Sleutelcompetentie: economische en financiële competenties
Deze sleutelcompetentie vertoont een sterke samenhang met de sleutelcompetentie ‘Ontwikkeling van initiatief, ambitie, ondernemingszin en loopbaancompetenties’.
Inzicht ontwikkelen in consumptiegedrag
Eén van de bouwstenen van de financieel-economische sleutelcompetentie is inzicht ontwikkelen in consumptiegedrag, inkomensverwerving en financiële producten om budgettaire gevolgen op korte en lange termijn in te schatten. Mogelijke thema’s zijn: consumentenrecht, prijs-kwaliteitverhouding, beïnvloeding van koopgedrag via reclame en andere verkoopspraktijken.
En ook: invloed van peers en sociale media kennen en begrijpen van goederen, diensten en financiële producten. Veilig betalen en courante betaalmiddelen komen ook als lesonderwerp onder de aandacht. Denk aan persoonlijke administratie, lenen, sparen, rente, schuld en fraude.
Bedrijven en organisaties
Leerlingen moeten daarnaast de werking van ondernemingen en organisaties en hun maatschappelijke rol duiden. Denk aan de werking van bedrijven en organisaties (zowel profit als non-profitsector), gerelateerde activiteiten en functies. Daar komt nog deze bouwsteen bij: reflecteren over de werking van de markten en de economie als systeem en de invloed van de overheid hierop duiden binnen de (inter)nationale context.
Het is aangewezen om de nodige kennis en inzichten over de rol van de overheid in de maatschappij (infrastructuur, uitkeringen, belastingen, veiligheid, onderwijs …) bij te brengen om informatie in een correct en volledig kader te kunnen plaatsen.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik door voor heldere informatie bij de competenties.
-
Sleutelcompetentie financieel-economische competenties: Audiovisueel lesmateriaal
Deze pagina bevat filmpjes en audiofragmenten om te werken rond de sleutelcompetentie financieel-economische competenties.
We tonen je voor elke bouwsteen relevante audiovisuele collecties, luisterfragmenten en filmpjes op Het Archief voor Onderwijs, …
Video -
Financiële geletterdheid: Bordspel
Bordspel om leerlingen het onderscheid te leren maken tussen:
- inkomsten of uitgaven binnen het gezinsbudget;
- goederen of diensten;
- de drie soorten bedrijven (productiebedrijf, dienstverlenend bedrijf, handelsbedrijf);
- kosten of opbrengsten bij een …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwStudent (lerarenopleiding) -
Gratis vormingen Het Archief voor Onderwijs: Leerwinst voor je leerlingen, tijdwinst voor jou!
Nieuwe werkvormen ontdekken om activerende lessen met filmpjes en luisterfragmenten in elkaar te boksen? Leerlingen lager of secundair aan het werk zetten met boeiend audiovisueel lesmateriaal? Het Archief voor Onderwijs ondersteunt je …
AankondigingNieuw -
Casino DAKOSTWA!: Preventief lespakket over gokken
Steeds meer mensen, onder wie ook een groeiende groep jongeren, hebben te kampen met een schuldenproblematiek. Dit wordt bevestigd door onderzoek van CEBUD: ongeveer één op de acht leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs …
Downloadbaar lesmateriaalNieuw -
Vraag en aanbod: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je audio en video voor een les over vraag en aanbod. De redactie van Het Archief voor Onderwijs zocht naar sprekend beeldmateriaal en geknipte fragmenten om dit onderwerp voor de klas te brengen. Gebruik de collectie om je …
Video -
Wikifin Challenge: Win een educatieve uitstap
Met de Wikifin Challenge dagen we jou en jouw leerlingen uit. Laat je leerlingen een educatieve uitstap plannen en win 1000 euro om dit project te realiseren.
Dit project loopt in het kader van De Week van het Geld 2025.
Aankondiging -
Paying attention: Lespakket over mobiel betalen, phishing en sparen
De betaalapp wint het steeds vaker van de portemonnee, en die evolutie zie je ongetwijfeld ook in je klas. Maar wat weten je leerlingen eigenlijk over mobiel betalen? Dit interactieve lespakket geeft antwoord op onder andere deze …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Statbel Academy: Leerplatform van het Belgische statistiekbureau
Statbel Academy is het leerplatform van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Geef je les in statistiek en wil je officiële statistieken beter begrijpen en aanleren? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Met Statbel Academy reikt Statbel de …Website -
Kennismaking met economie: Quiz
In deze quiz maak je kennis met het vak economie. Kies telkens het juiste merk bij een gegeven logo of slogan, of beantwoord de vraag.
Interactieve oefeningLeerkracht -
Overschrijving: Lesvoorbereiding
Uitgeschreven lesvoorbereiding over een overschrijving doen. Er wordt gebruik gemaakt van de interactieve leeromgeving op Wikifin om een overschrijving te simuleren.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Kerncijfers Europa: Editie 2024
Deze publicatie bevat een selectie van interessante belangrijke statistieken over de Europese Unie (EU), haar lidstaten en de landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA).
Het bevat visualisaties, innovatieve gegevenspresentaties en beknopte …
Downloadbaar lesmateriaal -
Eurostat: België in een bubbel
Als je de wereld van de statistiek wilt verkennen, heeft Eurostat de perfecte visualisatietool voor jou: Mijn land in een bubbel.
Deze tool is gemaakt voor beginners en is een leuke aanvulling in elk klaslokaal om statistieken te leren begrijpen. …
Website