Mediawijs: omgaan met media

Mediawijsheid is een verzameling van competenties, die je voor van alles kan inzetten. Als je mediawijs bent, kan je via media:

  • je informeren;
  • met anderen interageren;
  • je amuseren;
  • je verweren;
  • inhoud creëren.

Het houdt in dat je over alle nodige kennis en vaardigheden beschikt om media te gebruiken én te begrijpen. Het Mediawijs Competentiemodel reikt je als leerkracht een aantal handvaten aan om samen met je leerlingen te werken aan mediawijsheid.

Ontdek er alles over op mediawijs.be/competentiemodel.

Zo leer jíj kinderen omgaan met media

Kinderen mediawijs maken is nuttig én noodzakelijk, op ieder onderwijsniveau, op elke leeftijd en in alle mogelijke vakken. Maar als leraar kan je vast een leidraad gebruiken. Welke competenties en vaardigheden moeten kinderen op iedere leeftijd gemiddeld onder de knie hebben? De Leerlijn Mediawijsheid zet het allemaal voor jou op een rijtje. 

De Leerlijn geeft een overzicht van de belangrijkste mediawijze leerdoelen, gelinkt aan de sleutelcompetenties, eindtermen en het Mediawijs Competentiemodel. En dit van kleuters tot de derde graad secundair onderwijs.

Gebruik de Leerlijn als praktisch instrument om samen met je schoolteam:

  • je mediawijze visie en beleid in te vullen;
  • lesinhouden en lesmateriaal te selecteren;
  • mediawijze activiteiten en uitstappen te organiseren;
  • Ga er zelf mee aan de slag via mediawijs.be/leerlijn.

Hoe gaan kinderen zelf om met media?

Al van kleins af aan genieten kinderen van de leuke kanten van media. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze kunnen en willen, maar hoe groter ook de risico’s zijn. Hoe gaan kinderen op elke leeftijd om met media? En wat moet jij daar als leraar over weten? We vatten het kort en krachtig voor je samen:

  • Baby’s (0-3 jaar)

Eenvoudige, herkenbare beelden en geluiden trekken de aandacht van baby’s. De interactie met media gebeurt eerder spontaan en toevallig. Vanaf 2 jaar bootsen ze je gedrag na, dus ook de manier waarop je omgaat met media.

  • Kleuters (4-6 jaar)

Kleuters verkennen media al spelenderwijs. Een helpende hand is daarbij welkom, want écht zelfstandig lukt dat nog niet. Als leraar kan je media samen met hen ontdekken en bespreken.

  • Kinderen (7-9 jaar)

Kinderen worden een stuk zelfstandiger en vinden makkelijker hun weg bij het gebruik van media. Ze begeven zich stilaan ook online, waardoor er meer aandacht mag gaan naar kritisch omgaan met (sociale) media.

  • Kinderen (10-12 jaar)

Op deze leeftijd weten kinderen al goed wat ze met welke media kunnen doen. Sociale contacten worden nóg belangrijker, en grenzen worden afgetast. Het ideale moment om te werken rond thema’s als cyberpesten of sexting.

  • Tieners (13-15 jaar)

Tieners kiezen liefst zelf wat ze doen met media, waar en wanneer. Ze gebruiken media niet enkel als ontspanning, maar ook om informatie op te zoeken. Toch kunnen ze nog wat advies gebruiken om dat slim en kritisch aan te pakken.

  • Tieners (16-18 jaar)

Oudere tieners stellen zich niet altijd vragen bij hun mediagebruik. Voor hen zijn media vooral een manier om te ontspannen en sociale contacten te onderhouden. Ook proberen ze via deze weg de actualiteit te volgen. Zorg ervoor dat de online wereld hen niets meer kan wijsmaken! 

Nog meer informatie op:

Ontdek tips en advies voor leraren rond alle mogelijke mediawijze thema’s.

Help ouders met hun vragen over mediaopvoeding en laat hen kennismaken met MediaNest.

Bestel mediawijs materiaal, zoals lespakketten, affiches en brochures om te werken rond mediawijsheid in de klas. 

Word op jouw school dé referentie rond mediawijsheid met onze opleiding tot mediacoach.

Doe samen met je klas mee met De Schaal van M en word de Meest Mediawijze Klas van Vlaanderen.

Krijg kant-en-klaar lesmateriaal en laat je leerlingen kennismaken met nieuws in de klas.

Ontdek mediawijze vormingen, online of in je buurt, en verdiep je in verschillende thema’s.

Wil je weten hoe het zit met je eigen mediawijsheid of die van je leerlingen? Doe de mediaprofieltest!

Enkele mediawijze thema’s:

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay