Lesmateriaal: moderatoren KlasCement delen tips met jou
Is KlasCement voor jou ook dé plek waar je inspiratie opdoet of je collega's ondersteunt door praktijkervaring te delen? De kans is groot, want dit leermiddelennetwerk telt al meer dan 200.000 leden. Voor leraren, door leraren. Bij het 24-koppige team van KlasCement werken namelijk heel veel leraren die zelf nog voor de klas staan of stonden. Collega's met jarenlange ervaring.
Van de moderatoren die je materiaal onder handen nemen, tot het hoofd gebruikservaring en de klantenadviseurs die bijvoorbeeld organisaties wegwijs maken op KlasCement. Allemaal weten ze wat het is om op een school te werken. Wat ze ook gemeenschappelijk hebben: die drijfveer om dankzij kennisdeling voor sterk onderwijs te zorgen.
Speciaal voor de lezers van Klasse, delen die collega's van KlasCement tips en natuurlijk lesmateriaal met jou. Wat neem jij mee naar jouw klas? Hieronder de selectie met inspirerende leermiddelen.

-
Redelijke aanpassingen in de klas: Opsomming
Een leerkracht beseft vaak niet welke maatregelen hij al neemt.
Deze checklist biedt de kans om na te gaan welke acties je al uitvoert in de fase van de brede basiszorg.De maatregelen zijn onderverdeeld volgens het REDICODIS-principe : …
Downloadbaar lesmateriaal (205)GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, Ander -
STEM KOMPAS: Handleiding voor STEM-lessen
Deze handleiding dient voornamelijk als leidraad en inspiratie om activiteiten/lessen rond STEM (wetenschappen, techniek, engineering en wiskunde) vorm te geven. De doelgroep van deze handleiding zijn leerkrachten, begeleiders en mensen met …
Downloadbaar lesmateriaal (76)Leerkracht -
Bewegend leren in de klaspraktijk: Ideeënwaaier
Veertig uitgewerkte ideetjes om bewegend leren te integreren in je lessen.
Oefen de splitsingen tot 10 met een springtouwestafette of oefen de klanken met de klankenhockey.De fiches zijn uitgewerkt voor de eerste graad maar op iedere fiche …
Downloadbaar lesmateriaal (261)Leerkracht -
Splitskampioen: Bordspel voor beginnende rekenaars
Splitskampioen is een coöperatief bordspel voor beginnende rekenaars. De opdrachtkaarten trainen de rekenvaardigheden tot 5, tot 10 en tot 20 bij jonge kinderen. Zo kan elke speler op zijn niveau oefenen.
De spelers overleggen en werken samen …
Downloadbaar lesmateriaal (301)Directie -
Ontsnapping uit het oude Rome: Digitale escaperoom over Romeinse cijfers
Je kruipt in de huid van een slaaf in het oude Rome, Maximus Aurelius. Je zoekt een manier om te ontsnappen uit het Colosseum. Bij allerlei Romeinse locaties krijg je puzzels die je moet oplossen. Uiteindelijk kom je aan in de oude haven, waar een …
Interactieve oefening (129)Leerkracht -
Muntpunt: Zoekopdracht
Geïntegreerde zoekopdracht in het Muntpunt.
Bron: Muntpunt : Bibliotheek en informatiehuis door Carla Visser
Downloadbaar lesmateriaal (9)Leerkracht -
Quizizz: Online quizzen met je leerlingen
Met Quizizz kan je een quiz organiseren in je klas waarbij de leerlingen het tegen elkaar opnemen in het zo snel mogelijk oplossen van vooraf ingegeven vragen. Leerlingen spelen op hun eigen computer, tablet of smartphone en hoeven zich niet te …
Website (13)School/onderwijs -
E2Crea8: Elektronica voor onderwijs
Deze website is specifiek voor STEM-onderwijs ontwikkeld. Het lesmateriaal en de ondersteuning zijn gratis. De hardware wordt zo goedkoop mogelijk aangeboden. De website bestaat uit elektronica- en STEM-projecten. Enkele projecten zijn …
Website (5)Leerkracht -
Google Edu: Google Expedities
Op deze site van Google vind je ondersteuning voor het onderwijs.
- Google Expeditions voorziet geleide tours voor de leerkrachten, met kant-en-klare teksten. De leerkracht ziet op zijn tablet waar de leerlingen naar kijken en kan (zoals bijvoorbeeld …
WebsiteLeerkracht -
Flippity: Interactief lesmateriaal maken
Op Flippity vind je allerlei Google Spreadsheet-sjablonen die je kunt gebruiken om flitskaarten, quizzen, een random name picker, naamkaartjes, bingokaarten, galgje… te maken. Deze tool is zeer gebruiksvriendelijk en niet tijdrovend.
Website (14)Leerkracht -
Uit- en aankleden in het zwembad: Visueel stappenplan
Welke stappen moet je doorlopen om je uit te kleden en je zwembroek of badpak aan te doen? En wat doe je als je gedaan hebt met zwemmen?
Dit pictoverhaal stelt de stappen visueel voor.
Downloadbaar lesmateriaal (75)Ander -
Knijpkaart: Blanco sjabloon
Met dit blanco sjabloon maak je jouw eigen knijpkaarten. Deze kun je uitwerken bij eigen thema's of opdrachten. Met deze knijpkaarten gaan de kinderen zelfstandig aan de slag en ontwikkelen ze hun zelfsturing. Na het maken van de opdracht kunnen …
Downloadbaar lesmateriaal (75)Leerkracht, ICT-coördinator, …