Internationale Dag van de leerkracht Frans

Ben jij leerkracht Frans of geef je les in het Frans? Dan is de laatste donderdag van de maand november jouw dag! Dan is het namelijk Internationale Dag van de leerkracht Frans of, zoals zo mooi in de taal van Molière, La journée internationale des professeurs de français. Wat er die dag allemaal op het feestprogramma staat kom je te weten op de site van Le jour du prof.

Frans leren

In het Vlaamse onderwijssysteem staat het vak Frans verplicht op het programma in de lagere school. Lesmateriaal voor het vak Frans, zowel in lager als secundair onderwijs vind je natuurlijk op KlasCement.

Taalinitiatie Frans

Om leerlingen voor te bereiden op het vak Frans, kan een lagere school school al eerder starten met taalinitiatie Frans. Dat kan gaan van leren tellen tot tien, de dagen van de week, rijmpjes … Vind lesmateriaal voor taalinitiatie Frans.

CLIL in het Frans

We spreken van Content and Language Integrated Learning, kortweg CLIL, als een secundaire school ervoor kiest een niet-taalvak in een andere taal aan te bieden, bijvoorbeeld geschiedenis in het Frans. Meer informatie over de regelgeving rond CLIL vind je op Onderwijs Vlaanderen.

Bekijk de leermiddelen voor CLIL Frans op onze deelsite De lat hoog voor talen.

Een wijdverspreide taal

Frans is de meest gesproken Gallo-Romaanse taal ter wereld. Niet alleen is het een van de drie officiële landstalen van België, maar wist je dat Frans de moedertaal is van ongeveer 75 miljoen mensen? Het komt daarmee op de 14e plaats in de lijst van meest gesproken talen wereldwijd. Zo spreken in Frankrijk 63 miljoen Frans, in Canada 7,7 miljoen mensen, in België 4,2 miljoen en in Zwitserland 1,8 miljoen. Frans wordt ook door nog zeker 50 miljoen mensen als tweede taal gebruikt.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay