Gemakkelijke digitale tools bij afstandsleren

Leraren die digitale tools willen gebruiken om contact te houden met leerlingen of om ze online oefeningen te laten maken, zien soms door de bomen het digitale bos niet meer. Wie weet ben je hier naar op zoek: een selectie tools en hulpmiddelen op basis van gebruiksgemak en efficiëntie

Online videogesprekken met je leerlingen 

Met Praatbox, gebaseerd op Jitsi Meet, kan je eenvoudig met elkaar videobellen. Je hebt geen account nodig. Je kan als leraar je scherm delen en leerlingen kunnen virtueel hun hand opsteken. 

Zo maak en deel je educatieve video's

Maak een filmpje met stemopname van je PowerPointpresentatie of film je scherm met Screencast-O-Matic. Deel de gemaakte video's nadien via een verborgen link op YouTube. Klaar! 

Meer uitleg vind je op de themapagina Educatieve video's vinden en maken.

Hulp voor je digitale oefeningen

  • Met Kahoot! maak je een online quiz met meerkeuzevragen. 
  • Op Educaplay stel je gratis oefeningen samen: dictee, videoquiz en meerkeuzevragen.
    Je kan klasgroepen aanmaken en leerlingen opvolgen.
  • Bij LearningApps heb je keuze uit o.a. volgende oefenvormen: sorteren, quiz, invuloefeningen en geluid of film met vragen.

Neem de themapagina Online oefeningen maken door en ontdek nog meer mogelijkheden.

Deel je digitaal materiaal 

Gebruik bv. Yurls en Symbaloo om je digitaal materiaal bij je leerlingen te krijgen. Symbaloo helpt je om online links te bewaren. Je kan er ook leerpaden in maken. Het is visueler dan Yurls, maar daar heb je meer mogelijkheden. Zo kan je korte meerkeuzevragen stellen en korte teksten typen. 
Met deze tools organiseer je op een overzichtelijke manier jouw materiaal. 

Zo laat je leerlingen zelf filmpjes of materiaal insturen 

Je wil als leraar graag weten wat je leerlingen gemaakt hebben. Er zijn verschillende tools om hun materiaal te uploaden. 

  • Op Flipgrid deel je video’s van maximaal vijf minuten met elkaar. Gebruik deze tool om o.a. spreekvaardigheid te oefenen. 
  • Padlet is een digitaal prikbord waarop zowel leerlingen als jijzelf materiaal met elkaar kunnen delen. In een gratis account kan je tot drie digitale prikborden maken.
  • Seesaw is een digitaal portfolio waar je als leraar feedback kan geven. Leerlingen kunnen er foto’s, maar ook geluid in uploaden. Deze tool vraagt wat meer voorbereiding en je leerlingen hebben een account nodig. 

Een uitgebreider overzicht vind je in het artikel Snel aan de slag met digitale tools voor afstandsleren en preteaching in de lagere school.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay