RSV in het buitengewoon secundair onderwijs
Als de temperatuur begint te stijgen, gaat het misschien al eens sneller over de bloemetjes en de bijtjes in jouw klas. Grondige achtergrondinformatie en handige tips over RSV nodig? Neem een kijkje in de leermiddelenlijst hieronder en ontdek hoe je met de zwoelere klassfeer kan omgaan.

-
Mijn eerste seksboek
In Mijn eerste seksboek wordt het taboe over seksualiteit bij personen met een beperking doorbroken. Het boek vertelt het verhaal van enkele jongeren die op zoek gaan naar hun identiteit. Ze leren gaandeweg welke verschillende relaties er bestaan, …
Downloadbaar lesmateriaal (6)Leerkracht, Ander -
Relationele en Seksuele Vorming in het buso: Onderzoekrapport
Dit rapport bevat de resultaten van een exploratief onderzoek naar de vormgeving en beleving van Relationele en Seksuele Vorming (RSV) bij leerlingen in het Buitengewoon Secundair Onderwijs (buso) in Vlaanderen. Aan het onderzoek namen 330 mensen …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht, Ander -
Broze Vlinders: Persoonlijke verhalen van jongeren over seksualiteit
In Broze Vlinders brengen zes jongeren (met en zonder beperking) een persoonlijk verhaal rond seksualiteit. De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- de eerste keer,
- anticonceptie,
- gender,
- LGBTQIA+,
- grensoverschrijdend gedrag,
- mijn lichaam.
Downloadbaar lesmateriaal (8)Leerkracht, Ander -
Mijn lichaam: Naakt of niet?
Via knippen en plakken kunnen leerlingen aangeven waar het wel of niet gepast is om naakt rond te lopen. Op deze manier worden de regels rond sociaal wenselijk gedrag visueel weergegeven én wordt ook aangegeven dat naakt zijn op bepaalde …
Downloadbaar lesmateriaal (5)Leerkracht -
Lichamelijke aanraking: Soorten en grenzen
Via knippen en plakken kunnen de leerlingen aangeven welke aanraking door welke persoon gewenst of niet gewenst is.
Downloadbaar lesmateriaal (16)Leerkracht -
Wensenkwartet
Via het wensenkwartet laten jongeren zien hoe ze aankijken tegen bepaalde onderdelen van hun leven en toekomst. Daarbij komen ook gevoeligere onderwerpen als seksualiteit, veilig vrijen en de kinderwens aan bod.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht, Ander -
Reactiecirkel seksueel misbruik
Hoe reageer je als leerkracht wanneer iemand je vertelt dat hij of zij seksueel misbruik heeft meegemaakt? Of wat als een persoon uitspraken doet die je het vermoeden geven dat er seksueel misbruik heeft plaatsgevonden? Ga je meteen vragen …
Video (3)Leerkracht, Ander -
Pickasoll: Methodiek voor goede afspraken bij seksuele vorming
Start de lessen seksuele vorming met het overlopen van een aantal afspraken. Op deze manier kan je de afspraken eenvoudig verwoorden.
- Privé: alles wat in de les gezegd wordt, blijft binnen deze groep. Je vertelt het niet verder op de …
Downloadbaar lesmateriaal (9)Leerkracht, Ander -
Vlaggensysteem op een bordje: Communicatie over seksueel (grensoverschrijdend) gedrag op school
Het Vlaggensysteem op een bordje is een gespreksinterventie die is ontwikkeld ter aanvulling op het Sensoa Vlaggensysteem. Het doel van de interventie is om de communicatie over seksueel (grensoverschrijdend) gedrag te bevorderen.
Vanuit een …
Fysiek materiaalOrganisatie, firma, vzw -
Seksuele opwinding
Wat is lichamelijke seksuele opwinding? Welke prikkels kunnen leiden tot seksuele opwinding? Wat gebeurt er met je lichaam? Is dat bij iedereen hetzelfde? In deze les worden intieme onderwerpen zonder taboe besproken en krijgen je leerlingen …
Downloadbaar lesmateriaal (6)Directie -
Can you fix it: Serious game
Bekijk deze filmpjes over liefde en relaties. Bepaal mee hoe de situatie voor de jongere afloopt. Druk op een knop als je vindt dat er moet ingegrepen worden. Afhankelijk van het moment en de snelheid waarmee je ingrijpt, verdien je meer of minder …
Interactieve oefening (9)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Campagne tegen ongewenst seksueel gedrag: Zin? Lekker? Fijn?
In deze campagne van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sense wordt de aandacht gevestigd op het bespreekbaar maken van seksuele wensen en grenzen. Jongeren worden aangemoedigd hierover een gesprek te voeren om zo …
ArtikelLeerkracht, Ander