Geestelijke gezondheid op school: informatie en lesmateriaal

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Vlaamse jongeren zich niet goed in z’n vel voelt (Vlaamse Jeugdraad, 2016). Een dipje heeft iedereen wel eens, maar veel psychische problemen ontstaan al op jonge leeftijd, meestal tussen 12 en 25 jaar. De adolescentie is dan ook een periode waarin jongeren heel wat op hun bord krijgen. Daarbovenop blijkt het taboe rond mentaal welzijn in deze leeftijdsgroep nog sterk aanwezig te zijn. Of de jongere nu goed in zijn vel zit, af en toe een dipje heeft of met psychische problemen kampt, elke jongere kan zeker een steun in de rug gebruiken.

Scholenaanbod Te Gek!?

Reden genoeg voor Te Gek!? om een scholenaanbod uit te werken, om zo een krachtig signaal en een hoopvolle boodschap bij de Vlaamse jongeren te brengen. Je psychisch niet goed in je vel voelen is niets om je voor te schamen! Neem zeker een kijkje in het lessenpakket Take Off. Een gratis lessenpakket, stevig wetenschappelijk onderbouwd boordevol info, tips en bruikbare methodieken voor alle leraren van het secundair onderwijs. Zeker de moeite waard!

Wie wordt de Te Gekke school ’20-‘21!?

Voelen jullie zich geroepen om in het komende schooljaar jullie extra in te zetten rond psychische gezondheid op school? Super! Organiseer een evenement, zet één groot of meerdere kleine projecten op poten, bouw een initiatief uit,… om geestelijke gezondheid in jullie school de nodige aandacht te geven. En wie weet winnen jullie wel een exclusief concert van de Te Gek!?-ambassadeur IBE.

Samen Veerkrachtig

Van 1 tot 10 oktober zet Vlaanderen het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ word je uitgenodigd om een kleine of grote actie voor leerlingen/ leraren/ de gehele school/ te organiseren en zo veerkracht in de kijker te zetten.

Veerkracht?!

Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te (blijven) voelen, ondanks een tegenslag of dip. Zo kan je daar misschien zelfs sterker uitkomen. Wist je dat je veerkracht zelf kan trainen? Praten met anderen, voldoende bewegen of nieuwe dingen uitproberen, zijn alvast een paar tips. Op NokNok.be vind je nog meer tips en adviezen voor jongeren van 12 tot 16 jaar.

‘Veerkrachtig zijn’ gaat niet enkel over je leerlingen, het gaat ook over jou: de leraar! Ook jij verdient het om goed in je vel te zitten. Op Checkjezelf.be vind je meer info en tips voor volwassenen (+16).

Aan de slag met je leerlingen? Dat kan!

Om zelf een actie op poten te zetten tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is er de jaarlijkse inspiratiegids. Daarnaast kan je op deze pagina terecht voor een overzicht van bruikbare lesmaterialen van expert-organisaties en je (con-)collega’s!

Door KlasCement | Bijgewerkt: 23-09-2020
Meisje springt in de lucht. Pexels

Leermiddelen (19)

|
Handmatig | Datum | Score