Sleutelcompetentie: Nederlands
In deze sleutelcompetentie is er aandacht voor het gebruik van het Nederlands als mondeling en schriftelijk communicatiemiddel. De focus ligt op de communicatieve vaardigheden lezen, luisteren, schrijven, spreken en interactie in verzorgd, passend en algemeen verstaanbaar Nederlands. Daarbij moeten de leerlingen strategieën leren inzetten om de communicatie te optimaliseren, zoals voorkennis inzetten, tekstverbanden herkennen of de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context.
Nederlands als taalsysteem
Ter ondersteuning van doelgerichte communicatie moeten de leerlingen ook inzicht hebben in de kenmerken en principes van het Nederlands als taalsysteem. Het gaat concreet over spraakkunst, woordenschat, betekenissen en spelling. Er is ook aandacht voor taalvariatie en registergebruik. Nederlands als exponent van onze cultuur en maatschappij is ook opgenomen in deze sleutelcompetentie. Voorbeelden daarvan zijn inzicht in taalgedragsconventies en het leren doorprikken van stereotypering.
Gedichten in de klas
In lessen Nederlands wordt er ten slotte ingezet op literatuurbeleving: via een 'tekstbelevende' aanpak leren de leerlingen gedachten en gevoelens verwoorden bij het lezen en beluisteren van literaire teksten zoals gedichten, kortverhalen en filmfragmenten. Op een abstracter niveau is er ook aandacht voor literaire analyse.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik voor heldere informatie bij de competenties.

-
Sleutelcompetentie Nederlands: Audiovisueel lesmateriaal
Deze pagina bevat filmpjes en audiofragmenten om te werken rond de sleutelcompetentie Nederlands.
We tonen je voor elke bouwsteen relevante audiovisuele collecties, luisterfragmenten en filmpjes op Het Archief voor Onderwijs, geselecteerd door onze …
Video -
Sharenting: Leesoefening
Ouders delen foto's van hun kinderen online. Dit heet sharenting. Deze oefening bevat vijftien meerkeuzevragen rond het artikel 'Factcheckers' toont gevaren sharenting: "Choquerend en wake-upcall" voor Peter Van de Veire en Vlaamse influencers …
Interactieve oefeningNieuwLeerkracht -
Vreemde sporten: Leesopdracht
Leestekst met vragen over vreemde sporten zoals vrouw dragen, kaasrollen en sepak takraw (voetvolleybal).
Deze opdracht bestaat uit verschillende onderdelen:
- de landen waar deze sporten ontstonden aanduiden op een blinde kaart;
- de juiste formulering …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Spiking: Actualiteitsopdracht
Lesbundel met verschillende opdrachten over het actualiteitsthema spiking. Leerlingen onderzoeken wat het is en hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen tegen spiking. Ze verwerken verschillende luister- en leesfragmenten over het thema en werken …
Downloadbaar lesmateriaal (3)NieuwLeerkracht -
Meervoud van zelfstandige naamwoorden: Schema - Taalweb 2
Dit schema gaat over het meervoud van zelfstandige naamwoorden. Het is gemaakt bij thema 3 van de methode.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Scrible: Onderzoeks- en schrijfplatform
Scrible is ontworpen om studenten te ondersteunen bij de vier hoofdcomponenten van een schrijfproces: het onderzoeken en verzamelen van bronnen, het annoteren van informatie, het citeren van bronnen en het schrijven van content.
Daarbij kunnen ze …App of softwareNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Ontdekkingstocht erfgoedparels
Een gids neemt je mee langs het Archeopark en de pittoreske dorpskern van Ename.
Het archeopark toont de grondvesten van de beroemde benedictijnenabdij van Ename de Sint-Laurentiuskerk: één van de best bewaarde vroeg-romaanse monumenten …
tot
Nascholing of activiteitNieuw -
Taalspelletjes: op speelse manier taalvaardigheid bevorderen (12+)
Taal leren doen we door in interactie te treden. Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van spelletjes om leerlingen te stimuleren in hun taalontwikkeling? Met taalspelletjes vinden leerlingen, zelfs de zwakste of de minst taalvaardige, het …
,
Nascholing of activiteitNieuw -
Grammatica geven: Functioneel en met prosodie
Een spreker die grammaticaal correct spreekt maar geen prosodie (melodie en ritme) inzet, is vaak moeilijk verstaanbaar. Ontdek in deze workshop voor leerkrachten NT2 en OKAN het belang van prosodie voor de automatisering van grammatica.
Na deze …
Nascholing of activiteitNieuw -
Oude dromen: Lezen, schrijven en praten over kunst in de NT2-les
Ontdek het laagdrempelige boek 'Oude dromen' met 17 kunstwerken uit het Museum Kunst en Geschiedenis. Het is geschreven voor anderstaligen die Nederlands leren en/ of (jong)volwassenen die moeite hebben met lezen. De teksten richten zich meer …
Nascholing of activiteitNieuw -
SOS pas voor de OKAN-klas
Geef je voor het eerst les aan OKAN-leerlingen? Weet je niet goed van welk hout pijlen maken of heb je het gevoel dat je wel een opfrissing kunt gebruiken?
Tijdens deze workshop verken je een schat aan inspirerende en uitdagende werkvormen en …
,
Nascholing of activiteitNieuw -
Climate Detectives: Klimaatonderzoek in je buurt
Tijdens deze Trigger Training van vijftien minuutjes maken we je warm om volgend schooljaar deel te nemen aan klimaatproject. Een grotere vorming volgt begin volgend schooljaar 2025-2026.
In het project ‘Climate Detectives’ gaan je …
,
Nascholing of activiteitNieuw