Seksuele voorlichting: jouw lesmateriaal

Zenuwachtig gelach, geschuifel op de stoel ... Seksuele voorlichting in de klas is spannend, maar ook enorm leuk. Gebruik het (les)materiaal om op een veilige manier je leerlingen belangrijke levenslessen mee te geven. Relationele en seksuele vorming (RSV) helpt jongeren namelijk om gezonde (seksuele) keuzes te maken. 

Meer dan seksualiteit 

Het gaat niet enkel over seksualiteit, maar ook over relaties, verwachtingen, waarden en normen, communicatie met je partner. Probeer niet enkel aandacht te hebben voor de risico’s, maar vanuit een positieve insteek te vertrekken. Als je seks leuk wil houden, dan doe je het best veilig, met iemand die je vertrouwt.

Relationele en seksuele vorming bouwt op doorheen de schoolcarrière, er is dus niet één ideaal moment om RSV te geven. Wil je toch graag een moment om naartoe te werken? Tijdens de Week van de Lentekriebels zet Sensoa elk jaar een ander thema en lesmaterialen in de kijker.

Vergeet bij seksuele voorlichting ook het aspect gender en diversiteit niet!

Het is belangrijk om les te geven over gender- en seksuele diversiteit om het referentiekader van onze jongeren groter te maken, om hun blik te verruimen op de diversiteit die onze samenleving rijk is. Je kan hen wijzen op genderstereotypen die ons handelen en denken dagelijks beïnvloeden, en hun de weg tonen hoe ze die stereotypen kunnen vermijden. Toon hen dat er meer is dan alleen maar het M/V-hokjesdenken, ook op het vlak van romantische en seksuele aantrekking. Maak hen bekend met de verschillende aspecten van de genderkoek.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay