Leerlingenbegeleiding door het CLB
Wat is het CLB?
Het CLB, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, biedt onze schoolgaande jeugd alle kansen voor de toekomst. Bij ons staan kinderen en jongeren centraal; onze topprioriteit is hun fysiek en mentaal welzijn. We ondersteunen elke leerling gedurende de hele schoolcarrière, waar en wanneer dat nodig is. Ons doel? Zorgen dat iedere leerling maximale kansen krijgt om zich volledig te ontplooien. Het CLB geeft zo ieder kind de begeleiding die het verdient.
Wist je dat elke erkende school in Vlaanderen en elke Nederlandstalige school in Brussel samenwerkt met een CLB? Om die werking vlot te laten verlopen, maakt het CLB met de school schoolspecifieke afspraken over de samenwerking en de begeleiding van leerlingen.
Wat doet het CLB?
Zowel leerlingen, ouders als het schoolteam kunnen bij het CLB terecht met vragen over studiekeuze, zittenblijven, leermoeilijkheden, mentaal welbevinden … Samen wordt er gezocht naar een antwoord op hun vraag naar zorg of hulp. Het CLB werkt dus vraaggestuurd en is toegankelijk voor iedereen.
Daarnaast biedt het CLB aan schoolgaande leerlingen een specifiek aanbod. Denk maar aan de systematische contactmomenten, de gratis vaccinaties, het treffen van maatregelen bij besmettelijke ziekten en het opvolgen van de leerplicht.
Elke vorm van dienstverlening door het CLB is gratis.
Hoe werkt het CLB?
Bij het CLB staat de leerling altijd centraal. Het CLB is dus een onafhankelijke partner die discreet en vertrouwelijk te werk gaat en het beroepsgeheim respecteert. Het CLB is ook een schoolbetrokken partner die het pedagogische project van de school respecteert.
Scholen nemen zelf de verantwoordelijkheid op om een beleid op leerlingenbegeleiding uit te bouwen. De samenwerking met het CLB sluit hier dan verder op aan.
Waarvoor kan jouw leerling op het CLB rekenen?
Leerlingen kunnen altijd contact opnemen met het CLB. Op vraag van de leerling, de ouders (of opvoedingsverantwoordelijken) of de leraren en zorgteams op school bieden we hulp bij:
- Leren en studeren: Het CLB onderscheidt zich door zijn handelingsgerichte diagnostische aanpak. Het CLB onderzoekt wat een leerling nodig heeft om succesvol te kunnen leren en studeren. Vervolgens vertalen we die inzichten samen met het zorgteam van de school en de leraar naar concrete maatregelen in de klas.
- De onderwijsloopbaan: Het CLB ondersteunt leerlingen bij het maken van studiekeuzes tijdens hun schoolloopbaan. De CLB-medewerker staat klaar als de onderwijsloopbaan niet verloopt zoals verwacht. Samen zoeken we een passend onderwijsaanbod dat perspectief biedt op een gekwalificeerde uitstroom en/of recht doet aan de talenten en interesses van de leerling. Dat geldt ook voor leerlingen die niet een definitieve uitsluiting kregen of geconfronteerd worden met een B- of C-attest.
- Psychisch en sociaal functioneren: het CLB helpt wanneer leerlingen zich niet goed voelen op school of thuis.
- Preventieve gezondheidszorg: Het CLB ondersteunt leerlingen wiens gezondheidsproblemen invloed hebben op hun onderwijsloopbaan. Dit betreft zowel leerlingen met chronische aandoeningen als leerlingen die tijdelijk ziek zijn. Alle leerlingen hebben sowieso contact met het CLB op vastgelegde momenten. Vijf keer tijdens hun schoolloopbaan hebben ze een systematisch contactmoment bij het CLB. Tijdens die momenten staan hun welbevinden, groei en ontwikkeling centraal.
We vragen altijd aan de leerling (of de ouders) toestemming om hulp te bieden. Wil jij als leerkracht of interne zorgleerkracht graag input van het CLB om je aanpak in de klas te versterken? Dat kan ook. Dat is onze kernactiviteit consultatieve leerlingenbegeleiding. Dan gaan we in op jouw leernoden als leerkracht.
Wie zijn de CLB’ers?
Een CLB-team bestaat uit heel wat disciplines: artsen, psychologen, orthopedagogen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, psycho-pedagogisch consulenten, en soms ook intercultureel bemiddelaars en ervaringsdeskundigen in de armoede.
Elk CLB-team is dus multidisciplinair samengesteld en kan zo vanuit diverse invalshoeken een specifieke vraag benaderen en oplossingen bieden. Een individuele CLB-medewerker kan niet op alle mogelijke vragen antwoorden, waardoor teamwork binnen het CLB een echte meerwaarde is. Hierdoor kunnen leerling en leerkracht rekenen op een brede aanpak.
Wanneer werkt mijn school zeker samen met het CLB?
- Is een leerling problematisch afwezig? Dan schakelt de school het CLB in om de spijbelende leerling te begeleiden. De school en het CLB gaan dan op zoek naar de oorzaak van het spijbelen. Samen met de ouders en de leerling zoekt het CLB naar een oplossing.
- Ontvang je op school signalen dat de veiligheid van een leerling in gevaar is? Dan neem je contact op met de CLB-contactpersoon van de school. Het CLB onderzoekt de situatie, onderneemt verdere stappen en schakelt indien nodig andere instanties in. Het CLB brengt de school hiervan op de hoogte.
- Wil je school het schoolteam versterken om beter met leerlingen om te gaan die niet bij het CLB zijn aangemeld? Dan kan het CLB consultatieve leerlingenbegeleiding aanbieden. Samen met de school denkt het CLB na over de aanpak van problemen bij individuele leerlingen of bij een groep leerlingen.
- Is de extra zorg op school onvoldoende voor een leerling? Dan vraagt het zorgteam van de school of de leerkracht aan de leerling en zijn ouders de toestemming om het CLB in te schakelen. Het CLB-team gaat dan na wat de leerling nodig heeft om te leren en zich goed te voelen op school. Daarvoor werken ze samen met de leerling, de ouders en de school.
Waarvoor kan ik als leerkracht terecht bij het CLB?
Als leerkracht heb je vaak vragen. Bespreek ze met de zorgcoördinator of de leerlingenbegeleider, maar weet dat je ook altijd bij een CLB-medewerker terechtkan. Het CLB biedt ondersteuning bij algemene vragen over het onderwijsaanbod, leerproblemen en andere aspecten van welzijn in de klas. De CLB-medewerker kan je tips geven om met kleine aanpassingen het leerklimaat in de klas te verbeteren.
Kan een leerling rechtstreeks contact opnemen met het CLB?
Ja, dat kan zeker via het CLB waar de school mee samenwerkt. Contactgegevens vind je terug op de website van onderwijskiezer. Leerlingen kunnen ook online terecht met hun vragen via CLBch@t en binnenkort ook op Blinkers.
Laat je leerling zeker weten dat hij of zij de CLB’er kan vertrouwen. Het CLB heeft beroepsgeheim. Wat de leerling vertelt, blijft vertrouwelijk. De CLB’er kan deze info niet zomaar met anderen delen. Als de leerling echt in gevaar is, kan het CLB-team wel besluiten om het beroepsgeheim te doorbreken. Maar ook dan zal de leerling dat vooraf weten.
Kan een ouder contact opnemen met het CLB?
Als ouders specifieke vragen hebben over hulp voor hun kind, kunnen ze het CLB contacteren waar de school mee samenwerkt. Welk CLB dat is, vinden ouders terug in het onderwijsaanbod of op de pagina van de school of in het schoolreglement. Ze kunnen ook hun gemeente selecteren in de lijst met alle CLB’s. Net als leerlingen, kunnen ouders hun vragen ook stellen via CLBch@t.
Hoe neem ik als leerkracht contact op met het CLB?
Je kan terecht bij de CLB-contactpersoon waar de school mee samenwerkt.
Deze themapagina werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met deze partners: Vrij CLB Netwerk, GO!, POV en OVSG

-
Wat na een praktische opleiding: Presentatie
Deze Powerpointpresentatie werd gemaakt door het Vrij CLB Netwerk en dient als basis voor onderwijsprofessionals om uitleg te geven over de mogelijkheden na een praktische opleiding in het secundair onderwijs.
Downloadbaar lesmateriaal -
De Onderwijstafel: Webinar Leersteundecreet
Webinar van Hogeschool PXL (23 mei 2024) over inclusief lesgeven, in het kader van het decreet Leersteun.
Experten van PXL en experten uit het werkveld gaan in gesprek over inclusief lesgeven. Volgende topics komen in de video aan bod:
- Hoe …
Video -
Onlinehulp voor leerlingen: Tools en apps voor als je hulp zoekt
Een overzicht van tools en hulplijnen voor leerlingen waar ze zelfstandig of begeleid mee aan de slag kunnen gaan.
De tools zijn ingedeeld in vier categorieën:
- gezondheid,
- studiekeuze,
- leren en studeren,
- je goed voelen.
Helemaal onderaan …
WebsiteAndere functie -
GRIP: Online zelfhulpaanbod van De DrugLijn met tool
Deze online tool op de website van De Druglijn is bedoeld voor kinderen (koap) van mensen met een afhankelijkheidsprobleem.
De oefeningen in deze tool helpen om even stil te staan bij de impact van het gebruik op het eigen leven. Er wordt ingegaan op …
Interactieve oefening -
WEGWIJS in Zorg en Gezondheid: Educatief spel
Het doel van het spel is om jongeren wegwijs te maken in het zorg- en welzijnslandschap.
Het spel is opgebouwd rond vijftien personages met diverse hulpvragen op vlak van gezondheid en welzijn. De spelers proberen de personages te helpen door hen door …
Fysiek materiaal -
De Schoolmotivatiepuzzel: Een gesprekstool om met jongeren te werken
Elke jongere gaat wel eens door een moeilijke periode, waarin het schoolse leven niet van een leien dakje loopt. Vaak vinden ze zelf de woorden niet om aan te geven waarom het mis loopt. “Ik weet het niet”, is het standaardantwoord dat …
Fysiek materiaal -
MindMaze: Versterk de mentale veerkracht van je leerlingen
'MindMaze' is een samenwerkingsspel over het omgaan met uitdagende situaties en de veerkrachtige tips die ze kunnen inzetten om hun mentaal welzijn te versterken.
Op een actieve en ervaringsgerichte manier duidelijk dat het oké is om je niet …
tot
Nascholing of activiteit -
Ken jij het CLB? Info voor leerlingen
Ken jij het CLB? Hier wordt aan de hand van 4 vragen gepresenteerd waarvoor je bij het CLB terecht kan:
- Voel je je goed in je vel?
- Ben je wel gezond?
- Welke school past bij jou?
- Problemen met leren of studeren?
Video -
Ken jij het CLB? Info voor ouders
Ken jij het CLB? Hier wordt aan de hand van 4 vragen gepresenteerd waarvoor je bij het CLB terecht kan:
- Voel je je goed in je vel?
- Ben je wel gezond?
- Welke school past bij jou?
- Problemen met leren of studeren?
Video -
Kosten van het hoger onderwijs: Uitlegvideo
Presentatie door Vrij CLB Limburg over de stap naar hoger onderwijs: kosten.
Video -
Toelatingsproeven: Uitlegvideo
Presentatie door Vrij CLB Limburg over de stap naar hoger onderwijs: toelatingsproeven.
Video -
Leerkrediet: Uitlegvideo
Presentatie door Vrij CLB Limburg over de stap naar hoger onderwijs: het leerkrediet
Video