Onderzoek versterkt je klaspraktijk

In je klas en school sta je voor grote uitdagingen, zoals innovaties, nieuwe maatregelen en maatschappelijke evoluties. In onze snel evoluerende samenleving is het belangrijk om je als leraar, directeur of andere ondersteuner professioneel te (blijven) ontwikkelen om zo voor de klas goed onderwijs te bieden aan je leerlingen. “school ❤ onderzoek" wil dat ondersteunen. 

Onderzoek bron voor professionalisering

Resultaten van onderzoek over de onderwijspraktijk vormen voor jou als onderwijsprofessionals een bron voor professionalisering, innovatie en nieuwe inzichten. Zo kom je meer toe aan evidence informed werken. Ook voor de interne kwaliteitszorg van je school kan (praktijkgericht) onderzoek je helpen om de onderwijskwaliteit op peil te houden en waar nodig te innoveren.

Leraar Tim wil meer wetenschappelijk onderzoek vertaald zien naar de klasvloer. 'Leraren moeten onderzoekende professionals zijn, géén professionele onderzoekers', stelt docent Jan Vanhoof (UA) vast. Voor Klasse gingen de twee heren in gesprek. 

Inspiratiedag “school ❤ onderzoek"

Geïnspireerd door het jaarlijkse NRO-congres organiseerden het Departement Onderwijs en Vorming en de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) op 14 februari 2019 samen de eerste editie van de inspiratiedag “school ❤ onderzoek". De tweede editie volgt op 26 mei 2020 in Brussel. 

Dit initiatief wil onderwijsprofessionals sensibiliseren en inspireren om evidence informed te werken. Ontmoeting en kennismaking met oog op evidence informed praktijk, zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van netwerken staan, centraal. Je verrijkt je kennis met verschillende workshoprondes, postersessies, en onderzoekspresentaties over verschillende thema’s. Ook leraren presenteerden er hun eigen praktijkgericht onderzoek. Die resultaten staan in de selectie hieronder gebundeld. 

Het mag duidelijk zijn: onderzoek versterkt je klaspraktijk. Laat je daarom inspireren en informeren door onderstaand materiaal van de inspiratiedag(en). Het materiaal heeft een duidelijke link met onderwijsonderzoek. Zo kan jij het concreet voor de klas brengen. Zoek je nog meer materiaal en informatie over onderwijsonderzoek? Klik dan snel door naar onze speciale themapagina over dit boeiende onderwerp.

Door KlasCement | Bijgewerkt: 02-08-2019
Logo School hartje Onderzoek Logo School hartje Onderzoek

Leermiddelen (30)

Weergave: |
Sorteer
Sorteer: Handmatig | Datum | Score