De academie in de kijker

Geef jij les aan een academie? Of misschien volg je zelf in je vrije tijd een artistieke opleiding aan een kunstacademie bij jou in de buurt? Ben je op zoek naar een geschikt moment om academies te bespreken in de klas?

Dit jaar is het thema van de Dag van de Academies Remake. Onze academies zijn voortdurend in beweging en een bron van vernieuwing. Voortdurend in beweging en onderweg zijn, zonder eindpunt, waarbij de kunst niet het doel op zich is maar het middel om de wereld telkens opnieuw te ervaren en vorm te geven. Remake gaat ook over voorbeelden volgen, herhalen om te leren en bestaande inzichten omzetten naar nieuwe ideeën. In de academie worden thema’s gebruikt op een andere manier, oud werk wordt opnieuw geïnterpreteerd met nieuwe inzichten en vaardigheden. Remake heeft ook betrekking op het groeiende ecologische bewustzijn binnen de academie: van afval nieuwe grondstoffen maken, meer dan één keer hetzelfde materiaal gebruiken en oude bronnen herwinnen om er nieuw werk van te maken. Hermaak, herdenk, herspeel, herschrijf, herteken, herschilder, herneem, herdans, hergebruik, remake.

Zet jezelf in beweging en voel je verbonden met de academie in jouw buurt.

De Dag van de Academies gaat door in februari en tal van academies zetten ook dit jaar hun beste beentje voor. Misschien een leuk moment voor jou of je leerlingen om naar een poëzietelefoon te bellen of een woordwandeling te doen? Er zijn ook tal van exposities waar je mail-art kan ontdekken of bv. een gesamtkunstwerk kan maken. Er worden ook heel wat toonmomenten georganiseerd, zo word je op verschillende plaatsen in Vlaanderen gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan. Zo kan je bv. rollen, dansen, swingen over het zebrapad, jezelf opnemen en kan je passanten laten meegenieten van je voorstelling. Sommige academies gaan zelfs nog verder en delen wel duust kunstwerken uit. 

Ben jij benieuwd welke initiatieven er allemaal zijn in jouw regio? Kijk dan zeker eens hier

Hieronder vind je leermiddelen die je kan gebruiken om met muziek, beeld, woord of dans aan de slag te gaan met je leerlingen. Zo ben je met hen ook kunstig bezig, in de geest van alle academies in Vlaanderen, want die doen ertoe!

Door KlasCement | Bijgewerkt: 18-01-2022
Pixabay