Repareren kan je leren

De afvalberg van kapotte spullen en elektronische voorwerpen wordt elk jaar groter, met desastreuze gevolgen voor onze planeet. Daarom is het van belang dat we op een andere, meer duurzame manier leren omgaan met spullen. De vaardigheid van het repareren kan ons helpen om die afvalberg te verkleinen. Als we onszelf en elkaar aanleren om meer te repareren zetten we een stap dichter richting een circulaire organisatie van onze economie die niet alleen het klimaat, maar ook onze lokale economie ten goede komt.

Repareren en de circulaire economie

De circulaire economie draait erom dat materialen via recyclage en reparatie zolang mogelijk in gebruik blijven, zodanig dat de ontginning van grondstoffen en de productie van voorwerpen en de daarbijhorende uitstoot kunnen worden teruggedrongen. Kennis over repareren is dan ook essentieel om deze circulaire economie te kunnen realiseren. De Repair Cafés, waar tal van vrijwilligers wekelijks of maandelijks samenkomen om reparatievaardigheden uit te wisselen, vormen hiervan één van de bekendste initiatieven. Bovendien zou een dergelijke reparatiemaatschappij beter zijn voor de lokale economie dan een wegwerpmaatschappij, omdat een reparatie-economie meer werkgelegenheid voor laag- en middenopgeleiden met zich meebrengt.

Recht op Repareren

Het is niet alleen belangrijk dat wij als consumenten anders leren omgaan met onze spullen, maar ook dat de overheid en bedrijven maatregelen nemen om voorwerpen makkelijker herstelbaar te maken. Nu gebeurt het helaas veel te vaak dat bedrijven met opzet producten produceren die moeilijk herstelbaar zijn, precies om meer producten te kunnen verkopen om zo meer winst te kunnen maken. Met de Recht op Repareren - campagne proberen tal van organisaties overheidsmaatregelen af te dwingen die hier weerwerk tegen bieden.

International Repair Day

Op de jaarlijkse International Repair Day – die dit jaar plaatsvindt op 21 oktober – vinden er wereldwijd tal van initiatieven plaats die het thema ‘repareren’ belichten. Repair&Share organiseert met haar Repair Everywhere-campagne zelfs een hele week die in het teken staat van repareren, van 14 tot en met 22 oktober 2023. Wil jij samen met je klas ook een steentje bijdragen aan een meer duurzame samenleving waarin consumeren plaats moet ruimen voor repareren? In de favorietenmap samengesteld door Repair&Share vind je zowel ideeën om in de klas op een prikkelende en laagdrempelige manier aan het repareren te slaan, als meer theoretische en speelse werkvormen rond reparatie en circulaire economie.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Flickr