Fietsen
Kinderen nemen het liefst de fiets om zich te verplaatsen naar school of in de vrije tijd (onderzoek VIAS, 2024). Fietsen is ook gezond: fietsen naar school draagt bij aan de dagelijkse hoeveelheid beweging die kinderen nodig hebben. Kinderen die fietsen rapporteren minder snel gezondheidsklachten, vooral minder mentale klachten (WHO, 2022). Bovendien is fietsen duurzaam en goed voor het milieu. Redenen te over dus om op school aandacht te besteden aan fietsvaardigheid en -veiligheid! Op deze themapagina vind je lesmateriaal dat je daarbij kan helpen.
Fietstraining in elk leerjaar: praktijk boven
Veilig fietsen leer je niet van de ene dag op de andere. Zowel de ouders als de school spelen hierin een belangrijke rol. De VSV raadt aan om al van in de kleuterklas te starten met fietstraining. Zo kan je de vaardigheden stapsgewijs inoefenen en opbouwen. Dat kan met de vier fietsbrevetten van de VSV:
- het Loopfietsbrevet voor de kleuters
- het Fietsbrevet Brons voor de eerste graad
- het Fietsbrevet Zilver voor de tweede graad
- het Fietsbrevet Goud (Grote Fietsexamen) voor het zesde leerjaar
Bij elk brevet horen activiteiten en spelletjes waarmee de leerlingen de vaardigheden op een speelse manier kunnen inoefenen, op de speelplaats, in de turnzaal en nadien in het echte verkeer. Als ze voldoende geoefend hebben, leggen ze een fietsparcours af waarna ze hun fietsbrevet krijgen en een leuke beloning.
In de hogere leerjaren of het secundair leer je hoe ze veilig kunnen fietsen in groep.
Veilig fietsen: ook theorie
Leerlingen moeten de fietsreglementering kennen. En leren hoe ze zich veilig moeten gedragen in bepaalde verkeerssituaties. Dat kan je inoefenen met het lesmateriaal op deze themapagina. Of via een van de drie verkeerstoetsen van de VSV, waarin fietsveilig gedrag uitgebreid aan bod komt.
Voor het secundair organiseer je de Fietsquiz met het gratis pakket vol kant-en-klaar materiaal.
De fiets zelf
Alles begint uiteraard met een fiets die volledig in orde is! Ook daarover bestaat mooi lesmateriaal. Organiseer op school regelmatig een fietscontrole (bij de VSV bestel je gratis een pakket), of leer de leerlingen hoe ze hun fiets onderhouden.
Zichtbaarheid
Zichtbaarheid in het verkeer is ontzettend belangrijk, zeker voor kinderen! Maak van helm en hesje een gewoonte via projecten als Helm Op Fluo Top (basisonderwijs) of Opvallr (secundair). Ook in het lesmateriaal vind je tal van leuke fluotips.
Fiets!
En maak van elke uitstap een fietsleermomentje. Veel fietsplezier samen!
Deze themapagina werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met Brussel Mobiliteit, Bike for Brussels en VSV.
-
Verkeerstoets Zilver
De Verkeerstoets Zilver is een online test voor het derde leerjaar met vijftien meerkeuzevragen over verkeer en mobiliteit.
Op www.verkeerstoetszilver.be vind je kant-en-klaar lesmateriaal om elke maand een verkeersles te geven. Bij elk thema horen …
Website -
De Grote Verkeerstoets
De Grote Verkeerstoets is een online test voor het vijfde leerjaar met twintig meerkeuzevragen over verkeer en mobiliteit.
Op De Grote Verkeerstoets vind je kant-en-klaar lesmateriaal om elke maand een verkeersles te geven. Bij elk thema horen …
Website -
Eduscape: Met de fiets naar school
In deze eduscape moeten leerlingen proberen te ontsnappen uit een escaperoom. Dit kunnen ze doen door opdrachten op te lossen rond fietsen naar school.
Deze eduscape werd ontwikkeld door drie studenten van de Educatieve Master opleidingen van …
Website (5)Leerkracht -
Leren fietsen: Lessenreeks met vier lesfiches
In deze lesfiches toont de Vlaamse Stichting Verkeerskunde hoe je kleuters in vier lessen leert fietsen op een fiets met pedalen. Van fietslessen in de turnzaal of op de speelplaats naar een feestelijke optocht op straat en de uitreiking …
Downloadbaar lesmateriaal (3) -
Fluo boven: Ideeën, spelletjes en lestips rond fluo en zichtbaarheid
Laat je inspireren door dit overzicht van fluo-ideeën, spelletjes en lestips om zelf een thema ineen te steken rond zichtbaarheid in het verkeer.
Artikel (4)GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Delen van de rijbaan
In deze les maken leerlingen kennis met volgende begrippen uit het verkeer:
- rijbaan,
- berm,
- bushalte,
- fietssuggestiestrook,
- parkeerstrook.
Ze leren de betekenis ervan kennen en weten hoe ze zich er veilig moeten gedragen.
Downloadbaar lesmateriaal -
Klein fietsonderhoud
In deze praktijkles leren leerlingen leren hoe ze:
- hun fiets op de juiste manier schoonmaken;
- de bandenspanning meten;
- de banden moeten oppompen.
Downloadbaar lesmateriaal -
Fietsvaardigheid: Omkijken over de linkerschouder
Omkijken over de linkerschouder is een vaardigheid die we in het verkeer vaak moeten toepassen, denk aan situaties als rechts of links afslaan of een hindernis voorbijrijden. Het is van belang dat de leerling enkel het hoofd draait en met beide …
Downloadbaar lesmateriaal -
Fietsvaardigheid: Workshop
Fietsen in groep
Tijdens deze workshop oefenen je leerlingen onmisbare stuur- en fietsvaardigheden om in groep te fietsen. In diverse opstellingen op de speelplaats oefenen ze traag rijden, anticiperen, korte bochten nemen, zij-aan-zij fietsen, ritsen …tot
Nascholing of activiteit -
Fietsonderhoud: Workshop
Tijdens deze workshop controleren je leerlingen of hun fiets voldoet aan de wettelijke vereisten. Samen met de VSV-begeleiders voeren ze een klein onderhoud: banden oppompen, fietsketting reinigen en zadel en stuur afstellen. Je leerlingen …
tot
Nascholing of activiteit -
Dode hoek: Workshop
In deze workshop leren je leerlingen hoe ze uit de dode hoek van een (vracht)wagen blijven. Tijdens laagdrempelige oefeningen met een bestelwagen en virtualrealitybrillen ervaren ze hoe ze zich veilig gedragen. In de eerste en tweede graad …
tot
Nascholing of activiteit -
Verkeer in de klas: Leerplatform voor buso en finaliteit arbeidsmarkt
Verkeer in de Klas is een leerplatform over verkeerseducatie voor het buitengewoon secundair onderwijs en voor studierichtingen met de arbeidsmarkt als finaliteit.
Leerkrachten vinden er kant-en-klaar lesmateriaal waarmee ze zelf lessen verkeer …
Website