Kunstendag voor Kinderen

Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen. Dit jaar valt de Kunstendag op zondag 19 november 2023. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven. Er is aan iedereen gedacht: aan erg jonge en iets oudere kinderen, tot twaalf jaar. Hun (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen zijn even welkom. Alle kunsten komen aan bod: theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur, beeldende kunst en combinaties daarvan. Je kan voorstellingen bijwonen, je op een tentoonstelling laten rondleiden of aan een workshop meedoen. Wedden dat je achteraf zin hebt in meer?

Een volledige dag in het teken van kinderen en kunst

Kunstendag voor Kinderen, een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur en georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media, wil de participatie van kinderen aan het kunstenaanbod bevorderen. Kinderen leren anders kijken naar de wereld om hen heen en doen dingen die onmogelijk lijken. Kinderen zijn daarenboven het publiek van morgen. Met een recordaantal activiteiten (meer dan 300!) wordt kiezen tussen al dat leuks geen koud kunstje. 

Maak je eigen topstuk

Dit jaar vieren we ook 20 jaar topstukken. Dat zijn zeldzame en onmisbare werken die de Vlaamse overheid wil beschermen. Speciaal voor Kunstendag voor Kinderen koppelen we daar een leuke wedstrijd aan vast. Want wat als … kinderen enkel de onderste helft van een bekend schilderij voorgeschoteld krijgen? Dan ontstaat zonder twijfel een nieuw top-stuk, heb je ‘m? Om dat te bewijzen, dagen we jou en jouw klas uit om jullie eigen creativiteit los te laten op bekende kunstwerken. En dat hoeft heus niet enkel een schilderij te zijn: je kan ook halve gedichten of liedjes afwerken, of een leuk einde breien aan een bekende choreografie! 

Onder alle deelnemende klassen verloten we natuurlijk ook een leuke prijs: de winnaars krijgen namelijk de interactieve workshop ‘Een selfie op doek’ in het MAS cadeau! Daar bovenop belonen we de winnende werken met een eigen expo in het MAS op Kunstendag voor Kinderen! Meer info over de wedstrijd vind je op www.kunstendagvoorkinderen.be.

Heb je inspiratie nodig?

Wil je meedoen, maar weet je niet goed hoe je de kinderen aan het werk kunt zetten? Als leerkracht of begeleider kun je hen helpen. Freelance beelddocente Liesbeth Eysermans bedacht enkele speelse leeractiviteiten waar we met al onze zintuigen, ledematen en fantasie in kunnen duiken. Elke activiteit kun je uitvoeren in de klas maar ook met je gezin, op de jeugdbeweging, in de opvang of op een familiefeest! Experimenteer er dus maar op los! En als je je comfortabel voelt in een artistieke discipline, voel je dan ook vrij om je eigen twist aan de leeractiviteit te geven. 

Zelf kunstig werken rond topstukken

De Kunstendag voor Kinderen gemist, maar je wil toch nog aan de slag rond topstukken in en buiten de kunstwereld? Dan vind je hieronder naast de speciaal ontworpen toolkit voor leerkrachten ook nog meer inspiratie om een eerste aanzet te geven. Zo vind je nog andere leermiddelen waarin je aan de slag gaat met een reeds bestaand gedeelte (een lied, een rap, een tekst, een beeld ...) waar je dan zelf een eigen inhoud aan toevoegt om een nieuw kunstwerkje te maken. 

Door Elien Deley | Bijgewerkt:
Kunstendag voor Kinderen - Thaïs Vanderheyden