Een digitale opendeurdag: hoe pak je dat aan?

Door de aanhoudende coronamaatregelen zien veel scholen zich genoodzaakt om hun jaarlijkse opendeurdag anders te organiseren. Vaak kiezen de scholen ervoor om in de plaats een virtuele of digitale infodag te organiseren. Enkele voorbeelden van scholen die het zo aanpakken zijn:

Maar wat houdt dat precies in, zo'n digitale opendeurdag en hoe pak je dat aan?

Infodag gaat digitaal

Tijdens een digitale opendeurdag stel je de belangrijkste informatie over de school en de opleidingen online beschikbaar via verschillende kanalen. Zo kan je online presentaties in elkaar steken die je deelt via de schoolwebsite of een speciaal voor de gelegenheid opgezette portaalpagina via WordPress of Google Sites. Met video kan je heel wat informatie op een leuke manier voorstellen en delen met jouw doelpubliek. Met tools als Tour Creator of Theasys kan je zelfs volledige 360° virtual tours van het schoolgebouw opnemen.  

Uiteraard kan je geïnteresseerde ouders ook gaan informeren via eenvoudig telefonisch contact of beperkt aantal mensen uitnodigen op afspraak. Maar je kan bijvoorbeeld ook een live chat organiseren waarbij leraren antwoorden op de vragen van de geïnteresseerden.

En online inschrijvingen?

Omwille van dezelfde redenen zullen sommige scholen ook de inschrijvingen anders moeten gaan organiseren. Je kan ouders online al laten kennismaken met het schoolreglement of pedagogisch project van de school. Eventueel kan je hen vanaf een bepaalde datum een online formulier via bijvoorbeeld Google Forms laten invullen met de nodige gegevens voor het inschrijven.

Hou hierbij wel rekening met de wet op de gegevensbescherming en verwijs naar de privacyverklaring van de school. Je zal de betrokken ouders wellicht op een later moment toch nog moeten uitnodigen voor formaliteiten zoals het inlezen van een eID of het zetten van een handtekening.

Op deze themapagina verzamelen we voor jou verschillende materialen en tools die je zullen helpen bij het organiseren van een digitale opendeurdag.

Door KlasCement | Bijgewerkt: 25-03-2021
Visual van pasfoto's Pixabay