Sleutelcompetentie: digitale competenties
De eindtermen onder deze sleutelcompetentie zijn op drie bouwstenen gebaseerd.
De eerste bouwsteen zet in op het beheersen van basisprogramma’s om te creëren, participeren en interageren met als doel jongeren op een efficiënte manier met de desbetreffende technologie te leren werken.
Basiskennis informatica
De eindtermen die onder de tweede bouwsteen vallen, focussen op basiskennis en vaardigheid op het vlak van informatica. Leerlingen voorbereiden op een leven en loopbaan in een snel evoluerende digitale wereld noodzaakt dat die leerlingen de onderliggende werking van digitale infrastructuur en toepassingen begrijpen en leren programmeren.
De laatste bouwsteen zet in op verantwoord, kritisch en ethisch omgaan met digitale en niet-digitale media en informatie. Een belangrijk aspect hiervan is dat leerlingen met portretrecht, intellectueel eigendomsrecht en licenties omgaan en het toepassen.
E-identiteit en e-reputatie
De manier waarop de digitalisering van informatie en communicatie het leven en de relatie met anderen beïnvloedt, heeft namelijk ethische, sociale, juridische en economische aspecten. Het beheren van de e-identiteit en e-reputatie zijn daar een belangrijk onderdeel van.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik door voor heldere informatie bij de competenties.
![](/subsites/theme/theme_368.jpeg?v=1634831527)
-
Sleutelcompetentie digitale competenties: Audiovisueel lesmateriaal
Deze pagina bevat filmpjes en audiofragmenten om te werken rond de sleutelcompetentie digitale competenties.
We tonen je voor elke bouwsteen relevante audiovisuele collecties, luisterfragmenten en filmpjes op Het Archief voor Onderwijs, geselecteerd …
Video -
Tekstopmaak in Word: Toets
Oefeningen op het gebruik van opmaak in Microsoft Word:
- gebruik van titel;
- gebruik van koppen;
- aanpassen van stijlen.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Say What You See: AI-game om beter te leren prompten
Google Arts & Culture ontwikkelde Say What You See, een op AI-gebaseerd educatief spelletje om gebruikers betere prompts te laten genereren. Spelers kijken naar door AI gegenereerde afbeeldingen en beschrijven wat ze zien om de afbeeldingen zo …
WebsiteNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Google NotebookLM: AI-onderzoeksassistent
NotebookLM (Google NotebookLM) is een online hulpmiddel dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (met name Google Gemini) om gebruikers te helpen bij het maken van aantekeningen en het omgaan met info uit hun documenten. Het kan …
App of softwareNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Kunst ontwerpen met AI: Opdracht
De leerlingen gaan aan de slag met het kunstwerk Stilleven met ham en citroen, uit het Digitaal Museum van M. Ze leren een prompt opstellen om het kunstwerk door AI te laten namaken. Vervolgens gaan ze aan de slag met de AI-tool Leonardo.AI en …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
AI Assessment Scale: Nederlandse vertaling
De AI Assessment Scale is een hulpmiddel dat studenten begeleidt in het verantwoord gebruiken van artificiële intelligentie binnen onderwijs- en leerprocessen. Het biedt een schaal die duidelijk maakt in welke mate AI mag worden ingezet, …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Gratis vormingen Het Archief voor Onderwijs: Leerwinst voor je leerlingen, tijdwinst voor jou!
Nieuwe werkvormen ontdekken om activerende lessen met filmpjes en luisterfragmenten in elkaar te boksen? Leerlingen lager of secundair aan het werk zetten met boeiend audiovisueel lesmateriaal? Het Archief voor Onderwijs ondersteunt je …
AankondigingNieuw -
Dag van Frans
Timing:
- 08.30 u. - 09.00 u.: onthaal + educatieve boekenstands
- 09.00 u. - 10.30 u.: plenumreferaat Intelligence Artificielle et activités intelligentes pour la classe de français? door Serge Bibauw en Michel Boiron …
Nascholing of activiteitNieuw -
Sherlock: Interactief stadsspel in 21 steden
Er heeft een misdaad plaatsgevonden en de politie heeft jouw hulp nodig bij oplossen van deze zaak. Kan je de dader ontmaskeren en uit de line-up halen binnen anderhalf uur? Doorkruis snel de stad om zoveel mogelijk aanwijzingen te verzamelen: de …
Nascholing of activiteitNieuw -
Verborgen water: Quiz
Test je kennis over water. Ben jij een duurzame watergebruiker?
Interactieve oefeningNieuw -
XR in de lessen geschiedenis: Lesmap
In deze bijdrage worden twee XR-tools toegelicht die op een toegankelijke manier kunnen worden ingezet tijdens de geschiedenislessen. Deze tools kunnen worden gebruikt om de leerstof te verkennen en te verwerven. Leerkrachten van andere vakken …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwStudent (lerarenopleiding) -
Digitaal prikbord: Boekopdracht
In deze boekopdracht maken de leerlingen een digitaal prikbord met Canva om hun boek en het verhaal samen te vatten. De leerlingen moeten ook linken leggen met muziek, artikels en een gedicht. Er is een digitaal evaluatieformulier beschikbaar en …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht