Herinneringseducatie
Soms hebben mensen het gevoel dat het verleden zich herhaalt. Dat klopt niet, maar gelijkenissen met het verleden zijn er zeker wel.
Denk maar aan de vele mensen die vandaag opnieuw het slachtoffer zijn van uitsluiting, discriminatie, geweld, …
Herinneringseducatie, nooit kant-en-klaar
De geschiedenis biedt ons misschien geen kant-en-klare recepten voor het hier en nu, maar een studie van het verleden kan wel relevante vragen oproepen over de wereld waar we vandaag in leven en de toekomst die we nastreven. Op deze pagina ontdek je hoe je met herinneringseducatie aan de slag kan gaan.
Basisprincipes van herinneringseducatie
Om op een kwaliteitsvolle manier te leren over het verleden, zijn er enkele basisprincipes waar je best rekening mee houdt. Elk herinneringseducatief project zou drie pijlers moeten bevatten:
- kennis en inzicht
- empathie en betrokkenheid
- reflectie en actie
Meer informatie over de drie pijlers vind je op de website herinneringseducatie.be.
Onderwerpen en verwante themapagina's
Maak zeker gebruik van de mogelijkheid om lesmateriaal te zoeken op basis van de onderwerpen hieronder. Je kan de filters hanteren om heel gericht het juiste materiaal te vinden. Laat je ook inspireren door volgende verwante themapagina's:
-
Herinneringseducatie op kindermaat: Vorming leerkrachten basisonderwijs
Lessen herinneringseducatie gaan vaak over de donkere kant van het verleden. Het zijn geschiedenissen over geweld en oorlog. Niet zo evident om het hier met jonge leerlingen over te praten. Toch biedt herinneringseducatie heel wat leerkansen …
Aankondiging (4)Organisatie, firma, vzw -
Herinneringseducatie: Verbroederen in Vlaamse velden
"Wij vinden het net belangrijk om bij dit project rond WOI Duitse leerlingen te betrekken. Want het is niet omdat je ooit vijanden was dat je nooit meer vrienden kan zijn", zegt lerares Marina Arents van de Heilige Familie in Ieper. Terwijl veel …
Video -
De Belgische kolonisatie in Midden-Afrika: Theoretisch dossier en lespakket
De kolonisatie is geen gemakkelijk thema om rond te werken in de klas. Om de leerkrachten te helpen, biedt het BELvue een gedetailleerd historisch dossier over de Belgische koloniale geschiedenis aan. Naast dat theoretisch materiaal voor de …
Downloadbaar lesmateriaalOrganisatie, firma, vzw -
Docentenhandleiding: lessenreeks geschiedenisonderwijs dekoloniseren
Deze lessenreeks is gemaakt door lerarenopleiders uit Oeganda en België om op een dekoloniale manier geschiedenisles te geven. Leerkrachten kunnen de reeks gebruiken in de klas of als inspiratie om een eigen dekoloniale manier van lesgeven te …
Downloadbaar lesmateriaal -
Dekolonisering in heden en verleden, aan de slag in geschiedenisonderwijs: Cursus
Dekolonisering is een werkwoord. Ook na de formele onafhankelijkheid van de meeste kolonies blijven tot op vandaag nog koloniale structuren en denkwijzen doorwerken. Denk maar aan allerlei vormen van discriminatie, racisme, sociale ongelijkheid …
Nascholing of activiteit -
My Paper Life: Lesmap bij de film
Educatief pakket bij de documentaire My Paper Life van regisseur Vida Dena.
Inhoud
My Paper Life is een intiem portret met een subtiele openhartigheid van een Syrisch gezin dat in Brussel leeft en dat zelden de vier roze muren van hun huis …
Downloadbaar lesmateriaal -
IOM UN Migration: Toolbox Other Talk
Een Toolbox met vijf uitgewerkte lessen/tools waarin het thema migratie en denken over migratie aan bod komt. Dit vanuit een cultureel sensitief communiceren. Waarin dit, en de kaders van waaruit gecommuniceerd kan worden, spelenderwijs en …
WebsiteLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
EDUbox Migratie: Educatief materiaal
Leer hoe je als leerkracht of begeleider met de EDUbox Migratie aan de slag gaat in de les.
Met interessante doorverwijzingen naar andere sites en tools om je lessen rond dit thema op te bouwen.Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Onderweg: De leefwereld van kinderen op de vlucht
Hoe is het om als kind in een opvangcentrum te leven? Wat doe je in je vrije tijd? Hoe voel je je op school? Wat zou je anders willen doen? Die vragen staan centraal in Onderweg, het belevingsonderzoek waarover deze website rapporteert.
Website (3)Leerkracht, Ander -
Teaching Immigration in European Schools
Een reeks van innovatieve lesmodules die wetenschappelijke kennis over migratie naar het klaslokaal brengt:
- ontheemding en asiel;
- migratietrends;
- migratiebeleid;
- ethische en raciale discriminatie;
- ...
WebsiteOrganisatie, firma, vzw -
Migratie, diversiteit en mediawijsheid: Digitale leeromgeving
Komen de thema’s migratie, diversiteit en mediawijsheid soms aan bod in je klas? Zoek je ondersteuning? Other Talk–Teaching Migration biedt jou als leerkracht een gratis digitale leeromgeving met kennis, praktisch tips en educatief …
Website -
Vluchten: Lespakket
In dit lessenpakket vind je handvaten om het thema vluchten allereerst in de klascontext te brengen. Je kan er één lesuur voor reserveren, of uitgebreider de tijd nemen.
Vijf jongeren met een migratieverhaal, komen dicht bij je …
Downloadbaar lesmateriaal (6)