Klimaatverandering: jouw lesmateriaal
Hoge energieprijzen, lange periodes van droogte, overstromingen … tonen ons dat we het anders moeten aanpakken. Steeds meer mensen trekken het zich aan en zetten zich daarom in voor een gezonder klimaat. En dat mag gezien worden! Tijdens #iktrekhetmijaan (vroeger bekend als Dikketruiendag) zetten we alle klimaatacties in de kijker.
Laat in de week van 17 tot 23 februari 2025 weten hoe jullie school zich inzet voor het klimaat!
#iktrekhetmijaan is een initiatief van Departement Omgeving en MOS - duurzame scholen, straffe scholen
Samen maken we het verschil
#iktrekhetmijaan vertelt een hoopgevend verhaal van vele herkenbare, haalbare en impactvolle klimaatinspanningen. Zo inspireren we en zetten we ook anderen aan tot actie. Waarom? Omdat we het ons aantrekken, die klimaatverandering, en samen een groot verschil kunnen maken. Ook jouw school is een cruciale motor voor ambitieuze klimaatacties. Trek jij het je ook aan? Doe dan mee met #iktrekhetmijaan en toon via sociale media of andere communicatiekanalen hoe jouw school het verschil maakt.
Zo doe je mee
Organiseer een klimaatactie met je school, een klas of een groepje leerlingen. Laat je inspireren door de acties op onze inspiratiepagina of kom met een eigen actie op de proppen. Klimaatacties richten zich op het verminderen van broeikasgassen (mitigatie) of op het omgaan met de klimaatverandering (adaptatie). Bekijk het verhelderend filmpje dat het verschil uitlegt tussen klimaat en milieu. Check aan de hand van de klimaatproef basis of secundair of je actie een positieve invloed heeft op het klimaat.
- Registreer je actie en maak kans op een leuke prijs.
- Maak de actiedag zichtbaar op en rond je school. Gebruik het campagnemateriaal.
- Toon dat je meedoet en deel jouw actie via de hashtag #iktrekhetmijaan op sociale media.

-
Klimaatverandering: Oorzaken, gevolgen en oplossingen
De klimaatverandering ... hoe zit dat nu precies in elkaar?
MOS biedt leerkrachten die inzetten op klimaateducatie een houvast in de vorm van een klimaatmindmap en een bijhorende tekst. De klimaatmindmap geeft in één samenvattend …
Website (9) -
Klimaatproef voor het secundair onderwijs
Hoe helpt jullie actie het klimaat? Doe de test!
Naar aanleiding van #Iktrekhetmijaan ontwikkelde MOS twee zelftesten, één voor basisonderwijs en één voor secundair onderwijs. Met de zelftesten reflecteren de leerlingen …Downloadbaar lesmateriaal -
Klimaatproef voor het basisonderwijs
Hoe helpt jullie actie het klimaat? Doe de test!
Naar aanleiding van #Iktrekhetmijaan ontwikkelde MOS twee zelftesten, één voor basisonderwijs en één voor secundair onderwijs. Met de zelftesten reflecteren de leerlingen …Downloadbaar lesmateriaal (14) -
Klimaat op school
Klimaatopschool is een verhelderende website die kinderen en jongeren helpt om de uitdagingen van de klimaatverandering te begrijpen en actie te ondernemen! De belangrijkste informatie over de klimaatverandering overzichtelijk …
Website (13) -
KLIMAX: Inspiratietool voor klimaateducatie
Wanneer en hoe treft klimaateducatie zijn doel en welke ingrediënten zijn daarvoor nodig? Hoe pak je klimaatlessen of -projecten (anders) aan? Haal er alles uit met de inspiratietool KLIMAX van Duurzaam Educatiepunt (Departement Omgeving).
Website -
Klimaateducatie met impact: Kadertekst over doeltreffende klimaateducatie
Wanneer heeft klimaateducatie impact? Welke didactische aanpak is nodig? Welke wetenschappelijke inzichten bestaan er al? Arteveldehogeschool en Duurzaam Educatiepunt (Departement Omgeving) zochten het samen uit.
Deze publicatie bundelt …
Downloadbaar lesmateriaal -
Klimaatburgers: Van klimaatcontroverse naar klimaatverbinding
- Hoe creëren we in de klas een klimaat voor dialogen over klimaat?
- Mag je het vliegtuig nemen voor een korte vakantie?
- Kan technologie het klimaatprobleem oplossen?
- Is een vegetariër een betere persoon dan een vleeseter?
Lessen over …
Downloadbaar lesmateriaal -
Oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering
In het nieuws gaat het steeds vaker over temperatuurrecords, smeltende ijskappen en gletsjers, droogte, overstromingen ...
Weten leerlingen welke rol klimaatverandering hierin speelt? Hoe ziet de toekomst van onze planeet er volgens …
Downloadbaar lesmateriaal -
The Climate Fresk of Klimaatcollage: Spelkaarten
Tijdens de drie uur durende interactieve workshop The Climate Fresk leer je of je leerlingen de essentie kennen van de klimaatuitdaging en leren jullie tot klimaatactie overgaan.
Downloadbaar lesmateriaal (7)School/onderwijs -
Organiseer je eigen klimaatfietstocht
De Helix ontwikkelde samen met MOS Vlaanderen een handleiding om een klimaatfietstocht te organiseren. Je wordt daarin stap voor stap begeleid met allerlei tips en duidelijke achtergrondinformatie.
Programma
- het verschil tussen het weer en het …
Downloadbaar lesmateriaal (3) -
Energiearme dag op school : MOS-actiefiche
Dit document vormt een leidraad om met je school en de omgeving een energiearme dag te organiseren.
Samen met de leerlingen kan in kaart gebracht worden wat de mogelijkheden zijn om zuiniger met energie om te gaan en wat de energiearme dag aan …
Downloadbaar lesmateriaal (11) -
Klimaatopwarming, wat is dat?: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je beeld- en geluidsfragmenten over klimaatopwarming, samen met meer context en concrete lestips. Heel wat wetenschappers zijn het eens dat de aarde opwarmt. Hoe zit dat nu precies? Hoe komt het dat ons …
Video (8)