer projecteert het beeld van de computer op het digitale bord en kan je bedienen met een infraroodpen of met de hand. Het digitale bord gaat ongeveer tien jaar mee, terwijl de projectorlamp vaak al na twee jaar aan kwaliteit verliest. De projector vraagt om regelmatig onderhoud.

Tegenwoordig duiken ook touchscreens vaker op in het klaslokaal. Een touchscreen is eigenlijk de opvolger van het digibord en kan je zien als een grote tv die je via touch bedient. Ook hier kan je een computer op aansluiten en bedienen via het aanraakscherm, of het beeld van een tablet, laptop of smartphone te streamen via Miracast of een iOS/Android-app.

 

Door KlasCement | Bijgewerkt: 08-07-2020
Leerlingen zitten voor een wit digitaal schoolbord. De meester wijst naar het bord. Pixabay