Holocaust: lesmateriaal en didactische tips
De wereld hoe we die vandaag kennen is voor een groot deel gevormd door belangrijke, maar tegelijkertijd ook gruwelijke gebeurtenissen. De tekens die de Holocaust heeft nagelaten blijven nog altijd actueel en de gevolgen ervan zie je nog steeds in de samenleving. Het is daarom ook belangrijk dat er in het onderwijs nog altijd aandacht wordt besteed.
Geschiedenisles over de Holocaust
Lesgeven over de Tweede Wereldoorlog of de Holocaust is niet altijd eenvoudig. Het belang van geschiedenislessen wordt vaak niet meer ingezien door de leerlingen. Voor jongeren vandaag de dag leeft de geschiedenis niet zoals ze dat deed voor de vorige generatie. Daarom is het belangrijk dat de geschiedenislessen over de Holocaust aanspreekbaar en interessant zijn voor de leerlingen.
We mogen niet vergeten
Het is belangrijk dat we blijven lesgeven over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Door te leren over de Holocaust kunnen we leren hoe Europa is kunnen afglijden naar deze genocide. Zo krijgen we inzicht op de daaropvolgende ontwikkelingen van het internationaal recht en andere mechanismen die zich hebben voorgedaan in de geschiedenis.
Herinneringseducatie is dus niet enkel het verleden begrijpen, maar ook leren uit het verleden.
Op 27 januari is het ‘Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust’. Op die datum werden in 1945 de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd.
Deze themapagina werd gemaakt door KlasCement in samenwerking met het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie.
Nog meer leermiddelen over de Holocaust vind je hier.
-
Project Ongehoord: Filmpjes en lespakket met reflecties van jongeren over WOII
In Project Ongehoord onderzoeken jongeren hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen werden vervolgd vanwege hun afkomst en reflecteren hierop vanuit hun eigen ervaring met discriminatie en uitsluiting. Zij gaan in gesprek met mensen die de oorlog …
Website (6)Organisatie, firma, vzw -
Belgium WWII: België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog
Belgium WWII is een platform dat volledig gewijd is aan België tijdens de Tweede Wereldoorlog. In tijden van fake news, onbetrouwbare en ongecontroleerde informatie, stelt het CegeSoma (Studiecentrum voor Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) …
Website (3) -
Lesgeven over de Holocaust: Aanbevelingen voor docenten
De Tweede Wereldoorlog en de Holocaust liggen meer dan al een tijd achter ons maar zijn nog steeds actueel. De wereld zoals we die vandaag kennen is voor een belangrijk deel gevormd door deze belangrijke en tegelijk vreselijke historische …
Downloadbaar lesmateriaal (7)Organisatie, firma, vzw -
Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen
Het is 1940. Wanneer Simon voor het eerst de Duitse vliegtuigen over Brussel hoort vliegen, is hij een heel gewone kleine jongen! Maar al gauw zal de oorlog in al z’n gruwel losbarsten. Omdat hij van Joodse afkomst is, wordt Simon op …
Fysiek materiaal (8) -
Anne Frank Krant 2018
Volgend jaar is het 70 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat was een concrete poging om lessen te trekken uit de gruwelijke geschiedenis van …
Fysiek materiaal (5)Organisatie, firma, vzw -
Het Achterhuis: Graphic novel over Anne Frank
Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm – het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel …
Fysiek materiaalOrganisatie, firma, vzw -
Kinderen van de collaboratie: Documentairereeks op Canvas
Ze zijn naar schatting met 300.000: de kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht of beschuldigd werden van collaboratie met Nazi-Duitsland. Canvas laat een aantal van hen uitgebreid aan het woord in de reeks Kinderen van de …
ArtikelOrganisatie, firma, vzw -
Rondleiding: iPad-tour, een leven beleven
In de Dossinkazerne in Mechelen richtten de nazi’s in 1942 hun SS Sammellager in. Dit verzamelkamp betekende voor duizenden Joden en zigeuners het vertrekpunt van een deportatie zonder terugkeer. Vandaag is Kazerne Dossin (het voormalig …
tot
Nascholing of activiteit -
Teaching about the Holocaust: Handleiding voor leerkrachten
Een Engelstalige publicatie vol met interessante bronnen voor onderwijzers; het bevat instructies, extra informatie en bijkomend materiaal om in de klas te gebruiken als het onderwerp Holocaust aan bod komt.
Dit Resource Book for Educators is …
Downloadbaar lesmateriaalOrganisatie, firma, vzw -
Het achterhuis online: Verken de onderduikplek van Anne Frank
Het Achterhuis online is de virtuele versie van het pand op Prinsengracht 263 waar Anne Frank meer dan twee jaar ondergedoken zat en haar dagboeken schreef.
Website (19)Directie -
Introductiefilm Kazerne Dossin: Voorbereiding op museumbezoek
De introductiefilm geeft een inleiding op een museumbezoek aan Kazerne Dossin, museum over Holocaust en Mensenrechten. De film vertelt het verhaal van Kazerne Dossin als verzamelkamp voor Joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. …
Video -
NIOD-nascholingen: Holocaust en andere genociden in het onderwijs
Het NIOD verzorgt voor leerkrachten kosteloos nascholingsbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten door het hele land gaan deskundigen, aan de hand van concrete voorbeelden die aansluiten bij de lesstof, in op de thematiek van oorlog, de Holocaust …
ArtikelOrganisatie, firma, vzw