Jeugd centraal op school
Sinds 1991 wordt op 12 augustus de Internationale Dag van de Jeugd georganiseerd. Deze dag werd uitgeroepen door de Verenigde Naties om jongeren in de belangstelling te zetten. Zij roepen dan ook op om die dag zoveel mogelijk activiteiten te organiseren voor de jeugd. Welke activiteiten organiseert jouw school doorheen het schooljaar?

-
Laat jongeren kennismaken met internationale handel via de nieuwe jongerencampagne YIIT
Het afgelopen jaar heeft LOGOS hard gewerkt aan de ‘Youth In International Trade’-campagne, om de sector van de bedienden uit de internationale handel, vervoer en logistiek te promoten bij jongeren.
Onze doelstelling is om hen de …
Nascholing of activiteitNieuw -
Wortels voor de toekomst: Socio-emotioneel werken met jongeren en volwassenen op de vlucht
Ontdek een vertelmethodiek om samen met je leerlingen/cursisten in gesprek te gaan over hun ontworteling en het worstelen met het verankeren in een nieuwe grond. Jongeren en volwassenen op de vlucht hierin begeleiden en erkenning geven voor deze …
,
Nascholing of activiteitNieuw -
Onderpresteren van begaafde jongeren omkeren
Begaafdheidsmodellen tonen dat motivatie cruciaal is voor het volledig benutten van talent. Tegelijkertijd bepaalt motivatie ook of begaafde personen onderpresteren.
Onderzoek laat twee trajecten zien die tot onderpresteren leiden, en voor elk traject …
,
Nascholing of activiteit -
Warme Scholen voor veerkrachtige jongeren: Website
Warme Scholen is een organisatie voor scholen die wil inzetten op de veerkracht en het welbevinden van leerlingen én leerkrachten. Geen prestaties zonder relaties en daarom streeft Warme scholen naar kwaliteitsvol onderwijs in een …
Website -
Basisbehoeften van jongeren: Opdrachtenbundel
Je leerlingen lezen verschillende casussen over jongeren. Ze noteren per casus om welke behoeftes het gaat. Op het einde volgen een aantal reflectievragen over de opdracht.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Boost for Talents: Empowerment van getalenteerde jongeren
Boost for Talents is een programma van de Koning Boudewijnstichting dat meer dan 800 jongeren uit kwetsbare milieus ondersteunt in Brussel, Antwerpen, Gent, Oostende, Hasselt, Luik, Verviers, Bergen, La Louvière en de Duitstalige …
WebsiteLeerkracht, ICT-coördinator -
Ontvang de jongeren uit de Peruviaanse Amazone op jouw school: Schooluitwisseling
De jongeren van het YOUCA-project in Peru komen aan in ons land. Zij brengen graag een bezoekje aan je school om kennis te maken met de leerlingen, in gesprek te gaan met hen over het YOUCA jaarthema en meer uitleg te geven over het …
tot
Nascholing of activiteit -
Facing Trauma: Toolkit rond traumasensitieve steun voor jongeren en kinderen
MobileSchool ontwikkelde de toolkit Facing Trauma voor jeugdprofessionals om kinderen en jongeren te ondersteunen die ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt, zoals misbruik, verwaarlozing, een onstabiele thuissituatie of crisissen zoals conflicten …
Website -
Sociale inclusie bij jongeren: Casusbespreking en creatieve groepsopdracht
De leerlingen lezen een artikel over het jongerenrestaurant in Wassenaar. Ze reflecteren over sociale inclusie, interculturele ontmoetingen en over het belang van gastvrijheid. Ten slotte ontwerpen ze een eigen jongerenactiviteit en stellen hun …
Downloadbaar lesmateriaal -
Steeds meer jongeren vapen: Interactieve oefening
Korte Kahoot!-quiz over een fragment uit Het Journaal over het steeds toenemende aantal jongeren dat vapet. Het fragment bekijk je via deze link op Het Archief voor Onderwijs.
Interactieve oefeningLeerkracht -
Radicalisering bij jongeren: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je audio en video voor een les over radicalisering. De redactie van Het Archief voor Onderwijs zocht naar sprekend beeldmateriaal en geknipte fragmenten om dit onderwerp voor de klas te brengen. Gebruik de collectie om je …
Video -
Herman Maes over jongeren en sociale media
Is sociale media onschuldig voor jongeren? Waar schuilt het gevaar en welke verantwoordelijkheid hebben social media managers? Herman Maes aan het woord.
VideoLeerkracht, ICT-coördinator