Logopedie: informatie en lesmateriaal

Wist je dat sinds begin 2022 minstens 160 logopedisten hun praktijk opgedoekt hebben? Dat zijn cijfers die gestaafd worden door de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten in De Standaard. Het wordt er dus voor jou als leerkracht of ouder niet gemakkelijker op om een plaatsje te bemachtigen in een logopediepraktijk. Daarom verzamelen we op deze themapagina materiaal rond logopedie waarmee je zelf als zorgcoördinator aan de slag kan of materiaal dat je kan helpen om een goede doorverwijzing te doen.

Europese Dag van de Logopedie

Op 6 maart 2024 is het de Europese Dag van de Logopedie. Het is een dag waarop we de discipline van logopedie en de toegewijde professionals in dit vakgebied onder de aandacht brengen. Dit jaar staat de samenwerking tussen logopedisten, andere zorgprofessionals en naasten centraal. 

Logopedist inschakelen 

Het komt vaak voor dat ouders zich zorgen maken over de spraak- en taalontwikkeling van hun kinderen. In het onderwijs, bij psychologen, pedagogen, artsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, ergotherapeuten en andere professionals komen regelmatig kinderen en jongeren over de vloer die te maken krijgen met spraak- en taalproblemen. Dan volgt vaak de vraag of de hulp van een logopedist aangewezen is. Ben ook jij zoekende? Bekijk dan zeker deze brochure 'Wanneer doe je beroep op een logopedist?' op de website van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. 

Lesmateriaal rond spraak(problemen)

Ontdek hieronder lesmateriaal om rond spraak en logopedie te werken. Dit thema extra onder de aandacht brengen kan op de Europese dag van de Logopedie.

Door Jasper Van Biesen | Bijgewerkt:
Ksenia Chernaya