Onderwijsonderzoek als ondersteuning
Onderzoek versterkt je klaspraktijk. De resultaten over de onderwijspraktijk vormen voor jou als onderwijsprofessional een bron voor professionalisering, innovatie en nieuwe inzichten. Zo kom je meer toe aan evidence informed werken. Ook voor de interne kwaliteitszorg van je school kan (praktijkgericht) onderzoek je helpen om de onderwijskwaliteit op peil te houden en waar nodig te innoveren.
Leraar Tim wil meer wetenschappelijk onderzoek vertaald zien naar de klasvloer. 'Leraren moeten onderzoekende professionals zijn, géén professionele onderzoekers', stelt docent Jan Vanhoof (UA) vast. Voor Klasse gingen de twee heren in gesprek.
Brug maken tussen onderzoek en onderwijs
Deel je onderzoek razendsnel met duizenden leraren via KlasCement. Leraren en andere onderwijsprofessionals kunnen je onderzoek gebruiken om hun dagelijkse praktijk te onderbouwen en zo ons onderwijs nog sterker te maken.
Op zoek naar partners, leerlingen, leraren en respondenten voor je vragenlijst? Of heb je deelnemers nodig voor een cocreatief onderzoeksproject? Bereik testers, kandidaten voor je interventiestudie, leden voor je klankbordgroep, focusgroep of mensen om te interviewen via het favoriete leermiddelennetwerk van heel wat leraren. Voeg je oproep toe op KlasCement.
Op deze pagina kom je te weten hoe je je onderzoek of oproep in enkele klikken toevoegt aan ons netwerk.
Geprikkeld? Kom meer te weten over actuele en voorbije studiedagen en seminaries over onderwijsonderzoek: programma, praktische informatie, presentaties en documenten. Hieronder kan je je laten inspireren door relevant lesmateriaal, gedeeld voor jouw collega's of organisaties. Of leer “school ❤ onderzoek" kennen. Dit initiatief van het Departement Onderwijs en Vorming en de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) wil via onderzoek jouw klaspraktijk ondersteunen.
Zoek je nog naar betrouwbare informatie voor je dagelijkse onderwijspraktijk? Surf naar de speciale onderzoekspagina's van het Departement Onderwijs en Vorming. Hoe is het trouwens in Nederland gesteld? Verdiep je in de website van Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).
-
Waarover schamen jongeren zich en hoe gaan ze daarmee om?: Onderzoeksrapport
Resultaten van een onderzoek bij jongeren over de schaamte die zij hebben over relaties, seksualiteit en hun lichaam.
Schaamte is een van die emoties die iedereen wel kent, maar waar we niet graag over praten. Zeker onder jongeren is het een …
ArtikelNieuw -
Doet samen lezen ook liever lezen?
In deze bachelorproef zocht Yente Degroote een antwoord op de onderzoeksvraag 'Wat kan coöperatief begrijpend lezen betekenen voor de leesmotivatie?'.
ArtikelNieuwStudent (lerarenopleiding) -
Lespakket over dekolonisatie en mensenrechten
Binnenkort biedt de Liga voor Mensenrechtengaan een kant-en-klaar en gratis lespakket aan over dekolonisatie, wij-zij-verhoudingen en mensenrechten.
Het project is een samenwerking tussen de Liga voor Mensenrechten, Vrede Vzw en het Joods Museum van …
AankondigingNieuw -
Doe mee aan de evaluatie van het lespakket 'In Charge'!
In 2025 biedt VAD (het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) een unieke kans voor jou en je leerlingen. We zoeken scholen die aan de slag willen gaan met het lespakket ‘In Charge’ dat jongeren van 16-18 jaar (derde graad …
AankondigingNieuw -
De mythe van de aandachtsspanne
Je hebt vast wel eens gehoord van het idee dat leerlingen en studenten maar een aandachtsspanne van 15 minuten hebben, of dat deze aan het krimpen is. Maar kloppen deze aannames wel? Stel dat leerkrachten handelen op basis van onjuiste …
ArtikelLeerkracht, Ander -
Onderzoek naar etnisch-culturele diversiteit in klasbibliotheken wint Scriptieprijs Leesbevordering
Louis Bogaert, Master in de Agogiek aan de Vrije Universiteit Brussel, wint de Scriptieprijs Leesbevordering 2022-2024. Hij onderzocht of klasbibliotheken in de tweede graad van Vlaamse basisscholen etnisch-cultureel divers zijn, en in welke …
Artikel -
Taalbewust wiskunde geven: Inspiratiegids
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten en praktijktips rond taalgericht vakonderwijs in de wiskundeles. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met iSTEM, experten taalgericht vakonderwijs, directies en …
Artikel (3) -
Van lijden naar begeleiden: Effectieve feedback op schrijfopdrachten in het secundair onderwijs
Voorzie jij schrijfopdrachten van uitgebreide schriftelijke feedback, om later te merken dat leerlingen jouw urenlange arbeid nauwelijks gelezen hebben? Kruipt de moed je in de schoenen om steeds dezelfde fouten aan te duiden? Heb je het gevoel …
Artikel -
Krachten bundelen om inclusief onderwijs te realiseren: Inspiratiegids
Deze gids biedt handvatten, aanbevelingen en praktijkvoorbeelden om werk te maken van kwaliteitsvol inclusief onderwijs vanuit een samenwerking tussen gewoon en buitengewoon onderwijs.
ArtikelAnder -
Prowise Presenter: Geef feedback
In de Facebookgroep Educatieve activiteiten Prowise Presenter vind je actuele lesideeën en lesinspiratie die je direct in jouw klas kunt inzetten.
Om jou ook volgend schooljaar weer van passende content te voorzien, hoort Sofie Bouwman graag jouw …
Aankondiging -
Kwaliteitsontwikkeling in het dko: Lessen voor de toekomst
Dit slothoofdstuk formuleert enkele lessen voor de toekomst en maakt deel uit van het onderzoek omtrent kwaliteitsontwikkeling in het deeltijds kunstonderwijs. In dit rapport onderzochten medewerkers van UCLL (Erik Schrooten) en KUL HIVA (Evelien …
ArtikelLeerkracht, Directie, … -
Kwaliteitsontwikkeling in het deeltijds kunstonderwijs: Methodologie
Dit hoofdstuk beschrijft de methodologische onderbouwing van het onderzoek en licht de keuzes van het onderzoeksteam voor bepaalde werkwijzen en activiteiten toe. Het maakt deel uit van het onderzoek omtrent kwaliteitsontwikkeling in het …
ArtikelLeerkracht, Directie, …