Praten over oorlog in Oekraïne: info en lesmateriaal

Op Klasse.be vertellen experts hoe je in theorie over de oorlog in Oekraïne praat. Voor de klaspraktijk kan je zoals steeds rekenen op je eigen onderwijsnetwerk op KlasCement. Onderstaande selectie met leermiddelen is relevant en actueel. De verschillende themapagina's op KlasCement die te maken hebben met dit onderwerp, zijn een extra vertrekpunt om deze oorlogssituatie een plaats te geven in de klas.

Zorg voor open klasklimaat

Ontstaat er een discussie tussen je leerlingen? Het is uiteraard belangrijk om je mening te uiten en te leren hoe je debatteert. De kans bestaat dat discussies over politiek en samenleving snel verhit raken. Deze themapagina over controverse in klas helpt je om voor een open klasklimaat te zorgen.

Informeer je leerlingen over fake news

Maak jij jouw leerlingen informatievaardig en leer je hen omgaan met fake news? Het is belangrijk dat ze weerbaar zijn en niet alles op sociale media zomaar geloven. Zeker nu! Want niet alle verhalen of beelden zijn waar of geverifieerd. Informeer jezelf via deze themapagina over desinformatie

Heb aandacht voor trauma

Misschien maak je binnenkort kennis met een nieuwe leerling in je klas. Dat kind draagt misschien een rugzak met zich mee met daarin zaken die je niet onmiddellijk opmerkt. Is er sprake van trauma, gebruik dan deze themapagina over trauma. De informatie en leermiddelen helpen je niet alleen in deze Oekraïnecrisis. Alle ingrijpende gebeurtenissen in het leven van je leerlingen zijn belangrijk.

Communiceer zonder taalkloof

Of je nu (Oekraïense) vluchtelingen opvangt, buitenlandse kinderen kent die les willen volgen of in het weekend graag meespelen in de jeugdbeweging ... De leermiddelen op deze themapagina helpen je communiceren met elkaar, zonder taalkloof. Verschillende leraren en organisaties zijn vindingrijk geweest in het bedenken van makkelijke manieren om met elkaar te praten.

↪ Meer over de Oekraïnecrisis op Onderwijs Vlaanderen

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Unsplash