De academie in de kijker

Geef jij les aan een academie? Of misschien volg je zelf in je vrije tijd een artistieke opleiding aan een kunstacademie bij jou in de buurt? Ben je op zoek naar een geschikt moment om academies te bespreken in de klas? Op 3 februari 2024 is het Dag van de Academies. 

Elk jaar stelt de Dag van de Academies een thema voor dat de academies inspireert. Dit jaar is het thema van de Dag van de Academies MAGIE. Laat je betoveren door een van de vele activiteiten en ontdek de magie van kunst en verbeelding. 

Als je artistiek bezig bent, leef je in het moment en werk je in het nu. Als je in de flow van het werk zit, ontstaat de magie van het moment. Je voelt dat wat je aan het maken bent, ertoe doet, dat het nieuw en belangrijk is. Die magie kun je beleven in de academie.

Toveren met beelden, woorden, klank en beweging

We hebben geen toverstokje om een muziekstuk te spelen of een kunstwerk te creëren. Kunst komt niet uit een toverhoed. De kennis en vaardigheden verwerf je in de academie. Als je de skills eenmaal hebt, kan je toveren met het materiaal en zelf creëren. Je verkent je artistieke mogelijkheden en voelt dat je groeit in je talent. En dan kun je het tonen aan een publiek. ‘Heb jij dat gemaakt? Magisch!’

De magie van verbinding

Je werk tonen of presenteren doe je in de academie vaak samen; samen werken aan een voorstelling of tentoonstelling geeft energie. In de academie komen mensen van verschillende leeftijden en profielen samen, ze werken samen een project uit dat ze vervolgens presenteren. Je ervaart hoe magisch die verbinding kan zijn.

De magiër ziet meer

Dans, muziek, theater en beeldende kunst voeren ons mee in een wereld van schoonheid en mystiek. Kunst maken of beleven is dingen zien die anderen (nog) niet zien. Is tendensen voelen en vormgeven vooraleer ze er werkelijk zijn. Is heden met verleden en toekomst verbinden en dat materialiseren in een project of een werk. Laat jij de ziener in jezelf toe?

Zet jezelf in beweging en voel je verbonden met academie in jouw buurt

De Dag van de Academies gaat door op 3 februari 2024 en tal van academies zetten ook dit jaar hun beste beentje voor. Misschien een leuk moment voor jou of je leerlingen om naar een poëzietelefoon te bellen of een woordwandeling te doen? 

Ben jij benieuwd welke initiatieven er allemaal zijn in jouw regio? Zoek ze op via de website van Dag van de Academies

Kunstig bezig zijn 

Hieronder vind je leermiddelen die je kan gebruiken om met muziek, beeld, woord of dans aan de slag te gaan met je leerlingen. Zo ben je met hen ook kunstig bezig, in de geest van alle academies in Vlaanderen, want die doen ertoe!

Het jaarlijkse event voor het deeltijds kunstonderwijs bestaat sinds 2002. De tekst op deze themapagina is deels overgenomen van de website van de Dag van de Academies.

Door Elien Deley | Bijgewerkt:
Dag van de Academies - Trui Chielens