Sleutelcompetentie: cultureel bewustzijn
De eerste bouwsteen die onder deze sleutelcompetentie valt, is ‘uitingen van kunst en cultuur waarnemen en conceptualiseren’. Daarin worden hulpmiddelen aangereikt zoals zintuigelijk waarneembare kenmerken, onderwerpen en bedoelingen van kunst- en cultuuruitingen. Op die manier kunnen leerlingen hun waarneming van kunst en cultuur verdiepen.
Kunst en cultuur beleven
De tweede bouwsteen beoogt dat leerlingen een mondiale blik op kunst en cultuur doorheen de tijd krijgen en aandacht hebben voor de hedendaagse culturele diversiteit. Kunst- en cultuuruitingen hebben een socialiserende rol: ze helpen je te oriënteren in maatschappelijke, historische en geografische contexten.
Het kenmerkende van cultuur zit in de betekenis die mensen aan hun ontmoeting met kunst- en cultuuruitingen geven. Omgaan met kunst en cultuur wordt daarom vooral gezien als een proces van omgaan met, interpreteren van en waarderen van de innerlijke en de omringende wereld. Daarbij gaat het om waarde hechten aan kunst- en cultuuruitingen, ze evalueren en er een eigen appreciatie of depreciatie over uitspreken.
Culturele expressie
De waardering voor kunst- en cultuuruitingen kan op verschillende manieren geuit worden, zowel talig als expressief. Door zelf een artistiek creatieproces te doorlopen kan de waardering voor de expressies van anderen genuanceerder beargumenteerd worden. Deze doelstellingen staan voorop bij de eindtermen onder de derde bouwsteen.
Culturele expressie komt aan bod in een inhoudelijke bouwsteen ‘verbeelding gericht inzetten bij het creëren van artistiek werk’. De wederkerige verbinding en beïnvloeding tussen kennis, gevoel en lichaamservaring zijn kenmerkend voor creatieve processen. Het bewust beleven van die interactie tussen lichaam, gevoel en kennis tijdens het creëren draagt bij aan de persoonlijke ontplooiing.
Toonmoment in de klas
Een belangrijk sluitstuk in het artistiek creatieproces is het tonen van werk aan een publiek. Het is niet noodzakelijk dat leerlingen alle werken die ze creëerden ook daadwerkelijk tonen.
Hoe het publiek is samengesteld is de verantwoordelijkheid van de leraar die inschat hoe veilig of uitdagend het is voor de leerling om eigen werk te tonen. Wel is het de bedoeling dat de leerlingen een aantal presentatietechnieken en codes van het (zich) tonen leren gebruiken.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik door voor heldere informatie bij de competenties.
-
Sleutelcompetentie cultureel bewustzijn: Audiovisueel lesmateriaal
Website van Het Archief voor Onderwijs met filmpjes en audiofragmenten om te werken rond de sleutelcompetentie cultureel bewustzijn.
Met het materiaal kan je meteen invulling geven aan de sleutelcompetentie cultureel bewustzijn: je bouwt sneller …
Video -
Een fly-over stadsgids maken: Virtueel stadsbezoek
Met hulp van deze playlist maak je met de app kaarten op je iPad in een handomdraai een fly-over en een stadsgids. Zo kan je een stad virtueel bezoeken.
Elke video legt stap voor stap uit hoe je aan de slag gaat.
VideoNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Slow reading: Poster
Deze affiche, gemaakt in Canva, kan je gebruiken om slow reading in te richten tijdens de middagpauze.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Wie is Sinterklaas?: Bundel met oefeningen
De leerlingen lezen een tekst over Sinterklaas. Ze spreken over tradities en duiken ook voorzichtig in het zwartepietendebat. Ten slotte geven ze hun mening in een korte schrijfopdracht.
Downloadbaar lesmateriaal (6)NieuwLeerkracht -
Els vertelt, de auto als statussymbool van vrijheid: Verhaal bij een voorwerp uit het Red Star Line Museum
Naast de Red Star Line schepen zijn er natuurlijk nog transportmiddelen die gebruikt werden door landverhuizers. Zo zijn er bijvoorbeeld ook veel foto's van Koning Auto in ons archief te vinden.🚗
Els zoekt er speciaal voor ons de meest …
VideoNieuw -
Els vertelt: Kinderen van de Red Star Line, verhaal bij een voorwerp uit het Red Star Line Museum
In deze video buigt Els zich over hoe kinderen een reis met een een schip van Red Star Line rederij ervaren. Spannend? Leuk? Eng? Je ontdekt in dit filmpje.
Wil je meer van Els haar verhalen? Check dan zeker deze link:
…VideoNieuw -
Els vertelt: Tijd voor een vrouw, en wat voor één: Rose Pesotta
Els vertelde al regelmatig over mannen die naar de VS trokken met de Red Star Line Rederij. Tijd om ook eens het migratieverhaal van een vrouw te vertellen, en wat een vrouw! Rose Pesotta was een anarchiste die zich in het nieuwe land al snel …
VideoNieuw -
Els vertelt: De vliegende priester in Moline, verhaal uit het Red Star Line Museum
In deze video gaan we met Els naar de Sacred Heart Catholic Church in Moline, Illinois. We gaan erop zoek naar een Vlaamse vliegende priester (Jawel, dat lees je goed!)
Benieuwd hoe dat exact zit? Je ontdekt het hier!
Wil je meer van Els haar verhalen? …
VideoNieuw -
Els Vertelt: Op roadtrip door Amerika, het verhaal bij een foto uit het Red Star Line Museum
Onze collectiebeheerder Els vond een wel erg bijzondere foto in ons archief: vijf identiek dezelfde mannen staren elkaar aan. Ontdek samen met haar het fascinerend verhaal over hoe die foto in ons archief terecht kwam!
VideoNieuw -
In gesprek over diversiteit in het onderwijs
Wissel met andere leerkrachten en onderwijscollega’s inspiratie, kennis en ervaringen uit over het thema diversiteit in het onderwijs. Tijdens deze sessie, ingeleid door onze inspirator Meike Vroom, kan je al je vragen én …
Nascholing of activiteitNieuw -
Glas-in-loodraam: Opdrachtenfiche
In deze opdracht maak je een glas-in-loodraam met slechts twee eenvoudige materialen: zwart papier en crêpepapier.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Tijdlijn: Legoefening
Deze oefening is gemaakt bij het keuzevak Kunst en Cultuur. De leerlingen mogen hun laptop gebruiken om informatie op te zoeken. Ze knutselen zelf de tijdlijn in elkaar via een doe-oefening. De woorden worden uitgeknipt en op de juiste plaats …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht