Effectief begrijpend leesonderwijs in een notendop
Wat zijn kenmerken van sterk onderwijs in begrijpend lezen? Hieronder vind je enkele principes die aansluiten bij wetenschappelijk onderzoek naar effectieve taaldidactiek. Je kan ze gebruiken als instrument om lesmateriaal aan te toetsen, te selecteren of te ontwikkelen. Scroll naar beneden voor een selectie van goede praktijkvoorbeelden.
Introductie: Principes voor effectief begrijpend leesonderwijs
De voorbije jaren verschenen er veel inspiratiegidsen, handboeken en referentiekaders die je wegwijs willen maken in de principes van effectief leesonderwijs. In het referentiekader vind je een overzicht van recente publicaties die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Je leest er ook meer informatie over hoe dit kader aansluit bij het bestaande aanbod.
Functionaliteit: Lees in een betekenisvolle context
- Laat je leerlingen rijke teksten (zowel fictie als non-fictie) lezen die ingebed zijn in brede thema’s waarrond je werkt in de klas.
- Formuleer een concreet en zinvol leesdoel dat leerlingen motiveert om de tekst te lezen, of laat leerlingen zelf vragen formuleren waarop ze een antwoord kunnen zoeken.
- Maak een leestekst voor je leerlingen toegankelijk door hun voorkennis te activeren of achtergrondkennis en woordenschat rond het onderwerp en leesdoel aan te reiken.
Strategie-instructie: Schenk aandacht aan relevante leer- en leesstrategieën
Merk je dat leerlingen moeilijkheden ondervinden bij het lezen en interpreteren van nieuwe of uitdagende tekstsoorten?
- Schenk dan via modellering en instructie aandacht aan een selectie van relevante leer- en leesstrategieën.
- Focus op die strategieën die nodig zijn om het leesdoel te bereiken en die jouw leerlingen nog niet voldoende onder de knie hebben.
- Zorg dat leerlingen weten wanneer, hoe en waarom ze leesstrategieën moeten toepassen: leesstrategieën zijn een middel om een leesdoel te bereiken, maar geen doel op zich.
- Geef instructie over tekststructuur zodat leerlingen beter door de tekst kunnen navigeren.
Interactie: Ga in gesprek over teksten
- Begeleid je leerlingen voor, tijdens en na het lezen om tot een beter begrip van de tekst te komen. Stel daarbij vooral open, authentieke vragen die leerlingen aan het denken zetten over de tekst en die je toelaten om de tekst binnen een bredere context te plaatsen.
- Stimuleer ook interactie tussen leerlingen zodat elke leerling actief aan de slag gaat met de tekst. Voorzie hiervoor coöperatieve werkvormen waarbij elke leerling een eigen deeltaak heeft.
- Stimuleer je leerlingen om zelf vragen over de tekst te stellen (bijvoorbeeld aan elkaar of aan de leerkracht).
Motivatie: creëer een motiverende leesomgeving
Leesmotivatie en leesvaardigheid hangen nauw samen: gemotiveerde lezers lezen vaker, wat hun leesvaardigheid verbetert, en vaardige lezers doen meer succeservaringen op, wat hun motivatie verder versterkt.
Transfer: zet in op samenhang tussen vaardigheden, vakgebieden en leerjaren
Zet in op transfer tussen vaardigheden, vakgebieden en leerjaren:
- Combineer lees- en schrijfactiviteiten om tot een dieper tekstbegrip te komen.
- Laat leerlingen ook in andere vakken met uitdagende, rijke teksten werken, en schenk ook daar aandacht aan leesstrategieën, woordenschat en tekststructuur.
- Werk aan een leerlijn rond leesvaardigheid waarin strategieën, inhouden en tekstsoorten op elkaar voortbouwen en verder uitgediept worden.
Extra: automatiseer vaardigheden voor vlot en vloeiend lezen
Leerlingen die het technisch lezen nog niet voldoende onder de knie hebben, ondervinden ook meer moeite om de inhoud van een tekst te begrijpen. Ondersteun leerlingen die nog niet voldoende vlot en vloeiend lezen via een combinatie van gerichte leesinstructie, oefenkansen en een motiverende leesomgeving.
Raadpleeg hier het volledige referentiekader
-
Taaltrekkers: Referentiekader lezen (Nederlands)
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar effectief (begrijpend) leesonderwijs. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met onderzoekers en leerkrachten.
Artikel (5) -
Een uitstap naar Technopolis voorbereiden: Schrijf-en leesopdracht
Opdracht waarbij de leerlingen informatie verzamelen ter voorbereiding van een daguitstap naar Technopolis.
De leerlingen zoeken de belangrijkste info op de website van Technopolis en vullen daarna een fiche in. Ze bereiden ook de heen- en terugreis …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Oorzaak-gevolgstructuur: Werkbundel en lesfiche
Met het werkblad op pagina 1 en 2 oefenen de leerlingen verder op de oorzaak-gevolgstructuur na een eerste introductie via tekstmateriaal. Hier wordt extra ingezet op de signaalwoorden die het oorzaak-gevolgverband ondersteunen.
Na bovengenoemde …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Leeslijst eerste graad secundair onderwijs
Samen met Bibliotheek Kortrijk werden gloednieuwe leeslijsten ontwikkeld. Jeugdexperten bundelden hun kennis over must-read klassiekers en verfrissende titels om vernieuwde leeslijsten voor elk van de drie graden van het secundair onderwijs samen …
Downloadbaar lesmateriaal -
Leeslijst tweede graad secundair onderwijs
Samen met Bibliotheek Kortrijk werden gloednieuwe leeslijsten ontwikkeld. Jeugdexperten bundelden hun kennis over must-read klassiekers en verfrissende titels om vernieuwde leeslijsten voor elk van de drie graden van het secundair onderwijs samen …
Downloadbaar lesmateriaal -
Leeslijst derde graad secundair onderwijs
Samen met Bibliotheek Kortrijk werden gloednieuwe leeslijsten ontwikkeld. Jeugdexperten bundelden hun kennis over must-read klassiekers en verfrissende titels om vernieuwde leeslijsten voor elk van de drie graden van het secundair onderwijs samen …
Downloadbaar lesmateriaal -
Ons hoofd is niet gemaakt om veel te koppen: Schrijf- en leesopdracht
Je leerling leest een rijke tekst (een artikel van VRT NWS) over een nieuwe maatregel in het voetbal. De les start met een kijkopdracht (Karrewiet) en eindigt met een schrijfopdracht.
Bron: Koppen bij voetbal: Actualiteitsopdracht door Ulrike …
Downloadbaar lesmateriaal (5)Leerkracht -
Korte verhalen: Leesopdracht en verhaalanalyse
De leerlingen lezen drie korte verhalen. We vertrekken vanuit hun leeservaring om na te denken over verhaalelementen. De leerlingen verwerven een aantal begrippen (soorten personages, ruimtes ... ) en gebruiken deze om hun leeservaring …
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Iedereen Leest Academie
De Iedereen Leest Academie biedt een breed en divers leeraanbod over leesbevordering voor professionals en vrijwilligers. Je vindt opleidingen over verschillende thema's of pijlers zoals leesbeleid, leesaanbod, leesomgeving, leesdidactiek, …
Website -
Lees- en spreekvaardigheid: voordracht van een column
Dit lesmateriaal kadert binnen de spreekvaardigheidswedstrijd 'Woord in actie' (www.woordinactie.be). Leerlingen gaan aan de slag met een korte column, met als doel om die zelf voor te dragen. Deze lessenreeks zet in op begrijpend …
Downloadbaar lesmateriaal -
Sociale media vroeger: Leerpad
De leerlingen gaan in dit leerpad aan de slag met bronnen over sociale media om een muurmagazine met eigen artikels te creëren. Ook interviewen de leerlingen hun (groot)ouders over het leven voor sociale media.
Dit is de eerste BookWidgets …
Interactieve oefeningNieuwLeerkracht -
Tekststructuren: Herhalingsoefening
De leerlingen gaan in dit leerpad aan de slag rond sociale media. In deze herhalingsoefening sorteren de leerlingen de tekstsoorten onder de juiste tekststructuur.
Dit is de derde BookWidgets in een lessenreeks van drie lessen. Je kan die het …
Interactieve oefeningNieuwLeerkracht