Taalscreeningsinstrument KOALA
In het gewoon basisonderwijs wordt elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands gescreend. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst en wordt georganiseerd van oktober tot en met november met behulp van een vastgelegd taalscreeningsinstrument (KOALA).
KOALA, analoog of digitaal
De screening kan zowel analoog als digitaal afgenomen worden. De Vlaamse overheid biedt vanaf het schooljaar 2023-2024 een kosteloze digitale versie van de screening aan. De analoge en digitale versie zijn beschikbaar via Mijn Onderwijs voor directies (dit is een externe link), samen met een handleiding en instructiefilmpjes.
Elke school beslist zelf of ze KOALA analoog dan wel digitaal afneemt.
Verplicht taalintegratietraject
Leerlingen met een taalachterstand volgen na de taalscreening een verplicht taalintegratietraject. Dit is een taalbad of een volwaardig alternatief. Tijdens zo’n traject worden de leerlingen intensief begeleid voor Nederlands. Een leerling kan tijdens zijn schoolloopbaan in het basisonderwijs maar één schooljaar verplicht een voltijds taalbad of gelijkwaardig alternatief volgen. Deeltijds kan het integratietraject wel verdergaan.
Meer info over de KOALA screening
Meer over KOALA op de website van het Departement Onderwijs en Vorming. Je vind er alle nodige documenten, links, helppagina's én de rapportages met betrekking tot de vorige screenings.

-
KOALA: Ontdek meer over het taalscreeningsinstrument
Vanaf schooljaar 2021-2022 screenen basisscholen in het gewoon basisonderwijs elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst. Het taalscreeningsinstrument KOALA …
Video -
Digitale KOALA: Webversie
In het gewoon basisonderwijs wordt elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands gescreend. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst.
De screening organiseer je in de periode van 10 oktober tot en met 30 …
Website -
Digitale KOALA: App
In het gewoon basisonderwijs wordt elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands gescreend. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst en wordt georganiseerd in de periode van 10 oktober tot en met …
App of software -
Boekenladder: Boeken in de klas
In deze video vertelt Juf Sarah hoe ze de boekenladder op school inzet om het verhaalbegrip van de kinderen te versterken.
Video -
Taaltips voor leerkrachten: Posters
Vier posters met taaltips voor leerkrachten over:
- woordenschatonderwijs,
- rijke gesprekken,
- kinderen met weinig spreekdurf,
- kinderen ondersteunen met behulp van de leerladder.
Deze posters werden ontwikkeld in het kader van het project Expeditie …
Downloadbaar lesmateriaal -
Verhaalpicto's inzetten als ondersteuning voor verhaalbegrip: Getuigenis basisschool KOBOS De Pepel
In dit filmpje vertellen Karin Lobbestael en Evelien Moens van basisschool KOBOS De Pepel hoe ze verhaalpicto's inzetten als ondersteuning voor verhaalbegrip bij de kleuters en verder in de lagere school. De verhaalpicto's bieden ook steun om zelf …
Video -
Verhaalpicto's inzetten als ondersteuning voor verhaalbegrip: Getuigenis basisschool 't Kraaiennest
In dit filmpje vertellen Jolien De Veirman en Sophie De Decker van 't Kraaiennest in Grembergen hoe zij verhaalpictogrammen inzetten als ondersteuning bij verhaalbegrip. Ze ontwikkelden hiervoor een leerlijn in de kleuterschool. …
Video -
Mijn huisdier: Luisteropdrachten
Luister naar de zin en kies de juiste prent op het werkblad. Alle opdrachten gaan over huisdieren.
Als variant kan je eerst laten luisteren en pas nadien de vier prenten laten zien.
Downloadbaar lesmateriaal (5)Leerkracht -
Luistervaardigheden oefenen n.a.v. de koalatest
Deze website werd gemaakt in het kader van het onderzoeksproject Wat na de koalatest? van hogeschool VIVES.
Je vind er een overzicht van bruikbare remediëringsmaterialen voor alle doelen van de koalatest:
- instructies begrijpen, …
Website (10)GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Observatie-instrument Rijke Interactie in de ONderbouw: Video
Met ORION brengt een zorgleerkracht of leerondersteuner de interactie van kleuters in de klas in kaart. ORION staat voor Observatie-Instrument Rijke Interactie in de ONderbouw. De aandacht gaat uit naar kinderen die …
Video -
Taalondersteuning voor kleuters die daar extra nood aan hebben: Kleutergewijs
Kleuterleerkrachten screenen de taalvaardigheid van de oudste kleuters met behulp van de test KOALA (KleuterOnderwijs Luistervaardigheid). Een goede gelegenheid om met het team te investeren in taalondersteuning voor kleuters die daar extra nood …
Artikel (3)Leerkracht, ICT-coördinator, … -
Bouwstenen voor effectieve taaltrajecten: Praktijkgids voor taalondersteuning in kleuter-, lager en secundair onderwijs
De handleiding is een praktische leidraad bij het onderzoek Taalintegratietrajecten. Het biedt een praktijkgids voor taalondersteuning.
Deze gids beschrijft zes bouwstenen die je helpen om de taalontwikkeling te stimuleren, om de leerlingen talig te …
Artikel (19)