Repareren kan je leren
De afvalberg van kapotte spullen en elektronische voorwerpen wordt elk jaar groter, met desastreuze gevolgen voor onze planeet. Daarom is het van belang dat we op een andere, meer duurzame manier leren omgaan met spullen. De vaardigheid van het repareren kan ons helpen om die afvalberg te verkleinen. Als we onszelf en elkaar aanleren om meer te repareren zetten we een stap dichter richting een circulaire organisatie van onze economie die niet alleen het klimaat, maar ook onze lokale economie ten goede komt.
Repareren en de circulaire economie
De circulaire economie draait erom dat materialen via recyclage en reparatie zolang mogelijk in gebruik blijven, zodanig dat de ontginning van grondstoffen en de productie van voorwerpen en de daarbijhorende uitstoot kunnen worden teruggedrongen. Kennis over repareren is dan ook essentieel om deze circulaire economie te kunnen realiseren. De Repair Cafés, waar tal van vrijwilligers wekelijks of maandelijks samenkomen om reparatievaardigheden uit te wisselen, vormen hiervan één van de bekendste initiatieven. Bovendien zou een dergelijke reparatiemaatschappij beter zijn voor de lokale economie dan een wegwerpmaatschappij, omdat een reparatie-economie meer werkgelegenheid voor laag- en middenopgeleiden met zich meebrengt.
Recht op Repareren
Het is niet alleen belangrijk dat wij als consumenten anders leren omgaan met onze spullen, maar ook dat de overheid en bedrijven maatregelen nemen om voorwerpen makkelijker herstelbaar te maken. Nu gebeurt het helaas veel te vaak dat bedrijven met opzet producten produceren die moeilijk herstelbaar zijn, precies om meer producten te kunnen verkopen om zo meer winst te kunnen maken. Met de Recht op Repareren - campagne proberen tal van organisaties overheidsmaatregelen af te dwingen die hier weerwerk tegen bieden.
International Repair Day
Op de jaarlijkse International Repair Day – die in 2023 plaatsvond op 21 oktober – vonden er wereldwijd tal van initiatieven plaats die het thema ‘repareren’ belichtten. Repair&Share organiseerde met haar Repair Everywhere-campagne zelfs een hele week die in het teken stond van repareren, van 14 tot en met 22 oktober 2023. Wil jij samen met je klas ook een steentje bijdragen aan een meer duurzame samenleving waarin consumeren plaats moet ruimen voor repareren? In de favorietenmap samengesteld door Repair&Share vind je zowel ideeën om in de klas op een prikkelende en laagdrempelige manier aan het repareren te slaan, als meer theoretische en speelse werkvormen rond reparatie en circulaire economie. De volgende International Repair Day vindt plaats op 19 oktober 2024.
-
Kapot goed!: Lespakket
Ga met je leerlingen aan de slag rond het herstel van elektrische en elektronische apparaten met het gratis lesmateriaal Kapot goed! van Djapo en Sharepair.
Voor het Europees project Sharepair, dat streeft naar een duurzame en circulaire economie, …
Downloadbaar lesmateriaal -
Organiseer een Repair Café op school: Hoe ga je te werk?
Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waar mensen samen kapotte spullen herstellen, van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers … Bezoekers brengen kapotte spullen mee en repareren ze met de hulp en het …
Downloadbaar lesmateriaal (3) -
Repair café: Hersteller voor de klas
Tips om met je klas op bezoek te gaan bij een Repair Café of een professionele hersteller in de buurt. Of om eventueel een hersteller uit te nodigen in de klas.
Tijdens zo’n bezoek of klasgesprek ontdekken leerlingen wat vrijwillige …
Downloadbaar lesmateriaal -
Repair Everywhere: Challenges
Repareren is goed voor het klimaat en voor de lokale economie. Om het thema repareren onder de aandacht te brengen bij leerlingen, vind je in dit document drie challenges die je op school of met de klas kunt organiseren.
De challenges werden …Downloadbaar lesmateriaal (5) -
Recht op repareren: Taalvaardigheidsopdracht
Laat leerlingen kennismaken met het Recht op Repareren. Waarom is het belangrijk dat we meer repareren? Hoe komt het dat we minder repareren dan vroeger? En hoe probeert de Recht op Repareren beweging daar verandering in te brengen?
Dit document bevat …
Downloadbaar lesmateriaal -
Recht op repareren: Lesidee en quiz
Lesvoorbereiding met links naar een Kahoot! en presentatie.
In de Kahoot!-quiz ontdekken leerlingen:
- waarom repareren belangrijk is voor het klimaat en milieu;
- wat ervoor zorgt dat we nog maar weinig repareren;
- hoe de Recht op Repareren Beweging, …
Downloadbaar lesmateriaal -
Recht op repareren: Quiz
In deze quiz ontdekken leerlingen:
- waarom repareren belangrijk is voor het klimaat en milieu,
- wat ervoor zorgt dat we nog maar weinig repareren,
- hoe de Recht op Repareren-beweging daar verandering in probeert te brengen, …
Downloadbaar lesmateriaal (4) -
Parlementszitting recht op repareren: Rollenspel
In dit rollenspel kruipen leerlingen in de huid van lobbyisten en parlementsleden die moeten beslissen of ze een wet aannemen die repareren makkelijker maakt. Leerlingen krijgen zo ook inzicht in hoe wetten tot stand komen, hoe Europese wetgeving …
Downloadbaar lesmateriaal -
Vlaanderen Circulair: Databank, tools en platform
Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.
Vlaanderen Circulair bundelt sinds het prille …
Website -
Elektronische toestellen: Circulaire economie kringwinkel Antwerpen
Hoe kringwinkels je afgedankte elektroapparaten een tweede leven kunnen geven. Case: Kringwinkel Antwerpen. Circulaire economie en duurzaamheid in de praktijk.
Video -
Elektro krijgt nieuw leven: Circulaire economie kringwinkel Ateljee Gent
Hoe zorgt een kringwinkel ervoor dat je oude elektroapparaat een nieuw leven krijgt: circulaire economie in de praktijk. In deze video kan je het voorbeeld vinden van kringwinkel Ateljee in Gent.
Video -
Kringwinkel WEB: Ongebruikte elektroapparaten
Alle Belgen samen hebben 50 miljoen ongebruikte elektroapparaten in huis. Die moeten we dringend reactiveren. Je kan ze een tweede leven geven en er iemand anders een plezier mee doen. Hoe? Door ze weg te schenken aan een kringloopwinkel. Wat doet …
Video