Laat je leerlingen rouw en verlies een plaats geven

In de klas spreek je over allerlei onderwerpen. Maar wanneer een van je leerlingen een dierbare verliest of in een rouwproces terechtkomt, denk je toch eventjes na hoe je dat verdriet een plaats kan geven, zowel naar de leerlingen als naar de klasgroep toe. 

Rouwen? Zorg voor geschikt klasklimaat 

Klasse omschrijft het als volgt: 'Ook al denk je goed voorbereid te zijn, op een dag verrast de confrontatie je in de klaspraktijk. Verdriet en rouw is een ingrijpend onderwerp dat het best met zachtheid en authenticiteit benaderd wordt. Wat doe je en wat beter niet?' Je hebt op school twee soorten verdriet: klein of groot. Via Klasse krijg je tips om voor een geschikt klasklimaat te zorgen. Zo zijn gevoelens uiten en durven vertellen over de dood twee belangrijke stappen. De redactie laat trouwens een klinisch psycholoog aan het woord over rouwen. 

Naar de tips 

Deze collega's gingen je voor

Met je leerlingen praten over verlies en rouwen; hoe pak je dat aan eens je ervoor staat? Je wil hen een manier geven die hen helpt bij het afscheid nemen. Via onderstaande leermiddelen kom je te weten hoe je collega's het aangepakt hebben. Zo gebruikt Nicolas verschillende werkvormen, zoals een 'zorgenboom', terwijl Luc een website tipt die Rouwkost heet. Dan is er nog Marijke: met haar informatieve bundel leer je o.a. over de verschillende rouwfases.

Door KlasCement | Bijgewerkt: 03-04-2020
Persoon draagt kaars Pixabay