Dit wil je weten over preteaching

In het onderwijs hoor je af en toe de term preteaching vallen. Nu door de coronacrisis de lessen opgeschort zijn of waren, zullen veel leraren op korte termijn moeten overschakelen naar deze manier van leerstof op voorhand (pre dus) uit te leggen aan de leerlingen thuis. Vooraleer je daaraan begint, wil je vast en zeker voldoende informatie inwinnen, en wie weet, zelfs geschikt lesmateriaal voor preteaching gebruiken. Hieronder tekst, uitleg en uiteraard leermiddelen.

Wat is preteaching?

Als leraar doe je aan preteaching wanneer je de leerstof voor bepaalde leerlingen vooraf uitlegt. Die leerlingen met speciale onderwijsnoden horen de leerstof twee keer. De herhaling zou een positief effect hebben op de leeropbrengsten. Preteaching of aanloopleren is dus een vorm van differentiatie vooraf. 

Preteaching met élke leerling: 'Een stevige uitdaging, maar het kan', zegt Bert Smits aan Klasse.

Verder op deze pagina vind je nuttige links over preteaching

Preteaching en corona

De term preteaching wordt tijdens de coronacrisis gebruikt wanneer het gaat over het (mogelijk) aanbieden van nieuwe leerstof vanop afstand. De leerstof wordt hernomen wanneer de lessen opnieuw starten. Want je leerlingen moeten ook nu blijven groeien, leren en vooruitgaan. In coronatijden is dat niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk.

De ontwikkeling van al jouw leerlingen is belangrijk. Door nieuwe leerstof vanop afstand te leren blijven je leerlingen mee én houdt je hun geesten scherp. Tracht dus al je leerlingen te bereiken en deel je succesverhalen met KlasCement. Bij Onderwijs Vlaanderen lees je meer over wat dat aanloopleren wil zeggen voor jou.

Lesmateriaal voor preteaching 

Op KlasCement vind je veel materiaal dat je ook vanop afstand kan inzetten als preteaching. Met educatieve video’s leg je een onderwerp vanop afstand uit. Of download volledige les- en werkbundels. En laat leerlingen — gratis en zonder inloggen — oefenen op oefen.be. Gebruik de filters aan de linkerkant van de pagina om te verfijnen op leeftijd, vak en onderwerp.

Zelf je materiaal voor preteaching maken

Preteachen vanop afstand doe je door leerlingen online samen te brengen. Onze lijst van gratis tools om live video’s te streamen naar leerlingen helpt je een keuze te maken voor aanloopleren. Maar je kan ook zelf eenvoudig een video opnemen. Da’s gemakkelijker dan je zou verwachten.

Om je leerlingen aan het oefenen te zetten, zijn deze tools om online interactieve oefeningen te maken handig.

Op Onderwijs Vlaanderen:

Door Jasper Van Biesen | Bijgewerkt: 04-06-2020
Visual van groepje leerlingen Pixabay

Leermiddelen (41)

|
Datum | Score