Python in de klas
Python is een open source, high-level programmeertaal, ontworpen door de Nederlandse programmeur Guido van Rossum. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1991, en de ontwerpfilosofie is gericht op leesbaarheid van de code, waardoor het één van de makkelijkste programmeertalen is om te leren.
Door de eenvoudige syntax en grote gemeenschap is python dan ook een van de populairste programmeertalen ter wereld geworden. Dankzij de grote ‘community’ kent Python dan ook heel wat bibliotheken en ‘voorgemaakte’ code.
Python kan gebruikt worden met verschillende andere toepassingen zoals de BBC micro:bit, MakeCode van Microsoft, in de wiskunde en/of statistiek … Om met Python te programmeren is een eenvoudige teksteditor, zoals elk besturingssysteem die heeft, voldoende. Maar een ontwikkelomgeving of IDE (Integrated Development Environment) biedt functies die programmeren met Python veel comfortabeler maken.
Python is een relatief eenvoudige programmeertaal omdat het intuïtief te begrijpen is, waardoor het ook makkelijk te leren is. Het is veel makkelijker te lezen en begrijpen dan andere programmeertalen zoals Java of C.
Python is gratis te downloaden en biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van vele packages die extra functionaliteiten mogelijk maken.
-
Object georiënteerd programmeren in Python: Cursus
In deze bijdrage vind je de link naar een gratis leerwebsite over de programmeertaal Python. Na het overlopen van de basis in het vijfde jaar ligt de nadruk in de cursus op:
- klassen,
- subklassen,
- constructors,
- modules,
- pip install, …
Website (4)Leerkracht -
Python in de klas
Onze samenleving wordt steeds meer beïnvloed en gestuurd door computersystemen, apps en algoritmes. Talloze problemen, nu en in de toekomst, worden opgelost via die krachtige computers. Ook op school en in de klas voelen we die …
ArtikelLeerkracht, ICT-coördinator, … -
eTeacher: Lespakket informaticawetenschappen
eTeacher biedt een online leerplatform met kant-en-klare lespakketten aan, volledig conform de nieuwste minimumdoelen informaticawetenschappen.
Experten programmeertalen en programmeeronderwijs van de KU Leuven bundelden hun expertise in …
Website -
Computationeel denken in STEM: Leerpaden Python
Tegenwoordig hebben alle wetenschappen een computationele tak, wetenschappers gebruiken steeds meer de computer om hun wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen. Het zijn trouwens niet enkel exacte wetenschappers, maar ook …
Website -
Online leerplatform: Programmeren in Python
Programmeren is het schrijven van een computerprogramma, een concrete reeks instructies die een computer kan uitvoeren. Dit gebeurt in een programmeertaal. Er bestaan véél verschilende programmeertalen, zoals Javascript, HTML, …
Website -
Tien Python projecten voor beginners: Leer programmeren
Als beginner wil u in een recordtempo leren programmeren. Na het leren van de Syntax wordt het dan ook tijd om de eerste (eenvoudige) apps in te oefenen en te programmeren. Daarvoor gaat u het beste opzoek naar leuke Python projecten voor …
WebsiteLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner