Lesgeven over sexting en mediawijsheid
Wat is sexting?
Sexting is het delen of verspreiden van seksueel getinte foto’s of berichten via smartphones of andere mobiele media. De term is afgeleid van ‘seks’ en ‘texting’. Het is een vrij recent fenomeen, dat wereldwijd steeds meer aandacht krijgt.
Niet vergeten: er is niets mis met sexting. Volgens experts is het een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Sexten sluit aan bij gezond experimenteergedrag, bij het ontdekken van hun eigen grenzen en wensen op het gebied van seksualiteit.
Hoe ouder, hoe groter de kans op sexten
Uit de laatste cijfers van het onderzoek door Apestaartjaren van 2018 blijkt dat slechts 12% van de bevraagde jongeren tussen 12 en 18 jaar de afgelopen twee maanden een seksueel getinte foto van zichzelf maakte en naar iemand verstuurde.
Hoe ouder jongeren worden, hoe groter de kans dat ze een sext versturen. Vooral jongeren uit de derde graad versturen seksueel getinte berichten. Onder de sexters is 36% volledig naakt. Een sext in ondergoed of bikini is bij meisjes het populairst. Bij jongens zijn het vooral sexts in bloot bovenlijf. Volledige naaktfoto’s versturen is bij jongens en meisjes even populair. Het is positief dat 63% van de sexters aangeeft onherkenbaar op de foto te staan.
Een kwart van de bevraagden gaf aan dat hun privacy na het versturen van de sext toch geschonden werd. Ongeveer 43% van de jongeren zag al eens een sext op de smartphone van een vriend.
Bezorgdheid
Als opvoeders en leraren zien we vooral de gevaren van sexting. We willen voorkomen dat jongeren zichzelf of anderen kwetsen of dat ze slachtoffer worden van online misbruik. Hoe ga je nu om met sexting? Hoe reageer je als er zich toch een incident voordoet op jouw school? Welk beleid stippelen jullie uit? Directeur Kristien Druyts getuigde er in 2017 over bij Klasse.
Praat erover met je leerlingen en geef ze tips om veilig te sexten! Sarah Van Gysegem, auteur van 'Digitaal ontmaagd', deelde een artikel op KlasCement.

-
Sexting: Opzoekopdracht
Zoekopdracht i.v.m. sexting op de website WAT WAT.
Downloadbaar lesmateriaal (63)Leerkracht -
Praten over sexting: Lespakket
Waar vroeger jongeren op een stiekeme plek afspraken om elkaars lichaam te verkennen of briefjes stuurden, kan dit nu ook online vanop de smartphone of laptop.
Bij de meeste jongeren verloopt sexting ook zonder problemen. Er zijn echter situaties …
Downloadbaar lesmateriaal (5) -
Weerbaar op het Web 3: Online identiteit
Via de WOW³-bundel ga je interactief en speels met jongeren aan de slag rond online identiteit. Samen zoom je in op de thema’s online vs. offline wereld, het online imago, je online zelfbeeld en digitale balans.
Leven in het digitale …
Downloadbaar lesmateriaal (3) -
Sexting: Quiz
Quiz gemaakt als afsluiter van een informatieve sessie over de gevaren van sexting.
Interactieve oefening (4)Leerkracht -
Hoe doe je veilig aan sexting?: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je audio en video voor een les over sexting. De redactie van Het Archief voor Onderwijs zocht naar sprekend beeldmateriaal en geknipte fragmenten om dit onderwerp voor de klas te brengen. Gebruik de collectie om je les op …
Video -
#SexThing: Theater
Een klasreünie. Iedereen is uitgenodigd behalve Anna. Jaren geleden stuurden haar klasgenoten een naaktfoto van haar de hele school rond. Haar aanwezigheid zou dus wel eens een boel pijnlijke herinneringen naar boven kunnen halen.
Maar Anna komt …
Nascholing of activiteit -
GrooMix: Educatief spel
Dit educatieve spel wil kinderen en jongeren bewust en weerbaar maken voor fenomenen zoals online grooming. Het spel focust op het (potentiële) slachtofferperspectief: hoe kan je je als jongere wapenen tegen grooming, hoe ga je om met …
Fysiek materiaal (3) -
MAX 24/7: Samenwerkingsspel
Max 24/7 is een samenwerkingsspel. Het is een interactieve workshop, begeleid door een vrijwilliger van Child Focus. Het spel inspireert de kinderen om een luisterend oor te vinden en te zijn. Ze leren negen nieuwe leerlingen kennen die bij hen op …
Nascholing of activiteit -
Veilig internetten bij kinderen en jongeren: Presentatie Safer Internet Day
De bescherming van je eigen online integriteit en die van anderen is enorm belangrijk. Want het loopt soms mis. Termen als grensoverschrijdende sexting, sextortion, deepnudes, exposegroepen… vliegen ons om de oren en boezemen vaak angst of …
Downloadbaar lesmateriaal -
Kiesraad in de klas
De Kiesraad is een Nederlandse serious game die toegespitst is op vier onderwerpen:
- ondermijnende criminaliteit
- sociale media
- cybercrime
- sexting
Elk onderwerp heeft een filmpje van maximaal tien minuten waarin een of meerdere dilemma’s …
WebsiteLeerkracht, Ander -
Alles over sexting: Dossier
Het is geen understatement om te stellen dat sexting, samentrekking van sex en texting, zowel on- als offline steeds meer een hot topic vormt.
An sich is er helemaal niets mis met sexting. Het is zelfs een normaal onderdeel van de seksuele …
Website (5) -
EDUbox sociale media: Educatieve tool van VRTNWS
De EDUbox Sociale media gaat na waarom jongeren uren op sociale media spenderen. Hij legt ook de mechanismen bloot die in de verschillende sociale media zijn ingebouwd, onderzoekt welke positieve en negatieve gevolgen sociale media …
Fysiek materiaal