De Groote Oorlog
De Eerste Wereldoorlog was de oorlog die aan alle oorlogen een einde zou maken. De geschiedenis maakte een andere bocht. De Groote oorlog is een internationaal symbool geworden voor oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm. Toch blijven we ons afvragen wat we kunnen leren uit oorlog. Voor veel jongeren is de geschiedenis van de Groote Oorlog iets wat ver van hun bed ligt. Hoe kunnen we dit verhaal relevant maken voor een toekomstige generatie?
Geschiedenisles over de Groote Oorlog
Vier jaar strijd ontwrichtte talloze families en hertekende de Westhoek tot een maanlandschap. Nadien sloegen de mensen de handen in elkaar om dit alles terug op te bouwen, maar de littekens van dit verhaal zijn nog altijd zichtbaar. Elk op zich maken ze duidelijk dat er maar één woord als synoniem van ‘oorlog’ gebruikt mag worden: verlies.
Daarom is het belangrijk om met jouw klas aan de slag te gaan en je onder te dompelen in de geschiedenis van de Groote Oorlog. Bezoek verschillende herinneringsplekken waar talloze verhalen aan verbonden zijn of doe inspiratie op voor een nieuwe educatieve bundel over de Groote Oorlog.
Wapenstilstand
Op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, die het einde betekende van de Eerste Wereldoorlog. De wapenstilstand ging in vanaf 11 uur. De organisatie 11.11.11 gaf haar naam aan dit moment. Zij zet jaarlijks rond deze periode belangrijke wereldthema's op de agenda via haar campagnes.
Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie
Deze themapagina werd gemaakt door KlasCement in samenwerking met het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en toont een selectie van lesmateriaal over de Groote Oorlog. Wil je grasduinen door nog meer leermiddelen over dit onderwerp? Dat kan.
-
Het droommuseum van Dre: Bezoek aan het In Flanders Fields Museum
Met dit werkboekje kunnen leerlingen zelfstandig het In Flanders Fields Museum ontdekken. Dre leidt hen door de tentoonstelling.
Downloadbaar lesmateriaal -
Een bezoek aan het In Flanders Fields Museum
In dit document vind je extra info over een klasbezoek aan het In Flanders Fields Museum.
Downloadbaar lesmateriaal -
Kerst tijdens WOI: Vlog
Vlog over hoe Kerst gevierd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Video -
Multiculturele WOI: Vlog
Vlog over het multiculturele aspect van de Eerste Wereldoorlog.
Video (5) -
Gifgas: Vlog
Vlog over het gebruik van gifgas tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Video (3) -
Bomen en WOI: Vlog
Vlog over bomen en de impact van de Eerste Wereldoorlog op hen.
Video -
WOI In Flanders Fields Museum: Educatief pakket
Educatief pakket over WOI in het In Flanders Fields Museum.
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
In de voetsporen van Sher Singh: Opdrachten bij het dagboek van een soldaat in WOI
Een kok bij de 34e Britse divisie, Sher Singh, neemt je mee op sleeptouw tijdens WOI. Hij houdt een dagboek bij, waar de leerlingen zijn verhaal kunnen nalezen. Zijn divisie wisselt Vlaanderen voor Frankrijk en zo loopt hij een landgenoot tegen …
Downloadbaar lesmateriaalOrganisatie, firma, vzw -
Rondleiding: Duitse militaire begraafplaats
Plan je, samen met je schoolklas, een bezoek aan de begraafplaats? Dan ben je bij Huis Over Grenzen aan het juiste adres. Samen met een gids bewandel je een parcours over de begraafplaats, zodat je als bezoeker een complete ervaring krijgt. Omdat …
Nascholing of activiteit -
Eerste wereldoorlog: Zelfstandige opdracht
Door een vooropgestelde planning, checklisten, stappenplannen en reflectietools kunnen de leerlingen met deze bundel zelfstandig aan de slag. Op het einde maken ze als project en verwerkingsopdracht een kruiswoordraadsel over de …
Downloadbaar lesmateriaal (110)Leerkracht -
Leven en dood in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog
Dit dossier is een aanvulling bij een bezoek aan de zaal ‘14-18’ in het Koninklijk Museum van het Leger te Brussel, waar op tastbare wijze de brutaliteit van deze oorlog wordt getoond. Kanonnen, pantservoertuigen en vliegtuigen …
Downloadbaar lesmateriaal (10) -
Herinneringseducatie: Verbroederen in Vlaamse velden
"Wij vinden het net belangrijk om bij dit project rond WOI Duitse leerlingen te betrekken. Want het is niet omdat je ooit vijanden was dat je nooit meer vrienden kan zijn", zegt lerares Marina Arents van de Heilige Familie in Ieper. Terwijl veel …
Video