Fietsen

Kinderen nemen het liefst de fiets om zich te verplaatsen naar school of in de vrije tijd (onderzoek VIAS, 2024). Fietsen is ook gezond: fietsen naar school draagt bij aan de dagelijkse hoeveelheid beweging die kinderen nodig hebben. Kinderen die fietsen rapporteren minder snel gezondheidsklachten, vooral minder mentale klachten (WHO, 2022). Bovendien is fietsen duurzaam en goed voor het milieu. Redenen te over dus om op school aandacht te besteden aan fietsvaardigheid en -veiligheid! Op deze themapagina vind je lesmateriaal dat je daarbij kan helpen.

Fietstraining in elk leerjaar: praktijk boven

Veilig fietsen leer je niet van de ene dag op de andere. Zowel de ouders als de school spelen hierin een belangrijke rol. De VSV raadt aan om al van in de kleuterklas te starten met fietstraining. Zo kan je de vaardigheden stapsgewijs inoefenen en opbouwen. Dat kan met de vier fietsbrevetten van de VSV:

Bij elk brevet horen activiteiten en spelletjes waarmee de leerlingen de vaardigheden op een speelse manier kunnen inoefenen, op de speelplaats, in de turnzaal en nadien in het echte verkeer. Als ze voldoende geoefend hebben, leggen ze een fietsparcours af waarna ze hun fietsbrevet krijgen en een leuke beloning.
In de hogere leerjaren of het secundair leer je hoe ze veilig kunnen fietsen in groep.

Veilig fietsen: ook theorie

Leerlingen moeten de fietsreglementering kennen. En leren hoe ze zich veilig moeten gedragen in bepaalde verkeerssituaties. Dat kan je inoefenen met het lesmateriaal op deze themapagina. Of via een van de drie verkeerstoetsen van de VSV, waarin fietsveilig gedrag uitgebreid aan bod komt.
Voor het secundair organiseer je de Fietsquiz met het gratis pakket vol kant-en-klaar materiaal.

De fiets zelf

Alles begint uiteraard met een fiets die volledig in orde is! Ook daarover bestaat mooi lesmateriaal. Organiseer op school regelmatig een fietscontrole (bij de VSV bestel je gratis een pakket), of leer de leerlingen hoe ze hun fiets onderhouden.

Zichtbaarheid

Zichtbaarheid in het verkeer is ontzettend belangrijk, zeker voor kinderen! Maak van helm en hesje een gewoonte via projecten als Helm Op Fluo Top (basisonderwijs) of Opvallr (secundair). Ook in het lesmateriaal vind je tal van leuke fluotips.

Fiets!

En maak van elke uitstap een fietsleermomentje. Veel fietsplezier samen!

Deze themapagina werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met Brussel Mobiliteit, Bike for Brussels en VSV.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay