Maak van je groep een goed samenwerkende klas

Van een groep leerlingen, een hechte en goed samenwerkende klas maken. Dat is de uitdaging voor september. Experts stellen dat de tijd die je investeert in die groepsprocessen, een heel jaar lang rendeert.

Groepsvorming aan het begin van het schooljaar: de Gouden Weken

Na de zomervakantie wordt een nieuwe groep gevormd met nieuwe gezichten en dito regels. Voor een schooljaar in een fijne sfeer met respect voor elkaar moet je volgens experts werken aan een stevige fundering

Die wordt gelegd tijdens de zogenaamde ‘Gouden Weken’, de eerste weken van het schooljaar. Je betrekt de ouders ook in die weken van groepsvorming. Natuurlijk blijf je het hele schooljaar aan de groepsvorming werken. Maar eerst leg je de basis. Omdat rollen, normen en waarden al verankerd zitten in de nieuwe groep.

Durf bijsturen 

Volgens Boaz Bijleveld bestaan de Gouden Weken uit vijf fasen (forming, storming, norming, performing en reforming). Als er een probleem is in de groep of als er nieuwe leerlingen bij komen, moet je als leraar terug naar de vorige fasen en opnieuw starten.

Voor een positieve groep moet je de groep bijsturen volgens Bijleveld. Dat kan met groepsvormende activiteiten en energizers. Ook een aangepaste klasinrichting en dagindeling helpen je hierbij.

Lesmateriaal: start schooljaar met groepsvorming en coöperatieve werkvormen

Verder op deze pagina vind je tips over groepsvormende activiteiten, coöperatieve werkvormen en energizers die jou zullen inspireren om die Gouden Weken in te vullen. Elders vind je ideeën rond klasinrichting, dagindeling, omgaan met conflicten en stappenplannen op onze site. Ontdek wat jij wil gebruiken om voor een fijne sfeer in je klas te zorgen.

Jouw collega’s komen natuurlijk graag te weten hoe jij het aanpakt. Deel je je aanpak op KlasCement?

Door Bram Faems | Bijgewerkt:
Getty Images