Fietsen

Fietsen is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Op 3 juni is het Wereldfietsdag. Dan, maar niet alleen dan, kan je je leerlingen aanzetten om zich meer met de fiets te verplaatsen.
Heel wat interessant materiaal om het over 'fietsen' te hebben in je klas vind je op deze themapagina.

Fiets op 3 juni 2024 samen met de hele klas tijdens Wereldfietsdag!

Fietsen is fantastisch en op Wereldfietsdag, 3 juni, moedigt Brussel Mobiliteit en Bike for Brussels iedereen aan om de fiets te nemen. Speciaal voor deze dag nodigen ze alle leerkrachten, leerlingen en ouders in Brussel uit om samen naar school te fietsen. Zet je klas in beweging en doe mee met het schoolinitiatief voor de Brusselse gemeentes! Meer informatie over Wereldfietsdag, georganiseerde activiteiten of hoe je jouw klas of school kunt inschrijven, vind je op de website: https://www.bike.brussels/campagnes/wereldfietsdag.

Fietstraining in elk leerjaar: praktijk boven

Veilig fietsen leer je niet van de ene dag op de andere. Zowel de ouders als de school spelen hierin een belangrijke rol. De VSV raadt aan om al van in de kleuterklas te starten met fietstraining. Zo kan je de vaardigheden stapsgewijs inoefenen en opbouwen. Dat kan met de vier fietsbrevetten van de VSV:

Bij elk brevet horen activiteiten en spelletjes waarmee de leerlingen de vaardigheden op een speelse manier kunnen inoefenen, op de speelplaats, in de turnzaal en nadien in het echte verkeer. Als ze voldoende geoefend hebben, leggen ze een fietsparcours af waarna ze hun fietsbrevet krijgen en een leuke beloning.
In de hogere leerjaren of het secundair leer je hoe ze veilig kunnen fietsen in groep.

Veilig fietsen: ook theorie

Leerlingen moeten de fietsreglementering kennen. En leren hoe ze zich veilig moeten gedragen in bepaalde verkeerssituaties. Dat kan je inoefenen met het lesmateriaal op deze themapagina. Of via een van de drie verkeerstoetsen van de VSV, waarin fietsveilig gedrag uitgebreid aan bod komt.
Voor het secundair organiseer je de Fietsquiz met het gratis pakket vol kant-en-klaar materiaal.

De fiets zelf

Alles begint uiteraard met een fiets die volledig in orde is! Ook daarover bestaat mooi lesmateriaal. Organiseer op school regelmatig een fietscontrole (bij de VSV bestel je gratis een pakket), of leer de leerlingen hoe ze hun fiets onderhouden.

Zichtbaarheid

Zichtbaarheid in het verkeer is ontzettend belangrijk, zeker voor kinderen! Maak van helm en hesje een gewoonte via projecten als Helm Op Fluo Top (basisonderwijs) of Opvallr (secundair).

Fiets!

En maak van elke uitstap een fietsleermomentje. Veel fietsplezier samen!

Deze themapagina werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met Brussel Mobiliteit, Bike for Brussels en VSV.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay