Openbronsoftware op school
Openbronsoftware is computerprogrammatuur waarvan de broncode en bepaalde andere rechten, die normaal alleen voor copyrighthouders beschikbaar zijn, worden vrijgegeven.
Dat geeft gebruikers de kans om de software te bestuderen, aan te passen en dus te verbeteren. De ontwikkeling van openbronsoftware komt tot stand op publiekelijke en gemeenschappelijke wijze. Deze vindt plaats door samenwerking van zowel individuele programmeurs als grote bedrijven.
Waarom kiezen voor openbronsoftware?
- Het is gratis;
- Er wordt doorontwikkeld door een grote groep ontwikkelaars;
- Onafhankelijkheid, je ziet niet vast aan één grote speler;
- Nieuwe ontwikkelingen worden snel opgenomen.
Welke nadelen zijn er?
- Kwaliteitsgarantie,
- Verantwoordelijkheid.
Gebruik je openbronsoftware?
Gebruik jij ook niet-educatieve openbronsoftware in je klas? Schrijf en deel dan een artikel met didactische tips over hoe deze software een meerwaarde kan bieden in ons onderwijs.
Openbronsoftware toevoegen
Draag bij door educatieve openbronsoftware op KlasCement toe te voegen. Je kan natuurlijk ook reageren op de items die al gedeeld zijn.
Nuttige links over openbronsoftware

-
Ontdek de wereld van Xerte op onze miniconferentie: Evenement
Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde Xerte-expert, deze miniconferentie biedt voor ieder wat wils. Kom samen met andere enthousiastelingen en verdiep je in de veelzijdige mogelijkheden van Xerte.
In mei maken we het volledige programma …
Nascholing of activiteitNieuw -
Edushare: URL-verkorter
Er zijn verschillende URL-verkorters, helaas voegen sommige advertenties toe aan de verkorte link.
Dat is precies wat docent Brent Warner wilde oplossen met zijn nieuwe gratis URL-verkortingsservice genaamd Edushare.ing
Brent belooft dat al de …App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator, … -
Snap! : Grafische programmeertaal
Snap! (voorheen Build Your Own Blocks) is een gratis op blokken gebaseerde educatieve grafische programmeertaal en online community. Snap! is geïnspireerd op Scratch en heeft veel gevorderde functies. Het stelt beginnende en gevorderde …
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator -
Xerte Talk over leermiddelen ontwerpen in Xerte: webinar
Tijdens deze talk duiken we in de kunst van het ontwerpen van online leermiddelen in Xerte. Ontdek de beste praktijken, leer waar je op moet letten en krijg waardevolle tips om je eigen online cursussen te creëren. Laat je inspireren door …
Nascholing of activiteit -
Xerte Talk over rekenen en wiskunde in Xerte: webinar
Leer welke pagina’s perfect zijn voor het werken met cijfers, het oplossen van opdrachten en wiskundige berekeningen. Ontdek hoe je variabelen gebruikt om automatisch nieuwe opdrachten te genereren, of het nu gaat om economische, …
Nascholing of activiteit -
The WickEditor: animaties en games programmeren
De Wick Editor is een gratis en open source tool voor het maken en programmeren van games, animaties en alles daartussenin. Het is ontworpen als een toegankelijke tool voor het maken van multimediaprojecten op internet.
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator -
Gebruikersonderzoek van opensource auteurstools in het onderwijs: Xerte en H5P
Het onderzoek richt zich op het gebruik van digitale leermiddelen in het onderwijs, voornamelijk Xerte en H5P. De focus ligt op de percepties, gebruikspatronen en uitdagingen van leerkrachten bij de integratie van die tools.
De combinatie van een …
ArtikelLeerkracht, ICT-coördinator, … -
360°-tour maken met Xerte: Stappenplan
Met Xerte kan je interactieve 360°-tours creëren. Een 360°-afbeelding vormt de basis van de tour. Daaraan kan je andere 360°-afbeelding koppelen, zodat gebruikers zich als het ware voortbewegen in de locatie.
Elke 360°-afbeelding …
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Ocenaudio: Gratis geluidsbewerkingsprogramma
Het is een gratis geluidsbewerkingsprogramma van Braziliaanse bodem en heeft versies voor Windows, Linux en macOS. Het heeft uitgebreide mogelijkheden en het uitvoeren van een bewerking op verschillende plekken in een bestand tegelijk. Het openen …
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator, … -
Hoe werkt Kleki?: Videohandleiding
Kleki is vrije software. Ideaal om snel een tekening te maken en op te slaan. Het is een eenvoudige tool om te leren gebruiken. Handig voor kinderen om online tekeningen te maken.
Deze video legt je stap voor stap de mogelijkheden van …
VideoLeerkracht, ICT-coördinator -
Er zit meer in Moodle dan je denkt: Presentatie
In deze opgenomen presentatie leer je via concrete voorbeelden dat je op een creatieve manier heel wat uit het leermanagementsysteem Moodle kan halen. Je ontdekt hoe je een aantal Moodle-plugins gebruikt, zoals:
- dagboek,
- test,
- opdracht, …
VideoLeerkracht -
Gecontroleerde netwerktoegang met PacketFence: Meerdaagse vorming
In een school zijn er heel veel soorten toestellen. Behoud het overzicht met de netwerkauthenticatietool PacketFence, een opensource-oplossing waarbij je gecontroleerd toegang geeft tot jouw schoolnetwerk, draadloos of bekabeld.
Tijdens …
tot
Nascholing of activiteit