De academie in de kijker
Geef jij les aan een academie? Of misschien volg je zelf in je vrije tijd een artistieke opleiding aan een kunstacademie bij jou in de buurt? Ben je op zoek naar een geschikt moment om academies te bespreken in de klas? Op 3 februari 2024 is het Dag van de Academies.
Elk jaar stelt de Dag van de Academies een thema voor dat de academies inspireert. Dit jaar is het thema van de Dag van de Academies MAGIE. Laat je betoveren door een van de vele activiteiten en ontdek de magie van kunst en verbeelding.
Als je artistiek bezig bent, leef je in het moment en werk je in het nu. Als je in de flow van het werk zit, ontstaat de magie van het moment. Je voelt dat wat je aan het maken bent, ertoe doet, dat het nieuw en belangrijk is. Die magie kun je beleven in de academie.
Toveren met beelden, woorden, klank en beweging
We hebben geen toverstokje om een muziekstuk te spelen of een kunstwerk te creëren. Kunst komt niet uit een toverhoed. De kennis en vaardigheden verwerf je in de academie. Als je de skills eenmaal hebt, kan je toveren met het materiaal en zelf creëren. Je verkent je artistieke mogelijkheden en voelt dat je groeit in je talent. En dan kun je het tonen aan een publiek. ‘Heb jij dat gemaakt? Magisch!’
De magie van verbinding
Je werk tonen of presenteren doe je in de academie vaak samen; samen werken aan een voorstelling of tentoonstelling geeft energie. In de academie komen mensen van verschillende leeftijden en profielen samen, ze werken samen een project uit dat ze vervolgens presenteren. Je ervaart hoe magisch die verbinding kan zijn.
De magiër ziet meer
Dans, muziek, theater en beeldende kunst voeren ons mee in een wereld van schoonheid en mystiek. Kunst maken of beleven is dingen zien die anderen (nog) niet zien. Is tendensen voelen en vormgeven vooraleer ze er werkelijk zijn. Is heden met verleden en toekomst verbinden en dat materialiseren in een project of een werk. Laat jij de ziener in jezelf toe?
Zet jezelf in beweging en voel je verbonden met academie in jouw buurt
De Dag van de Academies gaat door op 3 februari 2024 en tal van academies zetten ook dit jaar hun beste beentje voor. Misschien een leuk moment voor jou of je leerlingen om naar een poëzietelefoon te bellen of een woordwandeling te doen?
Ben jij benieuwd welke initiatieven er allemaal zijn in jouw regio? Zoek ze op via de website van Dag van de Academies.
Kunstig bezig zijn
Hieronder vind je leermiddelen die je kan gebruiken om met muziek, beeld, woord of dans aan de slag te gaan met je leerlingen. Zo ben je met hen ook kunstig bezig, in de geest van alle academies in Vlaanderen, want die doen ertoe!
Het jaarlijkse event voor het deeltijds kunstonderwijs bestaat sinds 2002. De tekst op deze themapagina is deels overgenomen van de website van de Dag van de Academies.
-
Een cover voor een nieuwjaarsbrief ontwerpen met artificiële intelligentie
Tijdens deze les verkennen de leerlingen hoe ze steeds ingewikkeldere prompts kunnen maken voor het maken van afbeeldingen met de AI-afbeeldingsgenerator van Canva. Dit doen ze aan de hand van enkele oefeningen.
Als eindopdracht maken ze een eigen …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwICT-coördinator -
Dobbel en maak een kersttekening
Leerlingen gooien drie keer met de dobbelsteen. Ze tekenen wat ze gegooid hebben en zo krijgen ze een tekening in kerstthema.
Ter aanvulling kunnen de leerlingen ook een gedicht of verhaaltje bij de tekening maken.
Downloadbaar lesmateriaal (6)NieuwLeerkracht -
Muzisch werken rond kleuren
Via dit muzisch hoekenwerk werken de leerlingen rond het thema kleuren.
In het hoekenwerk zitten o.a. volgende opdrachten:
- slagveld met klaprozen tekenen;
- een regenboog schilderen;
- een melodie maken met Musiclab;
- ontdekken wat primaire, secundaire en …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Sneeuwbal in handschoen schilderen: Stappenplan
Dit stappenplan is gebaseerd op een idee op Instagram.
Leerlingen schilderen de achtergrond met waterverf. Vervolgens tekenen ze wanten met een patroon. In de wanten leggen ze een sneeuwbal.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Winterlandschap schilderen
Aan de hand van dit stappenplan schilderen de leerlingen een winterlandschap.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Kleimonsters maken
De leerlingen leren klei bewerken. De klei kneden kan perfect als je slide 2 vier keer na elkaar toepast. Daarna kunnen ze hun monster vormen. Leer de kinderen dat klei nat maken niet hoeft, aan elkaar kleven en wrijven met een tandenstoker is …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Sinterklaasliedjes, mede mogelijk gemaakt door Mozart en Schumann: Blogpost
In deze blog van NPO wordt toegelicht waar enkele van de meest bekende Sinterklaasliedjes vandaan komen. Je vindt ook de opnames van de liedjes als video terug en een playlist rond Sinterklaas.
ArtikelNieuwLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Maak een griezelig visitekaartje: Fotobewerking
In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je via fotobewerking een griezelig visitekaartje kan maken.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Verjaardagskaart ontwerpen: ZIM
Ontwerp een digitale verjaardagskaart met behulp van deze eenvoudige ZIM-app. Speel met kleuren, voeg een tekstje toe, sleep emoji's, ... Ben je klaar? Download dan de afbeelding.
App of softwareNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Picklebums: Eenvoudige activiteiten en werkblaadjes
Op deze website zijn allerhande activiteiten en werkblaadjes te vinden.
Een greep uit het aanbod:
- doolhof;
- schrijfpatronen;
- tekenopdrachten;
- opdrachten rond Halloween, Pasen, Kerstmis, ...;
- telspelletjes;
- knutselen met plasticine;
- ...
Website (3)Leerkracht, Ander -
Situaties overdreven uitbeelden
In deze dramales beelden de leerlingen situaties overdreven uit. In de documenten vind je kaartjes en een lijst met uit te beelden situaties.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Een schatkaart maken
De leerlingen maken hun eigen mysterieuze, versleten schatkaart. Ze tekenen hun wereld en voegen elementen toe. Ze gebruiken verschillende lijnen en geven aan waar de schat verborgen ligt. Voor een oud effect gebruiken de leerlingen scheurtjes, …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht