Gezond en duurzaam eten
Kinderen en jongeren hebben veel energie nodig: er valt zoveel te ontdekken en te leren! Daarom is gezond en gevarieerd eten voor hen zeker essentieel. Naast een gezonder gewicht, hogere weerstand en een betere slaap dragen gezonde eetgewoontes ook bij aan een hogere concentratie en een beter leervermogen. En of dat van pas komt op de schoolbanken!
Regelmatig eetpatroon
Gezond eten gaat ruimer dan welke voedingsmiddelen je best eet. Het gaat over een regelmatig eetpatroon ontwikkelen, genoeg eten in functie van de noden van een opgroeiend lichaam, genietend omgaan met eetmomenten en inzetten op een gevarieerd voedingsaanbod.
Duurzaam
Gezonde voeding gaat ook over duurzaamheid. Zowel in tijd (niet alleen nu maar ook in de toekomst) als ruimte (toegankelijk voor iedereen, wereldwijd). Het concept duurzaamheid wordt gekenmerkt door drie pijlers: het milieu, het sociale en het economische aspect.
Omgeving
Belangrijke voorwaarden om tot gezond en duurzaam eetgedrag te kunnen komen zijn o.a. kennis over en positief staan ten opzichte van gezonde, duurzame voeding. Ook een omgeving waar de gezonde en meest duurzame keuze de gemakkelijkste is, helpt. Als leerkracht en als school kan je je steentje bijdragen door les te geven over gezonde, duurzame voeding en een gezond en duurzaam voedingsaanbod te voorzien.
Deze themapagina helpt je op weg
Verschillende organisaties ondersteunen scholen met een divers en uitgebreid aanbod aan activiteiten, lesmaterialen, methodieken, nascholingen en goede praktijken die kunnen inspireren om te werken aan gezond, duurzaam eetgedrag op en rond de school.
Op deze themapagina wordt dit aanbod samengebracht, zodat leerkrachten en directies eenvoudig de weg vinden naar de ondersteuning die ze op dat moment nodig hebben. Zo kunnen ze evolueren van actieve, maar losse activiteiten naar een schoolbeleid waarin gezonde, duurzame voeding alle kansen krijgen.
Weken of dagen van...
Zoek je een gepast moment om dit thema in de kijker te zetten?
- Wereldvoedseldag: Deze dag (jaarlijks op 16 oktober) op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO = Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen.
- Week van de smaak: Van 20 oktober t.e.m. 26 oktober 2025 is het weer tijd voor de lekkerste week van het jaar! #weekvandesmaak
Zoek en vind
Gebruik de filters in de linker kolom om meer gericht te zoeken:
- Lesmateriaal over gezond, duurzaam eten vind je bij Downloadbaar lesmateriaal, Video en Fysiek materiaal
- Nascholing over gezond, duurzaam eten vind je bij ‘Nascholing of activiteit’
- Informatie over een gezond en duurzaam voedingsbeleid vind je bij Artikel en Website
- Gebruik de trefwoorden gezonde voeding of duurzame voeding in de zoekfunctie, afhankelijk van waar jij de focus op wil leggen
De organisaties
Of, maak kennis met het aanbod van de verschillende organisaties die rond dit thema werken:
- MOS Vlaanderen
- Rikolto
- Vlaams Instituut Gezond Leven
- Nutrition Information Center (NICE)
- GoodPlanet Belgium
- Eetexpert
- CM

-
Gezond eetgedrag: Uitlegvideo
Gezond eetgedrag gaat over meer dan alleen gezonde voeding. Deze video legt uit welke aspecten behoren tot gezond eetgedrag, door je kennis te laten maken met de vier eetvaardigheden of eetcompetenties. Deze vaardigheden zijn belangrijk om te …
Video -
Kostbare Kost: Secundair onderwijs
Aan de slag voor minder voedselverlies op school
Wist je dat van al het voedsel dat gekweekt en geproduceerd wordt ergens onderweg zo’n 30% verloren gaat? En wist je dat er bij cateringservice op scholen elke dag gemiddeld 180 gram eetbaar …
Downloadbaar lesmateriaal (16) -
Eetgedrag: E-learning Groeiwijzer
Deze e-learning bevat de belangrijkste informatie rond de ontwikkeling van eetgedrag bij kinderen.
De cursus bestaat uit vier interactieve modules. Net zoals een boek is elk van deze modules opgebouwd uit hoofdstukken en pagina’s. …Nascholing of activiteit -
Duurzame voeding: Workshop
Het programma eat 4 change - de natuur op ons bord biedt leerkrachten van middelbare scholen gratis interactieve workshops om leerlingen bewust te maken van het verband tussen duurzame voeding, klimaat en biodiversiteit.
Een workshop duurt drie …
tot
Nascholing of activiteit (4) -
Klimaatburgers: Van klimaatcontroverse naar klimaatverbinding
- Hoe creëren we in de klas een klimaat voor dialogen over klimaat?
- Mag je het vliegtuig nemen voor een korte vakantie?
- Kan technologie het klimaatprobleem oplossen?
- Is een vegetariër een betere persoon dan een vleeseter?
Lessen over …
Downloadbaar lesmateriaal -
De koe: Oog in oog, les 9
De leerlingen luisteren naar het lied Vrolijk en blij. Het lied gaat over de koe. Daarna spelen de leerlingen een koeienquiz.
Downloadbaar lesmateriaal -
Het varken: Oog in oog, les 10
Tijdens deze les denken leerlingen na over de dingen die varkens nodig hebben. Ze denken daarbij na over dierenwelzijn.
Downloadbaar lesmateriaal -
Het schaap: Oog in oog, les 11
Via dit coöperatief spel komen leerlingen meer te weten over schapen. Ze moeten samenwerken om de verschillende symbolen van dierenwelzijn te verzamelen (eten en drinken, woning, verzorging, geen angst of stress, normaal gedrag voor hun soort).
Downloadbaar lesmateriaal -
De boerderijkip: Oog in oog, les 12
Tijdens deze les komen leerlingen meer te weten over kippen. Met de kippenquiz testen ze hun kennis over kippen.
Downloadbaar lesmateriaal -
Boerderijkippen in beeld: Oog in oog, les 6
De leerlingen bekijken een filmpje over een pluimveehouderij en bouwen de weg op van broedei tot maaltijd voor vlees- en legkippen. Ze herhalen de vijf vrijheden van dierenwelzijn en ze zien in dat dierenwelzijn slechts één van de …
Downloadbaar lesmateriaal -
Het welzijn van boerderijkippen: Oog in oog, les 7
De leerlingen zien in dat aandacht voor dierenwelzijn niet alleen iets voor de boer is, maar dat ook supermarkten er een rol in spelen. Ze herhalen wat dierethiek is (heerser, hoeder, vriend, gelijke) en leggen de link met het eten van vlees of …
Downloadbaar lesmateriaal -
Dit is de veeteelt: Oog in oog, les 6
De leerlingen bekijken een filmpje over een pluimveehouderij en bouwen de weg op van broedei tot maaltijd voor vlees- en legkippen. Ze herhalen de vijf vrijheden van dierenwelzijn en ze zien in dat dierenwelzijn slechts één van de …
Downloadbaar lesmateriaal