Taal in STEM
Taalvaardigheid speelt een cruciale rol binnen het STEM-onderwijs. Om wetenschappelijke concepten te begrijpen en technische vaardigheden te ontwikkelen, is een sterke beheersing van taal onmisbaar. Deze themapagina benadrukt het belang van taal in STEM en bundelt leermiddelen die leerkrachten kunnen inzetten om de taalvaardigheden van leerlingen te versterken. Dit zowel in het lager als het secundair onderwijs.
De inhoud werd samengesteld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met KlasCement.
-
Taalbewust wiskunde geven: Inspiratiegids
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten en praktijktips rond taalgericht vakonderwijs in de wiskundeles. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met iSTEM, experten taalgericht vakonderwijs, directies en …
Artikel (3) -
PictoLibro: Beeldwoordenboek
PictoLibro is een gratis online applicatie die toegang biedt tot een uitgebreide database met foto’s, geluidsfragmenten en woordenlijsten van belangrijke gereedschappen, begrippen en instrumenten. Deze tool is ontworpen om studenten en …
Website -
Onderzoeksvraag en hypothese: Oefeningen
Deze werkbundel is ontworpen om leerlingen te leren hoe ze een correcte onderzoeksvraag formuleren. De vraag moet open zijn, voldoende complex, uitvoerbaar en duidelijk. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het formuleren van een duidelijke …
Downloadbaar lesmateriaal (4)Student (lerarenopleiding) -
Evolutie van de namen in België
Op deze website kan je de evolutie van de voornamen in België bekijken sinds 1995. Tik een voornaam in en je ziet een grafiek die weergeeft hoeveel personen er de afgelopen jaren geboren werden met die naam.
Je kan filteren op België, …
Website -
Ontdek uw gemeente: Statistische gegevens over jouw gemeente opzoeken
Statbel, het Belgische statistiekbureau, beheert de tool Ontdek uw gemeente - De Belgische gemeenten in cijfers. Je vindt er een snel en makkelijk overzicht van de belangrijkste cijfers van jouw gemeente, zoals het aantal inwoners, …
Website -
Massadichtheid: Lessenreeks
Deze lessenreeks biedt een geïntegreerde aanpak om massadichtheid te verkennen. Leerlingen werken met houtstaaltjes en ontdekken de evolutie van de massadichtheid van Europese bomen. Ze leren niet alleen over de eigenschappen van materialen, …
Downloadbaar lesmateriaal (4)Leerkracht -
De Wiskunde Workout: Bewegend leren tijdens de les wiskunde
Deze website is ontworpen om het materiaal van de bachelorproef van Kobe De Wit (alumnus Wiskunde-LO van PXL Education 2023/24) te delen met het werkveld. Je vindt er leerplandoelgerichte activiteiten, in de vorm van beweegkaarten, voor tijdens de …
WebsiteLeerkracht -
Dilemma's, raadsels en problemen
Een verzameling van ethische dilemma's, wiskundige raadsels en problemen om samen met je leerlingen op te lossen.
Downloadbaar lesmateriaal (4)Leerkracht -
B-plus project: Website met materiaal en informatie
Hier vind je het materiaal en inspiratie van het B+ project: Bestemming bereikt bij wiskundeleraren in de B-stroom. Dit is een project dat zich richt op het versterken van de wiskundige bekwaamheid in deze B-stroom.
Daarbij zijn er 3 strategische …
Website -
Rekentaal en wiskundig inzicht in opleiding Interieurbouwer: Presentatie
Presentatie over het aanbrengen van rekentaal en wiskundig inzicht in de opleiding Interieurbouwer met coaching (beroepsopleiding Hout). De voorstelling werd gegeven op het Lerend Netwerk Geletterdheid van de pedagogische begeleidingsdiensten …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
De wiskunde achter de zetelverdeling bij verkiezingen: Werkblad
Een werkblad voor wie in de lessen wiskunde aan de slag wil met de verkiezingen.
Aanvulling op een bijscholing van Filip Moons over de wiskunde achter de zetelverdelingen.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Rekentaal en wiskundig inzicht in opleiding Interieurbouwer: Opdrachten
Opdrachten voor anderstaligen om de rekentaal bij de basisbewerkingen optellen en aftrekken te oefenen.
Dit zijn oefeningen voor de opleiding Interieurbouwer met coaching in het studiegebied Schrijnwerkerij.
Het lesmateriaal werd ontwikkeld en …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht