Sleutelcompetentie: duurzaamheid
Omwille van de grote inhoudelijke samenhang van deze met andere sleutelcompetenties verwijzen we naar volgende sleutelcompetenties:
- Ontwikkeling van initiatief, ambitie, ondernemingszin en loopbaancompetenties;
- Burgerschapscompetenties met inbegrip van competenties inzake samenleven;
- Competenties wiskunde, exacte natuurwetenschappen en technologie;
- Competenties ruimtelijk bewustzijn;
- Economische en financiële competenties.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik door voor heldere informatie bij de competenties.
-
Sleutelcompetentie duurzaamheid: Audiovisueel lesmateriaal
Deze pagina bevat filmpjes en audiofragmenten om te werken rond de sleutelcompetentie duurzaamheid.
We tonen je voor elke bouwsteen relevante audiovisuele collecties, luisterfragmenten en filmpjes op Het Archief voor Onderwijs, geselecteerd door onze …
Video -
Landbouw in Vlaanderen: Kan het anders?
Deze video illustreert met behulp van een animatie het landgebruik in Vlaanderen. Het gebruik wordt inzichtelijk gemaakt door procentvlakken die visualiseren hoe de ruimte wordt verdeeld. Vervolgens wordt dieper ingegaan op het specifieke …
VideoNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Klasbezoek lokale Oxfam-Wereldwinkel
Wat dacht je van een bezoekje met je klas aan de lokale wereldwinkel, een proeverij, een woordje toelichting of een heuse vorming?
Nascholing of activiteitNieuw -
Oxfam steunt agro-ecologie
In deze video op YouTube ontdek je meer over de agro-ecologische aanpak van Oxfams koffiepartner in Oost-Congo.
VideoNieuw -
Strijd mee voor een leefbaar inkomen
Dit filmpje over fictieve sollicitaties bij Oxfam kan je gebruiken als een instap voor een les over eerlijke cacaohandel, fair trade, leefbaar inkomen...
VideoNieuw -
Hoe lang werk jij voor 67 cent?
Hoelang werk jij voor 67 cent? Deze prof slechts enkele minuten, een cacaoboer een hele dag. Iedereen heeft recht op een leefbaar inkomen. Dit filmpje van Oxfam kan dienen als instap voor een les over fair trade.
VideoNieuw -
Waar komt jouw chocolade vandaan?
Wij Belgen zijn trots op 'onze chocolade'. Maar wist je dat zowat 70% van de cacaobonen, de belangrijkste grondstof van chocolade, eigenlijk afkomstig is van West-Afrika? En dat deze cacaoboeren vaak in extreme armoede leven?
Dit filmpje gebruiken je …
VideoNieuw -
Exclusieve filmvoorstelling '2050' voor leerkrachten
Omdat we het ons ook aantrekken, organiseert MOS exclusief voor voor leerkrachten (kleuter-, lager- en secundair onderwijs) en geheel kosteloos, de avant-première van de film 2050 van Eric Goens.
Deze documentaire toont niet alleen de unieke …,
Nascholing of activiteitNieuw -
Aardrijkskunde, een wereld in beeld en geluid: Webinar
Met het lesmateriaal, concrete werkvormen en voorbeeldopdrachten die je in deze workshop leert kennen, maak je aardrijkskundige concepten meteen heel concreet voor je leerlingen. En met de rondleiding in de leerlingenruimte leer je meteen ook hoe …
Nascholing of activiteitNieuw -
Microplasctics: Cosmetica
Dit werkblaadje, ontwikkeld in het kader van SDG14 (Leven in het water), laat leerlingen kennismaken met het probleem van microplastics. Ze onderzoeken of er microplastics in hun cosmetica zit met behulp van de app Beat the Microbead. Vervolgens …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Hoe kan je de watervoetafdruk van je lunchbox verkleinen?
In deze les onderzoeken leerlingen de watervoetafdruk van hun lunchbox. Daarbij zullen ze vaststellen dat er enkele grote waterverbruikers tussenzitten. Vervolgens denken de leerlingen na over hoe ze hun ouders kunnen helpen bij het verkleinen van …
Downloadbaar lesmateriaalNieuw -
Superette Wa(l)ter: Ontdek de watervoetafdruk van verschillende producten
Ga shoppen in de virtuele winkel Superette Wa(l)ter. Klik de producten aan die je normaal gezien koopt of waar je meer over wil te weten komen. Stop ze in het winkelmandje en reken af. Ontdek de watervoetafdruk van de verschillende producten.
…WebsiteNieuw