Holocaust: informatie en lesmateriaal

De Tweede Wereldoorlog en de Holocaust liggen al een tijd achter ons maar zijn nog steeds actueel. De wereld zoals we die vandaag kennen is voor een belangrijk deel gevormd door deze belangrijke en tegelijk vreselijke historische gebeurtenissen. Terecht dat er in het onderwijs veel aandacht aan wordt besteed.

Geschiedenisles over Holocaust 

Lesgeven over de oorlog en de Holocaust is niet altijd even eenvoudig. Jongeren die decennia na het beëindigen van de oorlog zijn geboren, zien soms het belang van deze geschiedenislessen niet in. Zij zijn niet opgegroeid met ouders die zélf de oorlog hebben meegemaakt en hebben de verhalen over de oorlog en de Jodenvervolging niet meer uit de mond van overlevenden zelf gehoord. Voor hen leeft deze geschiedenis niet altijd.

Doel van herinneringseducatie in de klas

Het doel van herinneringseducatie is niet enkel om het verleden te begrijpen. Door te leren over de Holocaust kunnen we beter begrijpen hoe Europa is kunnen afglijden naar deze genocide. Zo krijgen we inzicht in de daaropvolgende ontwikkeling van het internationaal recht en de internationale instellingen die erop gericht zijn genocide te voorkomen en te bestraffen.

Op 27 januari 1945 werd concentratiekamp Auschwitz door verkenners van de Russische 92ste infanteriedivisie bevrijd. Die dag is nu Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay License - barakbro