Sleutelcompetentie: lichamelijke en geestelijke gezondheid
In deze sleutelcompetentie is er aandacht voor het opbouwen, onderhouden en versterken van een gezonde levensstijl. De thema’s die hier behandeld worden zijn voeding, hygiëne, seksualiteit, EHBO en mogelijk verslavende middelen/handelingen. Daarnaast wil de competentie focussen op het opbouwen, onderhouden en versterken van een fysiek actieve levensstijl waarbij motorische vaardigheden, dagelijks bewegen en het plezier in bewegen en samenspelen centraal staan.
Veilig gedrag
Veiligheid is een belangrijke bouwsteen om jongeren te sensibiliseren tot veilig gedrag. Mentaal welbevinden is een andere bouwsteen van deze sleutelcompetentie. Hier wordt de basis gelegd om jongeren de instrumenten te geven om stress het hoofd te bieden. De leerling leert reflecteren en praten over zelfvertrouwen, zelfbeeld en emoties en leert gedachten, gevoelens, gedragingen en mogelijke gevolgen benoemen. Leerlingen verkennen ook samen het hulpverleningsaanbod.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik door voor heldere informatie bij de competenties.
-
Sleutelcompetentie lichamelijke en geestelijke gezondheid: Audiovisueel lesmateriaal
Deze pagina bevat filmpjes en audiofragmenten om te werken rond de sleutelcompetentie lichamelijke en geestelijke gezondheid.
We tonen je voor elke bouwsteen relevante audiovisuele collecties, luisterfragmenten en filmpjes op Het Archief …
Video -
Noise cancelling: Word je doof van je oortjes?
Steeds meer jonge mensen kunnen, als gevolg van noise cancelling niet meer tegen omgevingsgeluiden. Leerlingen lezen het artikel en beantwoorden de meerkeuzevragen.
Interactieve oefeningNieuwLeerkracht -
Steeds meer jongeren vapen: Interactieve oefening
Korte Kahoot!-quiz over een fragment uit Het Journaal over het steeds toenemende aantal jongeren dat vapet. Het fragment bekijk je via deze link op Het Archief voor Onderwijs.
Interactieve oefeningNieuwLeerkracht -
Macht van de tabaksindustrie: Quiz
Kahoot!-quiz over de reportage 'Waar rook is: de macht van de tabaksindustrie - deel 1'
Interactieve oefeningNieuwLeerkracht -
Negatieve effecten van roken en vapen: Educatieve kits
Deze drie educatieve kits maken de negatieve effecten van roken en vapen tastbaar voor leerlingen door middel van eenvoudige proeven:
- Kit 1, onderzoek het effect van sigarettenrook op trilhaardiertjes om de impact op ons lichaam te begrijpen. …
WebsiteNieuwStudent (lerarenopleiding) -
Gratis vormingen Het Archief voor Onderwijs: Leerwinst voor je leerlingen, tijdwinst voor jou!
Nieuwe werkvormen ontdekken om activerende lessen met filmpjes en luisterfragmenten in elkaar te boksen? Leerlingen lager of secundair aan het werk zetten met boeiend audiovisueel lesmateriaal? Het Archief voor Onderwijs ondersteunt je …
AankondigingNieuw -
Focusgroep lesmateriaal relaties en seksualiteit: Beddengoed
Geef één uur online jouw mening in ruil voor gratis lesmateriaal. We zijn momenteel volop bezig aan de herwerking van ons informatief en interactief boekje Beddengoed, dat we ook gebruiken tijdens onze relationele en seksuele vormingen …
AankondigingNieuw -
Rookvrij: Presentatie
Deze presentatie is gemaakt ter ondersteuning van een projectweek rond tabakspreventie. Je kan de presentatie gebruiken terwijl je in gesprek gaat met je leerlingen. Terwijl je met hen de verschillende rondes doorloopt, kan je de …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Vuurwerk, een mooie traditie of een groot risico?: Leesopdracht
Drie teksten over de gevaren van vuurwerk. Je leest over de risico's van vuurwerk voor mensen en de natuur. Je krijgt ook tips om veilig om te gaan met vuurwerk.
De teksten zijn op drie taalniveaus: A2, B2 en C2. De inhoud van de tekst blijft steeds …
Downloadbaar lesmateriaal (5)Leerkracht -
Welbevinden in de klas
Een blogartikel waarin Els Van der Auwera beschrijft wat zij verstaat onder het begrip welbevinden.
Maar ook wat welbevinden met leren te maken heeft en met de zone van de naaste ontwikkeling.
En wat als de leerling zich niet lekker in …ArtikelNieuw -
Basketbal: Lay-up en dribbelvaardigheid
Lesvoorbereiding basketbal waarin geoefend wordt op lay-up en dribbelvaardigheid.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Vibe Check: Educatief pakket
70% van de Vlaamse jongeren vinden dat sociale media zowel een positieve als negatieve invloed op hen kan hebben. Maar welke content geeft hen nu net een (minder) goed gevoel? En hoe kan je daarmee omgaan? Dat ontdekken jongeren in het Vibe Check …
Website