Educatieve video maken en vinden voor het secundair

Je wil een stukje leerstof bij de leerlingen brengen? Een kennisclip maken is gemakkelijker dan je denkt. Start van een bestaande presentatie of gebruik een app op je tablet om je leerstof tot leven te laten komen.

Waarom uitlegfilmpjes gebruiken?

  • Leerlingen kunnen de kern van de les herbekijken. Ze frissen de leerstof op in voorbereiding van de volgende les of tijdens het studeren. En dat op hun eigen tempo en zo vaak ze willen.
  • Via het 'flipping the classroom'-principe bekijken leerlingen de leerstof vooraf en maak je ruimte tijdens de les voor actief oefenen, groepswerk en/of discussie.
  • Leerlingen die de les niet kunnen bijwonen, leren vanop afstand.  

Waar vind ik educatieve video's?

Voor je zelf aan de slag gaat, loont het om te zoeken door de bestaande video's. Verder op deze pagina vind je links naar YouTubekanalen en verzamelsites.  Ook op KlasCement vind je een mooi aanbod van kennisclips. Je kan filteren op vak, niveau en onderwerp. 

Hoe maak je een educatieve video? 

Stap 1: de uitleg van je kennisclip voorbereiden

Hou kennisclips kort. Stop alleen belangrijke inhoud in een sober vormgegeven video. Volgens Clark en Mayer (2011) vermijd je beter overbodige elementen om educatieve inhoud te maken. Voeg tekst, beelden en animaties alleen toe als die de inhoud ondersteunen of de aandacht naar de juiste plaats leiden.

Stap 2: je stem opnemen

Een rustige en goed verstaanbare begeleidende stem bij je slides maakt het verschil, volgens de dual coding theorie van Paivio. Door je stem te combineren met tekst en beeld versterk je het onthouden (maar niet als je de tekst letterlijk voorleest). 

Stap 3: exporteren en uploaden

Werk je op een computer en maakte je een video in PowerPoint of Keynote? Dan exporteer je de presentatie nu tot een filmpje. Die kan je opladen naar YouTube of je online leeromgeving. In sommige apps verloopt het opladen van video volledig automatisch en krijg je een deelbare link.  

Stap 4: toevoegen aan KlasCement 

Leraren moeten het warm water niet heruitvinden. Dat is de basis van KlasCement. Deel je resultaat zodat anderen mee kunnen genieten van je inspanning.

Een app voor het maken van kennisclips?

Wil je een educatieve video maken waarbij je veel controle hebt over de manier waarop de inhoud wordt gepresenteerd? Dan vertrek je van een presentatie in Microsoft PowerPoint of Apple Keynote. Exporteer de presentatie na het opnemen van je stem als een video.

Mag het allemaal wat sneller gaan en doet het 'design' minder ter zake? Dan zijn er apps die je tabletscherm en de audio opnemen, terwijl je spreekt. 

Welke tools voor onderwijsvideo's ken jij nog?

Hieronder zie je alvast een selectie van tools en eventuele handleidingen. Ontbreekt er nog een eentje? Voeg die dan zeker toe via de voeg toe knop bovenaan rechts. Of klik hieronder:

Voeg nu toe

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Eigen foto